caleb59 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) Witam! Mam problem z osiagnieciem FSB 200MHz na moim Bartonie 3200+... Po kolei: Plyta glowna: Abit NF-7 2.0 (BIOS najnowszy), nforce2 (sterowniki najlepsze - 5.10) Procesor: Nazwa: Athlon XP 3200+ Oryginalna czestotliwosc: 2333 MHz Cache: 512 KB Oryginalne FSB: 166 MHz Oryginalny mnoznik: 14x Oryginalne napiecie: 1,65 V Oznaczenia procesora: AXDA3200DKV4D Jest to model specjalny wykorzystywany tylko w komputerach firmy HP i ZADKO spotykany ogolnie... Chlodzenie procesora: Cooler Master JET 7 Pamiec RAM: 1GB DDR (400MHz) RAM A-DATA (dla 400MHz: 3-3-3-8, dla 333MHz: 2.5-3-3-7) 1GB DDR (400MHz) RAM Kingmax (dla 400MHz: 3-4-4-8, dla 333MHz: 2.5-4-4-7) 1GB DDR (400MHz) RAM Kingston (dla 400MHz: 3-3-3-8, dla 333MHz: 2.5-3-3-7) Obecnie ustawione na Dual Channel 333MHz synchroniczny z FSB 166MHz procesora (ustawnienie auto - FSB: DRAM 1:1) a timingi tez domyslne: 2.5-3-3-7... Nie sadze by bylo to najwydajniejsze rozwiazanie bo pamieci nie pracuja na full obrotach 400MHz wlasnie przez FSB 166MHz procesora - w trybie asynchronicznym programy i gry sypia bledami (ustawnienie auto - FSB:DRAM 5:6)! Zasilacz: Fortron ATX 400PNF (400W) Czytalem co nieco o blokadzie na stale mnoznika dla procesorow wyprodukowanych po 39 tygodniu 2003 roku ale czy to jest powiazane z moim procesorem - nie wiem... Otoz nie dam rady wycisnac z niego FSB 200MHz a czytalem ze dla Bartonow nawet 2500+ to standard i dosc latwa sprawa - w moim wypadku chyba raczej nie... Co mam zrobic i jak postapic by wyciagnac z niego FSB 200MHz tak by pamieci dzialaly wydajniej na 400MHz Dual Channel? Po ustawieniu FSB 200MHz (niezaleznie czy zmniejsze/zwieksze mnoznik/napiecie czy nie) komputer nie wstaje i nie ma nawet ekranu POST... Podejrzewam ze moge miec zablokowany mnoznik ale nie wiem jak to sprawdzic... Prosze o rade lub ewentualnie jakis pomysl jak osiagnac FSB 200MHz na tym modelu procesora... Edytowane 3 Czerwca 2009 przez caleb59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) Częstotliwość Twojego cpu to już można powiedzieć szczyt możliwości bartona (soprawda niektórzy na dobrych sztukach robili więcej). Jeśli masz zablokowany mnożnik to nie podjedziesz więsej z fsb. Jak to sprawdzić? - przy fsb 166MHz pobaw się zmianą mnożnika np na x11, restart komputera i sprawdź co pokazuje cpu-z. Barton 2500+ szedł na fsb 200MHz ale on miał mnożnik x11 więc dawało mu to częstotliwość 2200MHz, Ty na starcie masz już 2333 MHz - znaczy nie poszalejesz. Jeśłi zależy Ci na wydajnośći to sprzedaj wszystko osobno przez allegro. Barton 3200+, kości ddr 1GB jak i Twoja mobo stoją bardzo wysoko, niewspółmiernie do wydajności. Będziesz mógł za uzyskane środki podkładać znacznie wydajniejszy i zarazem mniej energochłonny komputer. edit: widzę, że masz jeszcze: "GeForce 7600GT 256MB GDDR3 AGPx8" też można uzyskać srodki pozwalające na zakup lepszej grafy. Masz ostatnią chwilę aby to dobrze sprzedać i bez nakładów nabyć fajny sprzęt. Edytowane 3 Czerwca 2009 przez Klaus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caleb59 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Znalazlem dzis instrukcje jak wykonac L12 Moda z uwzglednieniem FSB 166>200 wiec powinno to u mnie dzialac chyba? http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html BTW czy musze przestawiac AGP 66MHz na 67MHz - tak mi doradzono na innym forum? Dodatkowo istotnym elementem jest zwiększenie częstotliwości taktowania AGP o 1MHz, czyli z 66 na 67MHz. Powodem tego jest fakt częstego nie załączania się blokady PCI/AGP co skutkuje wzrostem ich częstotliwości proporcjonalnie do podkręcanej szyny HTT. Wówczas za wiele nie pokręcimy sobie. Przestawienie częstotliwości taktowania AGP na 67MHz nie wpłynie ujemnie na stabilność układu, a jednocześnie zablokuje AGP na stałej częstotliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Chodzi o to, że na mnożniku x14 nie zwiększysz magistrali na 200MHz. Ten procesor dobrze jak zrobi 2400MHz. Ty chcesz zrobić 200x14=2800MHz. To się nie da zwyczajnie. Nie zmniejszysz mnożnika = nie podniesieś magistrali do 200MHz. Moja rada: ustaw pamięci na 166MHz (czyli tak samo jak fsb) i ustaw ostre timingi. Jeśli uda Ci się (i tak się nie uda jeżeli nie zmniejszysz mnożnika) ustawić pamięci i fsb na 200MHz to różnicę odczujesz tylko w syntetycznych testach. Ten komputer demonem szybkości już nie będzie, możesz jednak wykorzystać to, że części z których się składa są warte fortunę w porównaniu to wydajności. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...