Skocz do zawartości
szatis

Solo 6c Czy Wzmacniacz + Tonsil Sat50

Rekomendowane odpowiedzi

Solo 6C to teraz prawie 400 zł

Tonsil SAT50

http://allegro.pl/item649292208_tonsil_kol...ystrybutor.html

za 220 i jakiś wzmacniacz za tyle samo.

Będzie grało lepiej?

Czy jest jakaś alternatywa wzmacniacza - głośniki pasywne + komputer? Nie chce kupować takiej dużej skrzyni. Powiedzmy do 300 zł. Co bedzie lepsze niż bebechy solo 6c.

Z góry thz za odp.

Edytowane przez szatis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że nie ma odpowiedzi, bo sam się zastanawiam nad takimi opcjami. Spróbuj może na mp3store, bo to jest jednak forum o dźwięku, ale ludzie nie mają aż takiego zboczenia, żeby mówić że bez sprzętu za 1500zł nie ma co mówić o muzyce.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

solo 6c - te tonsile to po pierwsze satelity do trybu dolby prologic a po drugie graja marnie - no ,i bas refleks z tylu wiec musisz je odstawic przynajmniej 30 cm od sciany

gdybys udezyl w jakis lepszy model kolumn to warto - do tego jakis wyzszej klasy wzmacniacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia.. i z 440zł zrobi się 800. Czyli jednak 6C będą lepszym wyborem.

a co myślicie o kolumnach altus 75 albo altus 110? Chcę czymś zastąpić obecne Geniusy i zastanawiam się czy iść w kierunku możliwego do rozbudowy zestawu z amplitunerem czy raczej pozostać przy typowo komputerówych solówkach/vigoolach?

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale albo nastawiasz sie na porzadny sprzet i go bedziesz rozbudowywal(w byle co nie warto ladowac kasy) albo poprostu chcesz glosniki - w takim razie te solo stykna.....a dobry ampli kosztuje(czy chociazby dobry wzmacniacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie przymierzam sie do Behringer MS40, nie jestem przekonany co do jakości komponentów zastosowanych w solo 6c, przecież one kosztowaly kolo 200 zł i nie sądzę by początkowa cena była strategią marketingową. Miałem vigoole 2180 wcześniej, z lepszych zestawów z-3e logitecha...i lepiej grał logitech, szczególnie w blues i rocku, dalej vigoole 2180 po prostu omijały lub zniekształcały niektóre czestotliwości, dźwięk był oszukany, na słuchawkach ten sam kawałek brzmiał inaczej. Mimo tego dzięki tym reklamom z sieci puściłem je na allegro po 8 mcach za 70 więcej niż kupiłem. Na początku na solo 6C skusił mnie korektor fazy, ale okazało się zę to jakiś komunistyczny wywiad gospodarczy i głośniki mają tylko kształt korektora fazy. Doszedłem do tego że nie potrzebuje dużej mocy, tylko jakości i wierności, odsłuch bliskiego pola.

Używanego Behringera ms40 dostane za 400 zl z jeszcze roczną gwarancją i do tego podłącze go do kompa po złączu optycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tak to bierz - behringer jest naprawde niezle wykonany - to co widzialem gdzies tu na forum w linku tylko mnie uswiadomilo jak slabo chinole robia te solo - znaczy zwrotnica ladna na dobrych elementach - za to wzmacniacz to taka padaczka.....no i slabe potencjometry

co do behringera to by sie jakies info przydalo jaki tam przetwornik siedzi ale pewnie info nigdzie nie ma....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzmacniacz w vigoolach 2180 miał nierówne wysterowanie kanałów przy mniejszej głosności.

W oficjalnym polskim sklepie internetowym producenta behringer MS40 jest w podkategorii głośniki multimedialne a nie monitory studyjne.

O Behringer MS40 udało mi sie odszukać tylko tyle....

Test

http://www.head-fi.org/forums/f46/behringe...-review-231301/

Porównanie

http://www.test.de/themen/bild-ton/test/-/...490303/1490313/

Dla przetwornika są parametry 24 bit =<192kHz, 50Hz - 25kHz

Troche w ciemno, 1 recenzja... :|

Edytowane przez szatis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem vigoole 2180 wcześniej, z lepszych zestawów z-3e logitecha...i lepiej grał logitech, szczególnie w blues i rocku, dalej vigoole 2180 po prostu omijały lub zniekształcały niektóre czestotliwości, dźwięk był oszukany, na słuchawkach ten sam kawałek brzmiał inaczej.

Wzmacniacz w vigoolach 2180 miał nierówne wysterowanie kanałów przy mniejszej głosności.

Być może miałeś wadliwe C2180 i stąd kiepski dźwięk.

W Vigoole to się zdarza, np. cała seria z tweeterami podłączonymi w przeciwfazie...

Nie chce się wierzyć, że "dobre" C2180 gra mniej naturalnie od Z-3e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mówimy o starszych kolumnach to ja mogę polecić ci coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=649617803 ojciec je kupił za 30zł w komisie a jak je podłączył to do dzisiaj mu wiernie służą bijąc na głowę Tonsila maestero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up - ale to brzydkie.. :P

póki będę mieszkal w akademiku zostanę przy tych radiotechnikach. Widać że przeszły niejedno, ale i tak dają radę. Przynajmniej nie będę się bał urządzić imprezy w pokoju (metalowe maskownice ochronią głośniki, a skrzynie są w takim stanie że nie bardzo mi ich szkoda). Przede wszystkim mają moc i dużo dudniącego basu, ale jednocześnie na wzmacniaczu jestem w stanie usawić je tak, żeby grały dość czystto i przyjemnie. Co najmniej porównywalnie do słabiutkich Geniusów ;)

Zdaję sobię sprawę że te kolumny nie są najwyższych lotów i nie są dostosowane pod ten wzmacniacz. Ale na razie nie chcę pakować w nie kasy, bo skupiam się na modernizacji wzmacniacza (zmiana portów na współczesne, wymiana prawie trzydziestoletnich kondensatorów, przestrojenie radia). Tak że wzmacniacz powinien dać radę w przyszłości i pewnie jak skończę studia to kupię/złoże lepsze kolumny. W sam raz będę miał czas żeby się dokształcić w tej materii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem na Behringer MS40 i nie żałuję. Vigoole 2180 mają lepszy bas niż solo 6c, za to gorsze wysokie.

Behringer MS40 gra podobnie do logitech z-3e, na odsłuch bliskiego pola vigoole 2180 jak i microlab solo 6c się nie nadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi