Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przeglądałem forum i znajdywałem same wątki o LCD. sam szukam monitora, który byłby dużo tańszy niż porządne LCD, tj. w granicach 200/300zł. od dość dawna nie interesowałem się sprzętem, ale podejrzewam, że za taką kasę można spokojnie kupić coś o jakość LCD wartego ok 700zł.

to, że CRT zajmuje miejsce na biurku - wiem, nie musicie tłumaczyć:) interesuje mnie, jak jest teraz z dostępnością crt-ków i czy polecacie coś godnego uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili bedzie Ci ciezko kupic porzadny CRT. Nowego na pewno juz nie znajdziesz natomiast wsrod uzywanych na allegro tez jest coraz mniejszy wybor i co gorsze kazdy ma juz co najmniej po kilka lat co znacznie zwieksza ryzyko trafienia na zuzyty egzemplarz, a zakup zuzytego CRT to IMO wywalanie pieniedzy w bloto.

Z CRT to co moge Ci polecic to zdecydowanie zakup jakiegos monitora na trinitronie (podobno dell'e na trinitronie byly bardzo dobre ale obecnie bardzo malo ich pozostalo na allegro) i koniecznie z mozliwoscia odbioru osobistego bys mogl przed zakupem sprawdzic czy nie jest zuzyty.

Jednak gdybys byl w stanie dolozyc jeszcze kilkadziesiat zl to juz za niecale 400zl mozesz kupic nowa 19" panorame LCD.

ale podejrzewam, że za taką kasę można spokojnie kupić coś o jakość LCD wartego ok 700zł.

nie mozna tak tego porownywac, bo CRT i LCD maja swoje zalety i wady i np. w ostrosci i geometrii nawet najdrozszy CRT nie dorowna nawet tanim LCD. Natomiast katy kazdy CRT bedzie miec lepsze niz LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę cie wyskoczyłes z jakims złomem gdzie gośc by sie go pozbyc jeszcze musiałby zapłacic.....CRT tylko najwyższa pólka - sony w panoramie i tym podobne skierowane do grafików

a do gier?nie warto

kąty?byle tn na lewo/prawo daje praktycznie to samo co CRT - góra dól niestety lezy ale cóz

pamiętaj że dobry CRT zeżre tyle co 3 lcd obcnie prądu

o miejscu juz sam wiesz

no i czasem pisk cewek(co zdaża się i w lcd ale napewno w mniejszym stopniu)

o szkodliwości na oczy nie wspominając

no i marna VGA w wiekszości wypadków(choć miałem przez BNC podłączone ale to nijak ma się do ideału przez DVI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za pomoc. Nie będę zakładał nowego wątku, bo już w tym dziale podano multum przykładowych lcd-ków. Nie widziałem niestety nic w cenie, którą jestem w stanie przyjąć - równocześnie wymieniam cały komputer i budżet by się nie domknął. Na razie zostanę przy siedmioletnim Samtronie, może jeszcze pożyje chwilę.

Edytowane przez daniel86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi