remyleblau Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) Szukam LCD 24 cale. Zastosowania: net/filmy, grafika amatorsko (czyt. nie potrzebuje eizo) gry rzadziej ale fajnie by bylo gdyby nie mial jakiegos ogromnego input laga budzet okolo 2500, +/- 200zl Naczytalem sie o dellu 2408WFP, niby wszystko jest ok ale sporo komentarzy opisuje problemy z jasniejsza lewa strona monitora, bleedingiem na tekscie, sporym input lagiem. Do tego te wady mialy byc poprawione w nowszej wersji A01 (jest cos nowszego?) ale z tego co przeczytalem to wyglada na to ze dalej sa takie problemy (moze to pojedyncze sztuki?). Za HP jeszcze sie szerzej nie rozgladalem. Jesli ktos ma tego della/hp to opinie mile widziane (glownie krytyczne). Co mozecie polecic? Jest cos tanszego/drozszego wartego uwagi w tej kategorii? Edytowane 30 Maja 2009 przez remyleblau Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Z tych 2 bezapelacyjnie polecam HP. Do Twoich potrzeb spisze się znakomicie. Sam go katuję w grach i filmach i sprawdza się bardzo dobrze. Nic ciekawszego nie znajdziesz, nie w tym przedziale cenowym. Najlepszy wybór za tą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Moglbys cos wiecej napisac o tym HPku? Jakies wady, usterki, inne drazniace rzeczy? Miales moze okazje porownac go w stosunku do della? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 przegladni watek o 24' monitorach tam praktycznie wszystko zostalo opisane, nie od poczatku tak od stycznia 2009 , przewertujesz wszystkiego sie dowiesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 no wlasnie czytam ale nic sie nie wyjasnilo, doszedl jeszcze za to NEC MultiSync 24WMGX ; p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Moglbys cos wiecej napisac o tym HPku? Jakies wady, usterki, inne drazniace rzeczy? Miales moze okazje porownac go w stosunku do della? Tutaj masz moje informacje odnośnie HP. KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) no jakto ci sie nie wyjasnilo - ten Nec jest wlasnie perfecto rozwiazaniem dla Ciebie wmgx3 of kors (wnioskuje ze nie masz kalibratora do hpka, a z nim raczej bedzie duzo ustawiania i bawienia sie - zreszta pozytaj wypowiedzi toma ;) ) Edytowane 30 Maja 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 no nie wyjasnilo sie bo wszystkie wydaja sie miec jakies braki a wydajac ~2.5 tysiaca nie chcialbym sie pozniej pieprzyc z takim sprzetem, zreszta widze ze sam tez sie chyba nie zdecydowales ; ) Generalnie z tego co patrze to zaden nie jest ok 'out of the box' i z kazdym trzeba sie bawic, to jest do przeklniecia. Nie bede uzywal kalibratorow, prawdopodobnie ustawie co sie da z OSD/gfx i tyle ;p Poki co: Dell - wysoki input lag jest raczej potwierdzony, problem z txt/overbright na lewej stronie/jakies poswiaty w innym kolorze - niektorzy o tym pisza a w/g innych jest idealnie HP - nie podoba mi sie design, ta podstawka wyglada mega tandetnie, nizszy input lag + problemy o ktorych wspominal toms NEC - input lag porownywalny z dellem, poki co nie wyczytalem o wiekszych wadach, pewnie jak sie rozejrze to bedzie to samo co w przypadku della/hp Musze cos wybrac bo od jakiegos czasu przesiadam sie z panoramy 22 samsunga (badziewnej za kilkaset zl) na 19CRT LG F900P i ta zmiana juz zaczyna mnie meczyc. Na CRT siedze X lat ale teraz jak przychodze i popatrze to obraz wydaje sie wyprany z kolorow, za niskie nasycenie, wszystko jakies wyblakle + brakuje miejsca po bokach ; p toms miales okazje testowac te 3 monitory (lub dwa obok siebie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Generalnie z tego co patrze to zaden nie jest ok 'out of the box' i z kazdym trzeba sie bawic, to jest do przeklniecia. Nie bede uzywal kalibratorow, prawdopodobnie ustawie co sie da z OSD/gfx i tyle ;p Z racji tego, dobrym wyborem będzie Nec WMGX3. Ma normalny gamut, nie będzie przejaskrawienia w aplikacjach bez zarządzania kolorem a i łatwiejszy do okiełznania niż szerokogamutowce. A jakbyś pożyczył jakiś prosty kalibrator, to już w ogóle bajka. A do szerokiego gamutu, to powinien być spektrofotometr, drogi a i pożyczyć ciężej, bo mało kto ma. Nawet jak skalibrujesz WG, to przesycenia i tak będą, musisz używać aplikacji z zarządzaniem kolorem. Poki co: NEC - input lag porownywalny z dellem, poki co nie wyczytalem o wiekszych wadach, pewnie jak sie rozejrze to bedzie to samo co w przypadku della/hp Nec ma IL na poziomie 20ms, bardzo mały. Gdzie miałeś informacje, że ma jak Dell? Takiego jak Dell to może mieć tylko.... inny