Skocz do zawartości
Hawk

SoftCoolery ?????????????????

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na cpucool jedzie 8 stopni mniej, ale wedlug mnie taki programiki sa dobre np wtedy kiedy chcesz zapuscic kompa na noc zeby cos zassac z internetu, zmniejszyc obroty wentyla zeby pospac mozna bylo :) . Jak uzywasz takiego softu i potrzebna ci jest moc np odpalasz gre to program automatycznie da full power wiec roznice bedziesz mial tylko wtedy gry proc jest malo obciazony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem dzialaja ale moga czasem pojawiac sie zwisy, pozatym dzialaja tylko wtedy gdy jest male obciazenie. Jesli uzywasz UD/SETI itp to nie ma sensu. Ale osobiscie uwazam ze lepiej wlaczyc HLT programem WPCREDIT. U mnie temperature zbija o ponad 10C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. widziałem różnicę przy moim starym Celku 466@566. Temp spadał do 29 st.! Bez programiku było 42 st. Więc wspaniale. Niestety, teraz na Tulipanku 1,0@1,5 nawet 2 st. nie przekracza, a zwis jest zbyt częsty, by można było coś porobić. Więc zrezygnowałem z tych Rainów, Waterfalli i innych softcoolerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. widziałem różnicę przy moim starym Celku 466@566. Temp spadał do 29 st.! Bez programiku było 42 st. Więc wspaniale. Niestety, teraz na Tulipanku 1,0@1,5 nawet 2 st. nie przekracza, a zwis jest zbyt częsty, by można było coś porobić. Więc zrezygnowałem z tych Rainów, Waterfalli i innych softcoolerów.

do tulipanka nie ma sensu bo i tak procek nie "obsluguje" intrukcji HLT... dziwne posuniecie Intela...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jakich przewaznie uzywacie softcoolerow?? ktory wedlug Was jest najlepszy?? :)

Ja wlasnie odkrylem jak na KT333 osluzyc HALT za pomoca WPCREDIT i WPCRSET :D (troszke trzeba bylo pokombinowac ale sie udalo - ciut inaczej niz na KT266x) i teraz uzywam wlasnie tego... Nie zabiera ramu, nie smieci w tray'u i jest ogolnie jest cool 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa rzecz, w tych Rainach i Waterfallach (correga Tabs... z sila wodospadu?) nie ma nowszych procesorow niz PII i K6-2... albo ja nie moge znalezc nowszych wersji!

Czy sa takie co obsluguja PIII i wyzej, ze juz o Thunderbirdach nie wspomne?

Dzieki za ew. linki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gordon_23 wlasnie zainteresowalem sie o ile inaczej niz na kt266 tam sie modyfikowalo rejestry 92 i 95 a na kt333 ktore ?:)

Na kt266a tylko rejestr 95 a na kt333 92 i 95. Cala reszte pewnie znasz skoro poruszasz temat tylko pamietaj o uzyciu WPCRSET :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam oba programiki, jak się to edytuje, znajduje offset 92 i 95, robię edit i co mam edytawać i co wpisać, czy jest potrzebne załadowanie wtyczki obsługującej chipset z pliku *.pcr ??? proszę odpowiedzcie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalasz WPCREDIT i otiwerasz plik 1106B099.pcr (Open PCR) szukasz teraz opcji HALT (rejestry masz podane wyzej dla 266a i 333) dajesz edit, wybierasz pierwszy bit (drugi od prawej) pojawi sie zolta gwiazdka przy opisie HALT Command Detect, odpalasz program ktory pokazuje temperature (wylacz UD i Seti tzn tak zeby procek nie byl obciazony za bardzo) wpisujesz w miesce 0 jedynke i dajesz set a potem yes i patrzysz na temperature powinna spadac po gdzies 10 sekundach, jesli zawisnie komp tzn ze cos nie tak zrobiles ;) potem juz musisz tylko zainstalowac WPCRSET i dodac HALT do programu zeby ustawialo to sie przy starcie kompa opis wpcrset tutaj : http://www.pcworld.pl/artykuly/19906_3.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalasz WPCREDIT i otiwerasz plik 1106B099.pcr (Open PCR) szukasz teraz opcji HALT (rejestry masz podane wyzej dla 266a i 333) dajesz edit, wybierasz pierwszy bit (drugi od prawej) pojawi sie zolta gwiazdka przy opisie HALT Command Detect, odpalasz program ktory pokazuje temperature (wylacz UD i Seti tzn tak zeby procek nie byl obciazony za bardzo) wpisujesz w miesce 0 jedynke i dajesz set a potem yes i patrzysz na temperature powinna spadac po gdzies 10 sekundach, jesli zawisnie komp tzn ze cos nie tak zrobiles ;) potem juz musisz tylko zainstalowac WPCRSET i dodac HALT do programu zeby ustawialo to sie przy starcie kompa opis wpcrset tutaj :http://www.pcworld.pl/artykuly/19906_3.html

U mnie na KT333 trzeba bylo zrobic tak jak wyzej + jeszcze w rejestrze 92 musialem zmienic 7 bit na 1 (Disc when STPGNT# Detect). I teraz dziala extra 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wystarczyła zmodyfikować offset 95 i dziala !!!!

Null problemo :D I napewno lepsze to niz jakis smiec w tray'u 8)

Oczywiscie :) i chyba nigdy nie robi konflikow z czyms w przypadku softu jednak sie zdarza. Czy ktos mial problemy z czyms po modyfikacji WPCREDIT'em ? Chodzi tylko o ustawienie HALT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi