Skocz do zawartości
Siewas

Problem Z Komputerem.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy mialem stary komputer nie mogłem go włączyc za pierwszym razem, zawsze musiałem kilka razy resetować wtedy dopiero zaskoczył. Po prostu nie było sygnału pomiędzy kartą graficzna a monitorem. Teraz wymieniałem płyte, proca i pamięci. I problem czasem sie powtarza. Ostatnio moja karta graficzna nie przechodziła 3dmarka05. Oddałem ją na gwarancje juz w sumie drugi raz (wczesniej dostałem nową). Czy to moze być wina zasilacza? Moze jest wadliwe to dodatkowe zasilanie od karty graficznej? Mam teraz porzyczoną grafe i problem jest podobny. Znaczy sie 3dmark05 juz normalnie przechodzi tylko czasem jak go wyłącze i znów chce włączyc to nie ma obrazu na monitorze a komp chodzi. Ze starego kompa to mi w sumie zasilacz został. Mam Phenoma x3 w którym odblokowałem 4 rdzen (kupiłem w sklepie z gwarancja na niego). Odpaliłem 4xOrthosa przez 5 godz nic sie nie działo. Więc wykluczam ze rdzen jest uszkodzony. Moge jakos zasilacz sprawdzic? Metexem? Czekam na jakies rady.

(Mam tagana TG500-u33)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lolwesoly

Moze sterowniki?? Ja miałem taki problem jak zainstalowalem najnowsze stery od grafy to tez mi tak raz na jakis czas zaskakiwało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sterowniki?? Ja miałem taki problem jak zainstalowalem najnowsze stery od grafy to tez mi tak raz na jakis czas zaskakiwało.

Stery napewno nie. Na dwóch róznych kartach mam to samo. Jedna to ATI druga NVIDIA. Z reszto to sie dzieje podczas włączania komputera a nie w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłeś na innym zasilaczu?

Nie za bardzo mam taka mozliwosc ;/ Ze znajomych nikt nie ma takiego zasilacza z takim kablem z 8pinami co do płyty musze podlączyć. Dziś porzyczyłem miernik i sprawdziłem napięcie 12 i 5V no i są dobre. Teraz własnie tak pomyślałem ze mogłem w sumie je sprawddzic jak komputer nie zaskoczył ;/ . Kompletnie juz nie wiem co to moze byc ;/ Komputer mam całkowicie nowy. Dysk i monitor tylko stary ale go sprawdziłem i odpada. Odłączyłem wszystko od kompa drukarke, glosniki, itp i nadal to samo. Komputer włącza sie około 3/10 prób. Edytowane przez Siewas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz podłączać 8 pin, 4 wystarczy.

Zobacz czy płyta ruszy z jak najmniejsza ilością części.

No odpaliłem sama plyte+proc ofc, grafe, pamięc reszta była odłączona(dysk,napęd). No chyba więcej nie mogę odłączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej nie.

Zobacz czy teraz będzie się normalnie włączać.

No juz tak robiłem wczesniej i co 3-4 raz sie włączy. Potem jeszcze z 2-3 tez a potem znów nie moge go odpalić ;/ . Moze to być wina przedłużacza? Mam taki zwykły moze jakąs przepięciówke kupie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podłącz do innego gniazdka, ale raczej to nie to. Coś z płyta albo zasilaczem.

No podobna sytuacje mialem ze stara płytą więc chyba to nie nowa? Juz sam niewiem..... Z kumplem z godz siedzielismy i główkowalismy co to moze być ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema ja mam tylko taką prosbe : jesli bedziesz juz wiedzial co jest nie tak napisz tutaj bo mam bardzo podobny problem. Komp nowiutki procek amd phenom ii x3 710 z bachcompu z gwarancja na 4 rdzen. na tych 3 rdzeniach wszystko chodzi pieknie, ale po odblokowaniu 4 rdzenia gdy chce wlaczyc kompa to komp dziala, a monitor nie, dopiero jak zrestartuje kompa to wszystko dziala tak jak ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na innym zasilaczu jest to samo. Ja tez mam proca z bachcompu tego samego. Mam cały czas włączone 4 rdzenie. Czasem tez dostaje zwieszke kompa zaraz po tym jak go włącze. Bo jesli chodzi juz 1-2 godz to potem nie ma problemów. Gdzies chyba widziałem ze zamiast ACC na Auto to ustawiali jakies procenty na poszczególne rdzenie moze to pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie sprawdziłem. ACC dałem na disbled. Komputer włączył się za kazdym razem(sprawdziłem z około 8-10 razy). Wygląda na to ze 4 rdzen nie działa stabilnie do konca ;/ Kurde zmylił mnie orthos ;/ Niby przez 5 godzin testowania wszystko było ok ;/ . Teraz co radzicie? Moze w ACC na 4 rdzen dac +10%? Bo chyba gdzies czytałem ze to pomaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie rozmawiam z kolesiem ze sklepu. I pisze mi ze to wina płyty ;/ Przeciez duzo osób ją poleca.

edit. my polecamy wyłącznie płyty BIOSTAR TA790GX - to są jego słowa

Edytowane przez Siewas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj z nim pisałem i koleś ma ograniczenia umysłowe.

Wiele płyt z acc daje odblokować rdzeń.

Po za tym nie pisał przy tym selekcie, że działa tylko na biostar, wiec możesz złożyć reklamację.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj z nim pisałem i koleś ma ograniczenia umysłowe.

Wiele płyt z acc daje odblokować rdzeń.

Po za tym nie pisał przy tym selekcie, że działa tylko na biostar, wiec możesz złożyć reklamację.

Na karcie gwarancyjnej mam:

Wymagane:

1. Płyta Biostar 790GX 128

2. Firmowe chłodzenie procesora

3. Firmowy zasilacz

Więc niewiem ;/ Moze zwiększyć napięcie na procesorze? To moze pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie,ale zobacz.

Te warunki na gwarancje są śmieszne.

Kiedy kupiłeś proca?

12.05.09

Mozesz podesłac jakis link jak się kręci tego proca? Chciałem ustawić tak jak oni mi napisali napięcia i FSB zeby ustawic na 3,4GHz i dac napięcie 1,5V ale troche sobie nie radze. FSB z PCI ma sie synchronicznie czy asynchronicznie ustawiac? Tam mam jeszcze jakas opcje od napięcie na NB ale niewiem ile dac i tam jakas dziwna częstotliwość jest ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi