Skocz do zawartości
markez07

Potrzebna Pomoc W Doborze Części I . . .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was

1.

W internetowym świecie nazywam się markez07 smile.gif

Na co dzień studiuję i jakoś brnę przez to okrutne życie jak większość

Polaków. Heh

Przybywam do Was z prośbą o pomoc. Ostatnimi czasy mój zabytkowy

komputer zaczął utrudniać mi życie, mianowicie zawiesza się tak, że nic nie

można zrobić ( jedynie reset ), bądź sam się resetuje. Następnie przy włączaniu

komputera wyskakuje sprawdzanie dysków na takim niebieskim tle. Komputer

zawiesza się od razu jak włączę gg, albo film czy filmik na jakiejś stronie internetowej

i dam na full ekran. Pewnym programem sprawdzałem temperatury podzespołów

i wszystko jest ok. Nawet „manualnie” po resecie dotykałem pamięci ram itd. aby

sprawdzić czy coś nie jest gorące heh Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to może

być i za wszelką pomoc będę wdzięczny.

2.

Jestem zmuszony do złożenia nowego komputera. Nie mam zbyt dużo pieniędzy,

ale coś tam zawsze jakoś (może) wyskrobię.

Mam już kupione:

- płyta główna: ASUS P5B PREMIUM S775 CROSSFIRE

- zasilacz: chieftec ATX 560 W

- dysk: HDD SAMSUNG 400GB HD403LJ 7200 SATAII 16MBCACH ( wiem dałem ciała tongue.gif )

- obudowę, napęd też mam, a niedługo kupię pamięć ram: OCZ 4GB DDR II 800 Titanium (2 x 2GB)

i grafikę gf gtx 260

Problemem jest dla mnie wybranie procesora. Chciałem powiedzieć tylko, że jak złożę ten komputer to będzie mi służył przez bardzo długi czas. W sumie nie potrzebuję niewiadomo czego, wystarczy jak będą mi chodzić nowe gry i programy. Czyli najprościej mówiąc chcę wykorzystać w pełni tę grafikę, którą zaplanowałem kupić i będę zadowolony.

Jedni mi proponują C2D INTEL E5200, bo mówią, że po podkręceniu spokojnie mi wystarczy, albo E7200, bo jest trochę wydajniejsza. Ok. gdybym się posłuchał to bym kupił E7200 i bym musiał poprosić kogoś o podkręcenie. Byłem bliski zdecydowania się na zakup, ale znajomy powiedział mi, że nie opłaca się kupować tamtych procesorów i że lepiej kupić E8400. Żałuję, że nie zapytałem czemu się nie opłaca.

Co Wy o tym myślicie? Jaki procesor mi doradzicie? Może kupić inną grafikę . . . Proszę o jakieś propozycje i uzasadnienie dlaczego tak, a nie inaczej.

Jak ktoś to przeczytał to dzięki! smile.gif

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e5200 + Karakorum + AS5 i kręcić

hd4850 ddr5 510zł, prawie to samo co hd4870, który jest porównywalny do gtx 260.

To chyba wezmę procesor E5200 + wiatrak + pastę i gf gtx 260. <---- da się na mojej płycie podkręcić wystarczająco ten procesor? Tak żeby grafika się nie marnowała . . . Ja tam się na komputerach nie znam dlatego pytam Was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję kolesia z innego forum:

"Gdzie karta z 512 mb przegoni GTX 260.. Nie wiem w jakich rozdziałkach musiałbyś grać, żeby tak było, poza tym podkręcalność tej karty jest wątpliwa jak jej jakość.

Bierz GTX 260 65 nM od EVGA i tą kręć - przynajmniej wiesz, że podkręcisz.

Palit ogólnie ma u mnie miejsce na czarnej liście kart graficznych, a ta wersja tymbardziej... nie wiem jak inni się na to zapatrują, dla mnie to kiepskie karty z wielu powodów, których po raz kolejny chyba nie ma po co pisać wink.gif "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pooglądam kondensatory na płycie głównej oraz w zasilaczu. Sprawdził napięcia miernikiem na wtyczce molex, przeczyścił całego kompa z kurzu pędzelkiem lub sprężonym powietrzem, sprawdził pamięci przy pomocy Gold Memory.

A co do "Nie mam zbyt dużo pieniędzy", to nie dramatyzuj. Widząc po wymienionych elementach, to spokojnie kupisz coś wystarczająco mocnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi