gixy105 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Witam, posiadam palita gf 9600 gso 786mb i do nie dawana nie przeszkadzała mi głośna praca wentylów, ale ostatnio wymieniłem chłodzenie procka i zaobserwowałem że największy huk robi wentyl od palita... Zatrzymałem go na chwile i nastała ciasz, aż spodobało mi sie to, i pomyślałem sobie czy nie dało by sie tenim kosztem go jakoś wyciszyć ? Chłodznie nie jest zakurzone, cały komputer czyszcze co około 2 miesiące, regularnie, i nie jest raczej zużyte bo karte mam od około pół roku. Za pomoc będę wdzięczny. A i dodatkową informacja jest to że aktualne chłodzenie jest 2-slotowe to jeszcze zaraz koło niego znajduje się karta dzwiękowa i jest mało miejsca. Nie chciał bym wymieniać chłodznia bo narazie nie mam na to kasy a poza tym karcie pozostało 1.5 roku gwarancji, tylko jakimś tanim kosztem to wyciszyć. Wentylator cały czas chodzi na około 50% a temperatury w stresie to 50 stopni a w spoczynku około 35/40 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Nie wiem czy sie uda,ale moze warto sprobowac zalozyc na opaski jakis wentyl,moze zmierz ile miejsca jest miedzy grafa a dzwiekowka,a tamtego wyjca w cholere odlaczyc. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Kontroluj obroty rivatunerem i zobacz czy będzie cicho. Ewentualnie to co wyżej. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Ja posiadam 9600 GT z fajnym pasywnym radiatorem, do karty przymocowałem wentylator 120 mm dwiema opaskami zaciskowymi (można jedną długą). Opaski są na siłę wciśnięte w otwory mocujące wentylator, tak więc w pełni stabilna konstrukcja. Pokolorowałem opaski na biało żeby było widać jak to wygląda. Opaski wciśnięte są po przekątnej, dlatego wystarczą dwa otwory mocujące. Wentylator to na razie badziewny Zalman zwolniony do niecałych 1000 RPM, bardziej się nie da, a jest jeszcze słyszalny. Docelowo zastąpi go Scythe S-Flex, którego będę stosował w przyszłości na innych kartach, bo nie liczę na sensowne stockowe chłodzenia. Wyniki? 34 stopnie w idle, 55 stopni po prawie godzinie FurMarka (tyle było po paru minutach i wyżej nie poszło). Karta ma taktowania 720/1800/2016. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gixy105 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Nie no fajnie, ale ty masz miejsca między dzwiękówka a karta jakieś 5 cm a ja 1,5 a tam nie chce zmieszcić sie żaden wentyl a tym bardziej czym on będzie oddychał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...