Skocz do zawartości
FumFel_20

VCORA na GA7VAX......Jakos dziwnie

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Mam taki problem.Teraz siedzi u mnie na pokłądzie antek DLT3C który ma napięcie 1.5V.Gigabyte jak wiadomo ma VCORE w procentach % .Kiedy daje +5% to BIOS wyswietla że jest w tej chwili 1.6V.Z prostego obliczenia wiadomo ze napięcie powinno wynosić 1.575V.Tak samo jest z +7.5%-BIOS pokazuje 1.73V, a powinno być 1.61V.Z +10% jest taka sama sprawa, BIOS pokazuje 1.8V ,a jak wiadomo powinno być 1.65V

Co jest nie tak?Czy w rzeczywistości płyta daje wyzsze napięcie (w sumie spoko by było), czy BIOS oszukuje i napięcia są takie jak napisałem?Czyli słąbe?

Podsumówując

----------------BIOS---------REAL------

+5% 1.6V 1.575V

+7.5V 1.73V 1.61V

+10% 1.8V 1.65V

Wie ktoś moze jak jest naprawde??

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast na atlonie 1500Xp - 1.75V pokazuje +5% - 1.89V, +7.5% -1.99V, a na +10% - 2.05.

U Ciebie powinnop być tak:

+5% - 1.83V

+7.5% - 1.88V

+10% - 1.92V

Czyli mobo przekłamuje.Ale czy zawiza napięcie czy tylko błędnie je wyświetla i napięcie jest tak naprawde niższe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem ze tak powinno byc ale nie jest. Mam juz druga plyte VAX i jest to samo. Moze zawyza, Jak daje +5% czyli prawie 1.9V a powinno byc 1.83V to temp. bardzo szybko rosnie na procku. gdy mialem MSI KT3ULTRA to nie mialem takich wysokich temperatur:(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są przekłamania temperatur (zresztą jak na prawie każdym KT400)

Chyba zrobie jakiegos moda na VCORE, bo wychodzi na to że mój procek robi 2250 mhz na napięciu 1.61V ! Fajnie :)

Zaraz sprubuje załadować stary BIOS F4 bo on standardowo daje wyzszy VCORE, to moze go więcej wykręce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiadomo dla starszych posiadaczy GB to BIOS F4 troszkę zawirzał VCORE.Dzięki temu udało mi się puścic mojego antka na 2364 mhz :) Spoko.Tylko że ten stary bios to jest troszkę dziwny :? NIe wykrył mojego antka jako XP tylko ahlon XXXX Mhz.Dotego nie pasiły m moja pamiątki VDATA :? ........Wracam do F10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...