m40 Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Na płycie DFI LanParty DK P45-T2RS+ mam dziwny błąd powodem którego jest prawdopodobnie niewłaściwe rozpoznawanie napięcia znamionowego procesora. Skutkiem tego jest niekiedy losowe zawyżanie napięcia. Jest to groźne dla procesora ponieważ parę razy zdarzyło się (3-4 razy) że płyta po restarcie ustawiła sobie vCore 1,4V zamiast 1,24V. Błąd zawsze dotyczy około 0,2V. Zaobserwowane na procesorach E8200 i Q9550. Błąd ten występuje raz na jakiś czas więc trudno go przyłapać i zdiagnozować. Zwykle pojawiał się gdy zmieniałem coś w biosie, napięcie nie było ruszane. Po zapisaniu ustawień i restarcie kompa napięcie było zawyżone mimo tej samej wartości CPU Vid Add. Restarty i Clear cmos nie pomagały. Gdy ręcznie obniżyłem napięcie, po jakimś czasie komputer samoczynnie je zaniżył o 0,2V w konsekwencji czego musiałem je znowu podnieść (EIST itp. wyłączone) Aktualizacje biosów nie pomagają. Co z reklamacją w taki przypadku. Płytę zakupiłem u "maciejbielecki" na Allegro, mam więc gwarancję, ale jak udowodnić że płycie coś jest? A może jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Rozumiem, że te obserwacje są poparte odczytami z miernika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Wgraj najnowszy bios, skoro twierdzisz że płyta ustawia za wysoki vcore bo źle rozpoznaje CPU to powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) Rozumiem, że te obserwacje są poparte odczytami z miernika?Obserwacje nie są poparte odczytem miernika, ale temperatury skaczą o 15-18 stopni w chwili gdy płyta ustawi sobie 1,4V. Bios jest najnowszy, płyta dobrze rozpoznaje procesory, problem jest z napięciem. E8200 rozpoznawała mi z 1.0125V a Q9550 z 1.1000V (odczyty z CoreTemp) I tak jest przez większość czasu. Jednak parę razy płyta tak jakby rozpoznała napięcie procesora o 0,2V większe. CoreTemp pokazywał wówczas wyższe napięcie znamionowe. Zmniejszyłem więc wówczas napięcie na procesorze i było OK przez parę dni, póki płyta nie wróciła sama do stanu z przed samowolnego podbicia napięcia... musiałem je więc ponownie zwiększyć. EDIT: Sprawa rozwiązana, kupiłem drugą taką samą płytę i także to ma... widać nie jest to wada. Przy odpowiedniej obsłudze nie umknie nam to, że jest jakiś zgrzyt w napięciach... w końcu to płyta dla hardkorów :) Edytowane 5 Czerwca 2009 przez m40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...