Grucela Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Witam, Potrzebuje zewnetrznego dysku mysle ze minimum 500 GB. Bedzie mi sluzyl jako magazyn danych (glownie zdjecia, filmy, muzyka, dokumenty), bede z niego kozystal praktycznie tak czesto jak wlaczony bedzie komputer, takze zalezy mi na ciszy, zalezy mi rowniez na bezawaryjnosci (dane beda dla mnie cenne) Chce go podlaczyc do laptopa (hp nx7400), niestety nie mam esata, wiec po przegladnieciu paru testow - mysle nad firewire 400. I tu pierwsze pytanie czy zobacze roznice usb vs fw400. Myslalem nad takimi rozwiazaniami: - WD My Book Home 500GB - Seagate FreeAgent - Welland ME-740T + WD GP /ewentualnie inny cichy dysk 3,5"/ Chcialbym was zatem prosic o rade, ceny sa zblizone wiec o wyborze bedzie decydowac glownie efektywnosc. Prosilbym o wypowiedz szczegolnie posiadaczy ktorejs z wyzej wymienionych konfiguracji. Jezeli ktos ma jakis lepszy pomysl na rozwiazanie mojego problemu, bardzo prosze o rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) jezeli zalezy Ci na ciszy to kup sobie Samsunga f2eg 500 GB + obudowa do tego z allegro i wyjdzie Cie taniej i bedzie cicho :) Edytowane 3 Czerwca 2009 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Niby usb pozwala na transfery ~30MB/s a firewire (400 bo pewnie w lapku niemasz 800) na ~50MB/s, ale z testow co widzialem to na firewire jest pare MB szybciej zaledwie (29 vs 33 np) i to zarowno przy zapisie jak i odczycie. Nie widze sensu pakowac sie w firewire. PCMCIA esata do lapka + obudowa zewnetrzna z eSata + dysk 2.5 cala zeby bylo cicho lub WD10EADS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 ilear: zrobilem jak radziles, mam jednak nastepujacy problem: - http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3303296 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...