Dell. :lol2: Musze cos wybrac bo od jakiegos czasu przesiadam sie z panoramy 22 samsunga (badziewnej za kilkaset zl) na 19CRT LG F900P i ta zmiana juz zaczyna mnie meczyc. Na CRT siedze X lat ale teraz jak przychodze i popatrze to obraz wydaje sie wyprany z kolorow, za niskie nasycenie, wszystko jakies wyblakle + brakuje miejsca po bokach ; p Heh, też myślałem sobie, że jak dokupię lcd, to będę siedział na 2 monitorach, crt i lcd jednocześnie. Po 2 dniach crt poszedł do kartonu. :razz: toms miales okazje testowac te 3 monitory (lub dwa obok siebie)? Mam HP, a o Dell i Nec to czytam po forach i recenzjach i wyciągam wszystkie potrzebne informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) hehe zawsze mozesz isc na latwizne jak ja - wertowalem 24..werowalem doszedlem do neca za 2500 tys, ale ze od poczatku nastawilem sie na 2 monitory, widmo wydatku 5000zl na sam monitor + 7 na kompa...i stwierdzilem ze za duzo. Poszedlem w inne rozwiazanie 2x22' dellki 2209wa po 1200 zl na ips matrycy (e-ips chyba dokladnie). Mniejsza powierzchnia robocza? Nie bo masz je 2 :P do pracy z grafika miodzio, wad jak w/w modele raczej nie maja i wogole cacy sprawa , bo w cenie 2500 masz niedosc ze dobry monitor to do tego jeszcze dwa. To tak dla przykladu alternatywy ;) edit: pozatym juz mi swita w przyszlosci nowy plan, dokupienie 24 i postawienie jej na srodku pomiedzy 22 :) dalej bedzie symetrycznie , dalej bedzie cacy a za pol roku moze juz jakas konkret fajna 24 wyskoczy (cross fingers) :D Edytowane 31 Maja 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remyleblau Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 No i kupilem NECa 24WMGX3. Pierwsze wrazenia pozytywne. Obraz jak zyleta (wydaje mi sie za ostry, lekko zmniejszylem sharpness - musze sie przywyczaic bo x lat na crt robi swoje). Po przesiadce z 19 crt 1280x1024 na 19200x1200 pierwsze wrazenie to komos - masa przestrzeni w kazdym programie, w TC mozna by bylo sobie ustawic na starcie 4 okna zamiast 2. Sam monitor w porownaniu do 19 crt nie wydaje sie znacznie wiekszy, wychodzi to dopiero jak sie usiadze i zacznie pracowac na takim res. Na starcie brightness w dol o ~70-80% (defaultowo jest na 100, bezsensu). Standardowe kolory mi odpowiadaja chociaz moze pozniej pobawie sie w kalibracje pod ustawienia z prad/tft. W quake live nie stwierdzilem zadnego input laga, nie widze zadnych opoznien. Poki co ciezko mi sie doszukac jakis wad, design podstawki mi sie nie podobal ale z racji tego ze i tak chcialem obnizyc monitor maksymalnie do dolu to problem znika bo podstawki praktycznie nie widac. Sama regulacja wysokosci chodzi dosc ciezko, trzeba wlozyc troche sily aby przesunac ekran wyzej/nizej. Nie zauwazylem zadnych problemow z podswietleniem ekranu (wszystko wydaje sie byc rownomiernie rozlozone), przeklaman na jednolitych kolorach, bleedingu czy czerwonych/zielonych obrysow wokol tekstu - wszystko jest elegancko Defaultowo OSD jest przesuniete w prawy rog ale na szczescie mozna je sobie ustawic gdzie sie chce. Diode led z buttona zasilania mozna zgasic maksymalnie lub regulowac od 0 do 100% natezenia, przydatny bajer dla wszystkich ktorych draznia swiecace diody przy pracy w ciemnym pomieszczeniu. Do pruszania sie po menu sluzy calkiem wygodny krzyzak ale po kilku chwilach nawet nie dotykam buttonow na samym monitorze, wystarczy mega wygodna obsluga piotem. Wbudowanych glosnikow poki co nie testowalem i chyba nie bede, pewnie sa najwyzej przecietne, kazdy kto ma jakies zewnetrzne zostanie przy nich. Nie kazdemu moze przypasc do gustu obudowa typu 'glossy'. Przy pracy mnie nie rozprasza ale np gdy cale tlo jest czarne i jakis bialy element jest podsuniety do krawedzi ekranu to mozna zobaczyc lekkie odbicie tego w bokach obudowy (ktora jest "blizej" oczu niz ekran o jakies kilka milimetrow) - tak naprawde to mega ciach!lka, ot musialem cos wypatrzyc ; ). Filmy w 1080 wygladaja genialnie a jak sie zarzuci filtr sharpen (w np KMPlayer) to ostrosc obrazu masakruje. - http://g.imagehost.org/dl/f1105a33c125736c...42_20-19-21.png (shot z sharpen z w/w playera, bez tego wlosy nie sa az tak blyszczace, generalnie nie do kazdego filmu to sie nadaje ale tutaj akurat imo pasuje swietnie, podbija wszystkie detale na kostiumach/wlosach/metalowych elementach etc). Jakby ktos chcial to moge skrobnac cos wiecej na jakis konkretny temat. Poki co jestem zadowolony i polecam kazdemu kto zastanawia sie jaka 24 wybrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...