Skocz do zawartości
Endurance

Komputer Do ~3000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy temat dlatego, że być może coś się zmieniło (ceny sprzętu etc.) odkąd założyłem stary temat (msc. temu)

Mam na całość 3250 zł (bez monitora) do wydania.

Komputer będzie służyć do gier, nie do grafiki.

Max. rozdzielczość monitora 1440x900.

Nie planuję jak na razie zakupu nowej karty graf. lub monitora, dlatego prosiłbym o zestaw bardziej "przyszłościowy" ;)

Przewidywany system, który będzie instalowany na nowy komp: Win7 RC.

Obudowa na pewno CM Elite 3xx i 2 x 120 mm, ponieważ mam komputer we wnęce. (Wylot powietrza z tyłu, wlot wyłącznie z przodu)

Edytowane przez Endurance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1070 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 245 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 1000MHZ PI - 255 zł

Karta Graficzna : Gainward GTX 260 - 690 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : Cooler Master 33x - 149 zł

Wiatrak : 2x120mm - ~80 zł

RAZEM : 3227 zł

Zapewne zaraz nastąpi atak @misza2 w kwestii Quadów, więc zaznaczam - komp jest do GTA IV (wiem , bo @Endurance do mnie pisał w tej sprawie miesiąc temu). Nie, za 2/3 lata Core 2 Quad będzie wciąż dobrym procesorem (przykładem jest Athlon X2, który trzyma się od 2005 roku).

GTX 260, bo starcza na niego kasy, ma więcej pamięci i będzie lepszym wyborem do GTA IV. Nie dlatego, że ma PhysX... Nie będzie trzeba szybko zmieniać karty.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1070 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5B Premium - 245 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 1000MHZ PI - 255 zł

Karta Graficzna : Gainward GTX 260 - 690 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : Cooler Master 33x - 149 zł

Wiatrak : 2x120mm - ~80 zł

RAZEM : 3227 zł

Zapewne zaraz nastąpi atak @misza2 w kwestii Quadów, więc zaznaczam - komp jest do GTA IV (wiem , bo @Endurance do mnie pisał w tej sprawie miesiąc temu). Nie, za 2/3 lata Core 2 Quad będzie wciąż dobrym procesorem (przykładem jest Athlon X2, który trzyma się od 2005 roku).

GTX 260, bo starcza na niego kasy, ma więcej pamięci i będzie lepszym wyborem do GTA IV. Nie dlatego, że ma PhysX... Nie będzie trzeba szybko zmieniać karty.

Raczej wszystko się zgadza, wiadomo, że komputer też będzie służył do innych gier, ale jak sprosta GTA IV to już z górki ;)

Zastanawiałem się jeszcze nad Antec 300, ale CM będzie chyba lepszym wyborem.

Z GTX 260 mnie troszkę zaskoczyłeś, ale skoro będzie lepszy, to go biorę ;)

Dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z GTX 260 mnie troszkę zaskoczyłeś, ale skoro będzie lepszy, to go biorę ;)

Dzięki ;)

Starcza kasy, a większa pamięć się przydaje, więc czemu nie? Sam bym chciał mieć jej więcej w swoim Radeonie...

Nie ma za co :wink: .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starcza kasy, a większa pamięć się przydaje, więc czemu nie? Sam bym chciał mieć jej więcej w swoim Radeonie...

Nie ma za co :wink: .

Jeszcze mi się przypomniało, że chciałem spytać o kartę sieciową ;> (Mam LAN w domu, dwa kompy połączone ze sobą)

A dokładniej - czy muszę dokupić, czy jest już wbudowana w płytę główną ?

e:

Ok, już nieważne ;) Karta sieciowa jest wbudowana, więc spoko. ;)

e2:

Komputer zamówiony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umierająca podstawkę... I to bardzo... Płyta konstrukcyjnie z 2006 roku? To w takim razie taki P5Q Premium też jest płytą konstrukcyjnie z 2006 roku - chipset nie zmienia nic w porównaniu do 965P. A innym testem, to już nie mogłeś zarzucić?

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma też wybór w postaci Q9400, który ma wydajność X4 940 przy mniejszym zegarze (2,66GHZ vs 3,0GHZ). Oba kręcą się podobnie, a przy tych samych częstotliwościach to Q9400 będzie górą. W sumie gdyby nie Asus P5B Premium, to o platformie z Q9400, czy Q9550 w ogóle bym nie mówił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no powiedzmy że q9400 , przy tych samych taktach , będzie wydajniejszy , o ile w gta 4 ? 2/3 klatki ?

Te 2-3 klatki są kluczowe przy >35kl/s. Skoro tak chętnie rzucasz egiełdą, to ja też rzucę, bo widać, że nie czytasz dokładnie ich testów:

Komentarz do tego wykresu [GTA IV] z całą pewnością jest potrzebny. Po pierwsze próg płynności naszym zdaniem powinien być ustalony na poziomie 35 FPS dla tego testu. Tak naprawdę dopiero na podkręconym Core 2 Quadzie Q9400 do 3680 MHz można było mówić o dość płynnej rozgrywce. Oczywiście bardzo dużo tutaj zależy od tego jaką kartę graficzną mamy – jakie detale ustawiliśmy. Trzeba bowiem pamiętać, że im wyższe detale tym więcej elementów otoczenia będziemy wiedzieć, a to oznacza większe zapotrzebowanie na moc procesora. Niestety żaden procesor 2-rdzeniowy Intela (a tym bardziej AMD) nie zapewni płynności w tej grze przy możliwie wysokich detalach.

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797-20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o boshe

Ten Który Potrafi Myśleć :wink:

Weź mnie nie obrażaj takimi tekstami... Za głupiego mnie masz?

Oczywiście bardzo dużo tutaj zależy od tego jaką kartę graficzną mamy – jakie detale ustawiliśmy. Trzeba bowiem pamiętać, że im wyższe detale tym więcej elementów otoczenia będziemy wiedzieć, a to oznacza większe zapotrzebowanie na moc procesora.

Ta gra jest bardzo wymagająca pod względem procesora i super karta graficzna nie załatwi sprawy, jeśli procesor nie daje rady. Jak wynika z drugiego zdania, im mocniejsza karta, tym lepsze detale, a im lepsze detale, tym większe wymagania co do procesora...

Koniec OT. Autor i tak już kupił zestaw. Najlepszy, jaki mógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze prośbę (małe OT..).

A raczej 2 problemy.

Gość z ESC dzwonił do mnie i mi powiedział, że karakorum będę musiał sam sobie zainstalować (powód to możliwość uszkodzenia podczas transportu czy coś).

Nie miałem z takim czymś nigdy do czynienia i za bardzo nie wiem, co mam zrobić.

Czy będę musiał wykładać wszystkie części inne i montować to od nowa? Nie chciałbym czegoś uszkodzić ...

Druga rzecz.. w obudowie, którą wybrałem (CM Elite 335, 331 nie było) jest już 1 wentylator 120 mm.. Dlatego też zainstalują mi tylko 1 x Tacens 120mm AURA PRO.

I tu moje pytanie: czy wbudowany już wentylator będzie "współgrał" z resztą? Nie będzie za głośno?

Komputer zamówiłem w poniedziałek, we wtorek był telefon w sprawie obudowy, dziś nt. chłodzenia i wentylatorów. Mam nadzieję, że do piątku zdążą z nim ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ci złożą, ale chodzenie sam będziesz musiał założyć.

Poczytaj na forum o tym. Zobacz na youtube.

Na youtube nie ma nic takiego, na forum czytałem, z resztą każdy komentarz to "banalny montaż".

Tyle, że trzeba użyć pasty + wyłożyć zasilacz i karte graf. a w tych wszystkich kabelkach obeznany nie jestem.

Kompletnie sie na tym nie znam, mam nadzieje, ze nic nie zepsuje ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągnąć kartę i zasilacz chyba każdy potrafi.

Przeczytasz instrukcję i będziesz wiedział jak to założyć, albo niech ktoś ci pomoże.

No ok, dzięki - spróbuje.

Teraz to pozostaje tylko mieć nadzieję, że mi płyta główna nie pęknie czy coś. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za double post.. ale mam sprawę.

Dostałem komputer już, podłączyłem - zasilanie jest, więc ok.

Postanowiłem więc zamontować karakorum.

No i tu zaczynają się schody.

Nie potrafię zdemontować chłodzenia, które jest aktualnie zainstalowane.

Nie mam pojęcia jak to zrobić.. (a co dopiero zainstalować karakorum, chociaż to chyba będzie prostsze)

Mógłby mi ktoś pomóc? Nie ma tam żadnych śrubeczek ani nic. Są tylko plastiki, a na nich strzałki ..

Mogę dodać zdjęcie, proszę o pomoc ..

Edit:

Ok, zdemontowałem. Zabieram się za instalacje karakorum

Edit 2:

Zeby zamontowac karakorum musze wylozyc plyte glowna? ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko starą pastę wyczyść.

No wlasnie nie wyczyscilem dokladnie..

Eh :/ Podlaczylem karakorum w srodku (wylozylem wczesniej kosci ram i wszystkie kabelki)

Podlaczylem do pradu - dzialal sprawnie (tylko sprawdzalem, czy jest zasilanie, obraz itd).

Teraz zalozylem bude i podlaczylem do pradu.

Ekran nie reaguje teraz. Komputer sie wlacza, normalnie sie rozkrecaja wiatraczki i nagle zaczyna pikać cały czas... i pika tak az go nie wylacze..

Co ja mam zrobic? Mozliwe, ze pomylilem kabelek od usb od budy, ale to chyba nie jest powod tego..

Nie wiem co mam zrobic, pomocy :S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć ram (jedna kość) jest wadliwa, bez niej komp normalnie się włącza (dos) i ekran reaguje.

Z nią - nic się nie dzieje, lub komputer cały czas pika - ekran nie reaguje.

Co teraz mam zrobić? pisać do esc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj napięcie NB, napiecie cpu, napiecie DDR, czestotliwosc fsb i ddr jakie obecnie masz ustawione :)

a, i timingi

Już nieważne, sprawdzałem obydwie kości w różnych slotach i po prostu jedna z nich jest uszkodzona (powoduje dźwięk ("pikanie") bez przerwy oraz brak obrazu), jak ją wyłożyłem to dos się już normalnie pokazał.

Złożyłem reklamację, jutro im wysyłam obydwie kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi