Skocz do zawartości
dymy

Scam Z Numerów +88213xxxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

ostrzegam przed oddzwanianiem na numery rozpoczynające się:

+88213xxxxxx

zwykle otrzymujemy krótkie sygnały telefoniczne o różnych porach z takich właśnie dziwnych numerów i to najczęściej w okresach urlopowo-świątecznych

wczoraj sam otrzymałem taki sygnał z numeru +88213039004

Proszę wpisać ten numer w google - jest to próba wyłudzenia finansowego bazująca na bardzo prostych mechanizmach socjotechnicznych (oddzwanianie) i wysoko taryfikowanych połączeniach.

Sprawa ma spory zasięg i bardzo ciekawy charakter bo z tego co rozumiem do generowania fałszywych połączeń wykorzystywana jest automatyka sieci, a korzyści z rozliczeń za oddzwaniane połączenia płyną do operatorów GSM/Telespazio/Intermatica. proceder bez wątpienia skandaliczny i generujący olbrzymie obroty finansowe, a co najgorsze - za przymrużeniem oka operatorów i zrzeszających ich organizacji.

88213 to wirtualny kod kraju przydzielony włoskim operatorom połączeń satelitarnych Telespazio oraz Intermatica.

Fakt takich nadużyć należy bezwzględnie zgłaszać operatorowi i domagać się blokady numerów rozpoczynających się na +88213. W przeciwnym razie do naszego rachunku szybko może zostać doliczone kilkaset euro!

Jako konsument mamy prawo oczekiwać od operatora (który posiada odpowiednie środki) aby usługi realizowane na podstawie umowy nie nosiły żadnych znamion oszustwa. Sprawa jest oczywiście trudna to formalnego rozstrzygnięcia lecz to chyba jedyna droga do ukrócenia tych nadużyć.

Materiały źródłowe:

http://www.the-scream.co.uk/forums/t28339.html

http://whocallsme.com/Phone-Number.aspx/88213039004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mialem taka sytuacje w kwietniu, ze bedac w ruchu dzwonil do mnie jakis zagraniczny numer a ze czasami rozmawiam z zagranica to odpuscilem sygnal, zeby oddwonili do mnie, zaraz po wybraniu numeru zostalo nawiazane polaczenie i mimo, ze trwalo tylko 3 sek to kwota za nie na rachunku wyniosla az 4,5pln brutto.

w moim przypadku byl to numer +88213039011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłosiłem problem do operatora (Era) i dziś otrzymałem informację, że prefiks ten prawdopodobnie zostanie zablokowany.

Niestety nie mam jeszcze ostatecznego potwierdzenia.

W każdym razie wszystko wskazuje na to, że obawy były zasadne więc polecam postępować zgodnie z sugestią w pierwszym poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi