Skocz do zawartości
dziobek1166

Komp Do Gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Te karty raczej nie będą opłacalne wtedy.

Poczytaj tez o microsuttering.

te karty teraz są nie opłacalne jak za dwa miechy no może trzy na pewno stanieją sporo przez gtx300. np teraz bym wydał 1500zł na karte a za dwa miechy ta sama karta pewnie 1000zł będzie kosztować to wolę poczekać "troszkę" na gtx 300 w tym roku na pewno mnie nie będzie stać ale za rok pewnie już go będę miał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent podaje takie info bo na rynku jest mnostwo shitu majacego 500W ale ze slabymi liniami, kablami itp itd Np. nijak sie ma FEEL 350W (tak, tak) do mc-350. Ten BQ jest cichy, trzyma napiecia i ma dobre linie i co tam jeszcze chcesz ;P Podany OCZ rowniez.

Moim zdaniem bedzie kosztowac jakies 25% mniej, a za te 25% wiecej bedzie new karta z 40% wydajnosci wiecej. Ale to tylko gdybania ;P A tak w ogole to myslalem ze pozniej beda.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma.

Nie patrz na to co podaje producent.

ty jesteś znawcą amd i ati to mi wytłumacz czemu dwa hd4850 w crosfire lub hd4850x2 bez problemu pokonuje gtx280? jak widziałem ten test na yt to wtedy gtx 280 kosztował 1800zł a hd4850 około 500zł no może 550zł. czyli dwa 1100zł dużo lepiej sie opłaca niż gtx 280 wtedy. teraz nie wiem jak jest z cenami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

te karty teraz są nie opłacalne jak za dwa miechy no może trzy na pewno stanieją sporo przez gtx300. np teraz bym wydał 1500zł na karte a za dwa miechy ta sama karta pewnie 1000zł będzie kosztować to wolę poczekać "troszkę" na gtx 300 w tym roku na pewno mnie nie będzie stać ale za rok pewnie już go będę miał.

To w końcu "upgrejdujesz" teraz czy za "troszkę"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W GTA SA jest możliwość włączenia ograniczenia fps do 30. Po włączeniu tego gra i tak chodzi jak na 100fps.

A dla mnie to na 30fps chodzi po prostu ociężale. Widać na pierwszy rzut oka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w końcu "upgrejdujesz" teraz czy za "troszkę"?

a czy wg ciebie opłaca się teraz brać high end-ową karetę ? na gtx 280 mam kase teraz lub może lepiej hd4890 niż to.. ale nie wiem czy nie będzie lepiej poczekać te dwa miesiące na obniżki cen. trudna decyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

Opierdziel wszystko oprócz ramu,hdd, napędu/ów, kup PII x3@x4, jakiegoś mobasa (np:ASRock'a itp.), radeona 4850 ddr5- raczej styknie do 1280x1024. Potem na nowy rok kupisz sobie coś na DX11 i będziesz zadowolony.

Edytowane przez Adamuss13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

Kupić 4890 za 1k zł(dodatkowo na 1280x1024 ? ...sic!) jeżeli za 2/3 miesiące (licze już od czerwca :P) wyjdzie nowa generacja ? Dodatkowo pakować kase w X2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opierdziel wszystko oprócz ramu,hdd, napędu/ów, kup PII x3@x4, jakiegoś mobasa (np:ASRock'a itp.), radeona 4850 ddr5- raczej styknie do 1280x1024. Potem na nowy rok kupisz sobie coś na DX11 i będziesz zadowolony.

ile mi za to co mam dadzą ? nie wiele. "kup PII x3@x4"-ile to razy lepsze jest od mojego proca c2d e8200@4ghz? ze ma go zamieniać?

w grach najważniejsza jest karta graficzna (oprócz gta4). chcę kompa go gier i trzeba wybrać którąś kartę i zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pisalem o gtxie, a 4890 znajac jego wymagania xD Wiesz jak ktos celuje w 295 to nie mozna tak odrazu rzucac mu 4850 xD Ale racja, na 4850 DDR5 wyszedl by najlepiej. Oczwiscie zakladajac ze nie przepije kasy do dx11 ;P joke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

w grach najważniejsza jest karta graficzna (oprócz gta4). chcę kompa go gier i trzeba wybrać którąś kartę i zasilacz.

Uważam, że X4 @ 3,5 GHz + Radeon 4870 (wystarczy O/C'nąć 4850'tkę) będzie lepszy niż 4890 + E8200@4 GHz.

Dodatkowo : gier pod X4 będzie więcej nie mniej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

4850 na ddr5 wykręci do poziomu 4870 może troszke więcej i to ma być lepsze niż 4890 którego można jeszcze podbić ? wydajnościowo nie , ekonomicznie tak

Chodziło mi właśnie o ogólno pojętą "opłacalność zakupu" - Ładować 1000 zł w umierającą generację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupię teraz jakąś kartę ale nie będę kupował najmocniejszej poczekam na tego gtx300. mam 8800gts512 (którego sprzedam takiemu jednemu z rejonu bo che kupić) nie pytajcie za ile bo ten gość i tak sie nie zna na tym hehe, chcę na teraz coś z 1gb pamięci tylko co? hd4870 lub hd4850gddr5 chyba lepiej się opłaca niż gtx260? 1gb pamięci mi po to że do gta4 512 nie wystarcza żeby dać na high, dla tego wszystkie karty z 512mb odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

W takim razie szukaj na alledrogo.pl jakiejś 260'tki najlepiej 216 SP, na zasilaczach się nie znam więc Ci nie podpowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny aktualnych, najlepszych kart nie spadną - w przeszłości nigdy czegoś takiego nie było - tylko używane taniej będą chodzić.

Co do i5 - poczytajcie:

http://www.bit-tech.net/news/hardware/2009...-920-940-cpus/1

http://www.bit-tech.net/news/hardware/2009...nch-on-1st-se/1

W skrócie - i5+P55 będzie niewiele tańsze niż i7 920+tańsze X58.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

Czyli argumenty za tym, żeby zakupić X3@X4 lub X4 są. A z tymi cenami kart - ktoś już pisał (nawet chyba tu) lepiej dać 20-25% więcej kasy za 35-40% więcej mocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam uraz do radeona hd4850 czemu? dwóch znajomych kupiło nowe kompy z tymi kartami i...? sam widzialem na własne oczy w gta4 na minimalnych ustawieniach do22fps. a w crysis na średnich ustawieniach jest 25-30fps. nie wiem czemu to tak u nich jest dodam ze mają moniory 19 cali. jedenz nich ma proc c2d e7200 a drugi athlona dwurdzeniowy 5600+. pytali się mnie jakie karty kupić tanie i dobre to im właśnie poleciłem hd4850. jeden z kolegów wykasował wszystkie gierki ze złości i od tamtej pory nie gra w nic a drugi gra ale na mniejszych ustawieniach.

jak już musisz to chyba wtedy gtx260 za 700zł masz 900 mb na grafie i psyhX , ewentualnie wg. uznania 4870 , ale to Twój wybór i twoja kasa

zasilacz , weź wtedy jakiś 1kW , bo wyjdą nowe gry , znowu nie będzie 70 fps i trzeba będzie dokupić 2 grafe / super procka

dla czego 70fps jest dla was takie trudne?

w dirt mam 60-70fps cały czas ustawienia max +16aniotropowe z procem 4ghz nie ma spadków fps podczas tych wyścigów z innymi samochodami

grid- 70-80fps wszytko na max anizotropowe 16

call4 60fps

call5 70-90

no crysis na high 45 na very high 25-30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mieli je niepodkręcone, to nic dziwnego. Te gry są bardzo zależne od procesora, zwłaszcza GTA IV. Wystarczy zajrzeć do mojego siga, na mój mini-test. Jak widać, sam mam HD4850 i nie narzekam...

W dodatku w GTA IV w przypadku Radeonów 512MB trzeba zastosować pewną sztuczkę z plikiem tekstowym i paroma komendami, bo inaczej wydajność stoi na kiepskim poziomie.

http://www.pcgameshardware.com/aid,674715/...cards/Practice/

@misza2

Nie ma to jak niedokładne czytanie... Tam masz wszystko ładnie opisane, dlaczego i5 będzie drogi, ale ty tego nie raczyłeś zrozumieć. Za to tekst o G41/P43 już tak... Gratuluję.

I polecam jeszcze raz przeczytanie moich argumentów co do Quadów - porównywanie Quada do Celerona za 2 lata jest bardzo prymitywne i świadczy o twojej niewiedzy.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

mam uraz do radeona hd4850 czemu? dwóch znajomych kupiło nowe kompy z tymi kartami i...? sam widzialem na własne oczy w gta4 na minimalnych ustawieniach do22fps. a w crysis na średnich ustawieniach jest 25-30fps. nie wiem czemu to tak u nich jest dodam ze mają moniory 19 cali. jedenz nich ma proc c2d e7200 a drugi athlona dwurdzeniowy 5600+. pytali się mnie jakie karty kupić tanie i dobre to im właśnie poleciłem hd4850. jeden z kolegów wykasował wszystkie gierki ze złości i od tamtej pory nie gra w nic a drugi gra ale na mniejszych ustawieniach.

Primo: Pewnie obaj bajzel w systemie

Secundo : 50'tka DDR3 różni się od 50'tki DDR5

Tertio : Słabe procesory | nie podałeś ilości ramu | nie wiadomo czy robili O/C

Quatro : Mogłeś polecić coś lepszego do tej ceny ^^ (jest takie coś?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żebyście nie mówi że kłamie was z tymi fpsami to włączyłem na chwilkę dirta jeden z bardziej wymagających wyścigów z samochodami innymi. zdj troszke nie ostre bo ciązko jest jedną reką grać a drugą telefonem zdja robić w tym samym czasie.:

post-171107-1243803415_thumb.jpg

post-171107-1243803389_thumb.jpg

post-171107-1243803479_thumb.jpg

post-171107-1243803509_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss13

do 70fps nic nie mam bo wiem że jest i to znaczna różnica w grze między 30 a 70 fps , tylko czy teraz na 3 miechy warto ładować kase w nową grafe przed premierą następnej generacji , aby w 2 może 3 grach mieć 70 zamiast 30 , na to Ty musisz sobie odpowiedzieć to Twoja kasa

zgadzam się w 101 %

OT:

Dobra panowie gadajcie dalej, ja lece spać (chory troche jestem :/).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi