Oracle Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Witam. Mam dość specyficzne wymagania. Cena na razie nie gra roli ale chce aby to było rozsądnie. Procesor - Phenom II czy Core Quad? Tutaj polecają Intela ale słyszałem, że Phenom II może być lepszy. ~600-800zł Płyta - Dla intela myślę że Asus P5B premium da radę podkręcić do 3,5Ghz. A dla Phenoma? Dysk SSD - na system oraz dla projektów aktualnie tworzonych, mały ale szybki i tani, jakieś propozycję? 2 dyski na RAID 1 - dla starszych projektów, bibliotek i innego szajsu, widzi mi się w tej roli 2x Samsung F1 1TB czy coś w tej chwili jest lepszego? 2 monitory LCD 24' - Najchętniej na matrycy TN pomimo że to jest dla programisty i grafika, no chyba że tanio dostnę coś lepszego od mojego Gateway'a 24' na SPV-A. Zasilacz mam Ram 8GB (2x2 Geil Black Dragon już mam i teraz dylemat, czy sprzedać i kupić coś lepszego co się podkręci do 1066 czy dokupić jeszcze raz tyle samo? Chłodzenie? Karakorum? Z góry dzieki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zerknij na uwagi tutaj: http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Sprzet-30...;hl=programista Edit: Chodziło mi bardziej o ten temat, tylko go znaleźć nie mogłem: http://forum.purepc.pl/Socket-1366-1160-f1...er-t297081.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 No nie zupełnie. Nie ma tam zdania o nowszym phenomie II. A tego jestem bardzo ciekaw... core i7 nie bardzo chyba się jednak nadaje... może ima hyper threading ale ogólnie są drogie i nie bardzo opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 W takim razie niech inni się wypowiedzą, bo mi się wiedza urywa na X2 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 I7 jest dobre do programów. AMD w profesjonalnym zastosowaniu niestety trochę odstaje. Jaki konkretnie programy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 porownywarka CPU zajrzyj tutaj, moze Ci pomoze w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 No i to jest największy problem ponieważ nie wiem jak przekładają się wyniki z porównywarki na wydajność programowania. Aplikacje to na pewno: CS4 Visual Studio Pro + ew pluginy Swish Aptana No ale ogólnie widzę że w i7 nie ma się co pakować. Teraz pytanie czy Phenom II faktycznie odstaje w tym aspekcie? Znajomy ze sklepu komputerowego mówi mi, że programiści u niego kupują zestawy na Phenomie II. No cóż, pierwszy raz się z czymś takim spotykam i mam wrażenie że albo to byli amatorzy którzy się na sprzęcie nie znają i mają po prostu bzika na punkcie AMD albo faktycznie coś w tym jest. Bardziej jednak się skłaniam ku Intelowi ze względu na różnicę w testach. Jakie jest wasze zdanie? Ja osobiście znam kilku programistów i wszyscy mają Quada od Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 To nie jest kwestia tego czy ktos lubi firme x czy y czy tez nie. Intel na tych samych taktowaniach jest wyraznie szybszy, tak jest od dawna i lepiej sprawdza sie w pro zastosowaniach. Jednakze widze w tej porownywarce ze 955 phII nie jest znacznie gorszy, a w kilku wyraznie lepszy, ale nawet nie mam pojecia czego dotyczy polowa tych programow xD a 955 oplacalny za bardzo nie jest ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Interesuje mnie porównanie procesorów ~600-800zł a w tej cenie też znajdziesz phenoma II jak i core 2 quad, interesuje mnie oczywiście podkręcenie do ok 3.5Ghz. Ponadto ważna jest cena Plyty glownej więc i7 odpada z miejsca. A jeszcze mam pytanie odnośnie Asusa p5b premium, wiem że on się nada pod quada intela 45nm ale czy chipset nie pobiera przypadkiem zdecydowanie za dużo prądu od takiego P45? Jaki jest pobór mocy 965 P35 i P45? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...