Skocz do zawartości
m40

Płyta Główna Niebezpiecznie Podnosi Vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Na płycie DFI LanParty DK P45-T2RS+ mam dziwny błąd powodem którego jest prawdopodobnie niewłaściwe rozpoznawanie napięcia znamionowego procesora. Skutkiem tego jest niekiedy losowe zawyżanie napięcia. Jest to groźne dla procesora ponieważ parę razy zdarzyło się (3-4 razy) że płyta po restarcie ustawiła sobie vCore 1,4V zamiast 1,24V. Błąd zawsze dotyczy około 0,2V. Zaobserwowane na procesorach E8200 i Q9550. Błąd ten występuje raz na jakiś czas więc trudno go przyłapać i zdiagnozować. Zwykle pojawiał się gdy zmieniałem coś w biosie, napięcie nie było ruszane. Po zapisaniu ustawień i restarcie kompa napięcie było zawyżone mimo tej samej wartości CPU Vid Add. Restarty i Clear cmos nie pomagały. Gdy ręcznie obniżyłem napięcie, po jakimś czasie komputer samoczynnie je zaniżył o 0,2V w konsekwencji czego musiałem je znowu podnieść (EIST itp. wyłączone) Aktualizacje biosów nie pomagają. Co z reklamacją w taki przypadku. Płytę zakupiłem u "maciejbielecki" na Allegro, mam więc gwarancję, ale jak udowodnić że płycie coś jest? A może jest jakieś rozwiązanie tego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że te obserwacje są poparte odczytami z miernika?

Obserwacje nie są poparte odczytem miernika, ale temperatury skaczą o 15-18 stopni w chwili gdy płyta ustawi sobie 1,4V.

Bios jest najnowszy, płyta dobrze rozpoznaje procesory, problem jest z napięciem. E8200 rozpoznawała mi z 1.0125V a Q9550 z 1.1000V (odczyty z CoreTemp) I tak jest przez większość czasu. Jednak parę razy płyta tak jakby rozpoznała napięcie procesora o 0,2V większe. CoreTemp pokazywał wówczas wyższe napięcie znamionowe. Zmniejszyłem więc wówczas napięcie na procesorze i było OK przez parę dni, póki płyta nie wróciła sama do stanu z przed samowolnego podbicia napięcia... musiałem je więc ponownie zwiększyć.

EDIT:

Sprawa rozwiązana, kupiłem drugą taką samą płytę i także to ma... widać nie jest to wada. Przy odpowiedniej obsłudze nie umknie nam to, że jest jakiś zgrzyt w napięciach... w końcu to płyta dla hardkorów :)

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi