Skocz do zawartości
marcinx26

Płyta Pod Am3 , Ddr3 I Phenom Ii 720

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wiem czy takie nieopłacalne ...

dokładam 100 zł do twoich ddr2 , i mam 4 gb 1600 cl 7

dokładam 200 zł do twojego asrocka i mam asrocka z lepszym chipsetem pod am3 i ddr 3

imo to ma sens procki kompatybilne pod am2+ mają wychodzić jeszcze tylko rok a potem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam karakorum , tego proca z bachkompa nie kupie , sory nie Lubie takich wynalazków ;) wole sobie sam kupić i kombinować z rdzeniem , bądź dołożyć te 50 zł do 810

w sumie taki zwykły 710 mógłby być ... tylko jaka płyta ? nie kręci mnie pchanie się w am2+...

może inni coś dorzucą od siebie

P.S a ta twoja płyta jak się sprawuje ? bios jest przejrzysty i łatwy w obsłudze ? na ile swojego proca wykręciłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta najlepsza w tej cenie.

Bios jest łatwy w obsłudze.

Proca obecnie nie kręcę, bo mam boxa. Ostatnio dałem go na 3250MHz na 1.375v i było stabilnie.

Oni ci nie odblokują rdzenia tylko kupujesz selekta ze sprawnym rdzeniem i sam odblokowujesz i kręcisz.

Mogę ci pomóc podkręcić i odblokować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to że droższa od asrocka o 60 zł to nie problem , i tak bym brał gigabyte , zaufania do asrocka nie mam

co do pamięci , 2x2 gb 800 mhz cl 4 ocz - 220 zł , 4 gb patriot 1600 mhz , cl7 - 300 zł , - jak dla różnica znośna

chociaż i tak narazie zainwestuje chyba tylko w 2 gb corsair 1600 , cl7 - 158 zł

tylko mam dylemat czy ud3p czy ud4p , czy chipset w ud3p nie jest zasłaby ?? ma chipset 770 - podobno najsłabszy , czy wicisne na tym phenoma 720 na przynajmniej 3,5 ?? sb ma 710 , i na nim jest opcja acc więc może jajko się odblokuje :lol:

ta ud3p mnie przekonuje cenowo , tylko nie chce kupić chłamu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock robi tez dobre płyty.

770 + hd3200 = 780g

tak wiem żę asrock robi teraz dobre płyty , ale wole gigabyte , pozatym nie ma asrocka w tej cenie pod ddr3 am3 jest za 100 zł droższy

juzwyczytałem w necie że 770 + 3200 = 780 :) ale dzięki za info :)

chyba się zdecyduje na tą płytę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał 790FX-GD70

Świetna płyta z ładnym wyglądem i chłodzeniem.

tak , jest świetna , 4 x pci-E , cudny wygląd , bdb chłodzenie , obsługuje pamięci powyżej 2000 mhz , cudny chipset , tylko że kosztuje 2 razy tyle ca ten giguś ... imo cudny sprzęt ale szkoda mi tyle kasy , wole teraz mniej wydać , a potem się przesiąść na jakieś i5 :)

zastanowię się jeszcze czy wybiorę 710 czy 720 , a może 550 coś sobą zaprezentuje :) zobaczę :) premiera we wtorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że tak :

narazie przedpremierowo x II 550 kosztuje najtaniej jak znalazłem 417 zł a x 3 710 452 zł ... w takim rozkładzie mój wybór z tych dwóch padnie na 710 , ale zobaczymy jak się spisze w grach , i może cena potem drgnie w dół , ale bardzo długo nie mam zamiaru czekać

710 vs 720 - 80 zł więcej kosztuje 720 , otrzymujemy dodatkowe 0,2 taktowania , i odblokowany mnożnik ,

róznice testach są małe : w 3dmarku 180 pkt ( pewnie wynika to tylko z taktowania ) w grach , 1-5 fps , średnio 3 , to też pewnie różnica czysto taktowania ,

tylko pytanie , czy wykręcę tego gościa na 3,5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzyłem na necie i może być z tym problem.

Czy warto pchać się w ddr3 i am3 na płycie, która może mieć problemy z oc?

Poczekaj na x2 550, bo tez ma mieć odblokowany mnożnik i może być dość ciekawy.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset zasadniczo wiekszego znaczenia do OC nie ma, inna kwestia ze w tanszych plytkach czesto bios jest niedorobiony oraz co najwazniejsze sekcja zasilania moze byc za slaba.

Mialem ten problem z abitem AX78, co z tego ze krecila swietnie skoro pod obciazeniem sie automatycznie wylaczala jak procek pobieral za duzo amper.

W kazdym razie JESLI zamierzasz pozniej zmieniac plyty/procki na i5 albo inne amd zostawiajac ram to bierz AM3, ale jesli skladasz kompa ktory bedzie dzialal ze 2 lata, to lepiej wziąć AM2+ z dobrym DDR2 (roznica wydajnosci 0-5%) i LEPSZA GRAFE, bo to ci da o wiele wiecej jak DDR3 1600 (pomijam ze jak Tony z xtremesystems stwierdzil ,PH II ogolnie najlepiej pracuje z DDR3 1333 Cl5-5-5 badz 6-6-6).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer nie jest składany na jakiś długi okres , pewnie będę zmieniał coś co jakiś czas , bo trochę mnie to już uzależnia ;)

to brać tą płytę gigabyte ud3p , a może poczekać na takiego asrocka ?

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=M3A780GXH/128M

to prawie to samo co ten tak strasznie polecany na ddr 2 , tylko że jest am 3 ddr3 i ma 3 pcie-E , powinien się dobrze sprawować a cena będzie w okolicach tego gigusia , tylko wie ktoś gdzie to kupić ? bo jest jeszcze jego droższa wersja na 790 gx , za 450 , więc ten na bank poniżej 400 zł

a ramy mogę jeszcze kupić reapery 2x2 gb , 1333 mhz cl6 , za 320 zł powinny być ok , zgadza się ?

E , sprawdziłem , ten asrock za granicą w sklepie jest za 89 $ więc nie jest chyba źle

Edytowane przez marcinx26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi