Skocz do zawartości
Tomky

Modyfikacja Chłodzenia +wygłuszanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić coś z kompem bo stał się zbyt głośny.

Mam Thermaltake'a Xasera V(poniżej wentylatorki które zawiera).

2 x Exhaust

Top: 80mm fan (2050RPM, 21dB)

Rear: 90mm Blue LED fan (Speed Adjustable 1300~3000RPM)

3 x Intake

Front: 80mm fan (2050RPM, 21dB)

Side Up: 90mm Fan (Speed Adjustable 1300~3000RPM)

Side Down: 90mm Blue LED fan (1800RPM, 21dB)

1. Na jakie wentylatorki wymienic te orginalne, aby było znacznie ciszej a wydajność chłodzenia nie spadła?

2.Czy koniecznie wygłuszać matami czy wymiana wentylatorków wystarczy?

3. Czy mozna wymienić wentylator w zasilaczu(mam TT purepower chyba 450),jeśli tak to jak i na jaki?

4.Czy to możliwe aby 90 miały 3000RPM, nigdzie takich obecnie nie znalazłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy zacząć od tego jaką kwotę na te modyfikacje zamierzasz przeznaczyć.

Jeśli chodzi o wentyle to z rozwiazań ekonomicznych najlepsze będą

http://www.allegro.pl/search.php?string=ze...p;change_view=1

Stosunek ceny do jakości rewelacja.

Z droższych rozwiązań

http://www.allegro.pl/search.php?string=xt...p;change_view=1

i dalej w górę

http://www.allegro.pl/search.php?string=no...p;change_view=1

Jak widzisz rozpiętość cenowa jest spora.Myślę że zephyry zadowolą Cię całkowicie.Sam mam zrobionego fan swapa w zasilaczu właśnie na Zephyr 140 mm.Zawsze możesz też dokupić kontroler obrotów i zmniejszyć napięcie a więc i hałas.Proponuje przewertować kilka recenzji choćby http://www.purepc.pl/node/3373 i wyrobić sobie swoją opinię.

Co do mat to trochę przereklamowany temat.Nie wyciszą Ci komputera.Może delikatnie zniwelują wibracje ale nic więcej.

Fan swap to podstawa wyciszania komputera.Twój model zasilacza chłodzi 120-tka tak więc wybór spory.Jest odpowiedni temat na forum więc znów polecam poczytać.

Edytowane przez demczog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kontroler obrotów jakiś archaiczny Hardcano który był integralną częścią obudowy, ale jeśli nie jest na maxa to komp tak się grzeje że potrafi się zwiesić.

1.W opisie obudowy są wentylatory 90mm teraz są 92 to ma jakieś znaczenie?

2. Jak wymienić ten wentylator w zasilaczui czy każdy będzie pasował?

3.Warto zainwestować w Noctue czy Xtermal wystarczy(2 dB różnicy dwa razy droższy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium 4 3.2 ze standardowym chłodzeniem Intela.

2Gb Ram

ATI Radeon HD 2600 XT AGP

Ale wentyle równiez chcę wyciszyć(wymieniając)...no może i się nie wiesza ale przy PES'ie się napewno tnie jak zwolnię wentyle.

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.W opisie obudowy są wentylatory 90mm teraz są 92 to ma jakieś znaczenie?

2. Jak wymienić ten wentylator w zasilaczui czy każdy będzie pasował?

3.Warto zainwestować w Noctue czy Xtermal wystarczy(2 dB różnicy dwa razy droższy)?

Ad.1

Zmieszczą się

AD.2

Tak każdy będzie pasował(każda 120)

AD.3

Jeśli masz kasy jak lodu to warto.W przeciwnym razie niewarto

Radziłbym Ci sprawdzić czy aby pasta termoprzewodząca się nie wysuszyła i ew.dać nową np.Arctic Ceramiqe lub inną wg.uznania

Można by było tą boxową suszarkę wymienić na coś cichszego i wydajniejszego np.używany Pentagram HP AlCu lu Karakorum ew.Alpaya

Wentylatory takie jak napisał Ci kolega demczog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz kasa kasą chodzi o to abym wyciszył kompa i go nie słyszał.Zamiast załużmy 300 wydam 150.Jak nakładać tą pastę, tamta pewnie dawno wyschła komp ma 4 lata.

Co do tego Pentagrama to nie wiem czy on jest odpowiedni(nie znalazłem w opisie P4), ja mam Pentum, nie duo core tylko ten który był bezpośrednim poprzednikiem(kupiony luty 2005)jeśli dobrze pamiętam.

http://www.sferapc.pl/pentagram-freezone-h...dukt/15033.html

Jak głośny jest standardowy wentyl P4?

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz nie Pentim 4 a Pentium D to potrzebne Ci solidne chłodzenie na proca, Karakorum np. Ustal konkretnie co masz w budzie.

Drugim krokiem jest zmiana chłodzenia na grafice np na coś cichszego np. taki Aerocool powinien dać radę nawet pasywnie.

Trzecia sprawa to jaki masz zasilacz, Pentium D ma ogromne zapotrzebowanie na prąd. I przez taki czas wentylator mógł się wyrobić. Wymiana wentylatora, albo wogóle zasilacza.

Jeżeli nasz w obudowie porządek w kablach i nie masz kurzu to nie potrzeba aż tylu wentylatorów. Pomyśl czy nie warto było by zainwestować w nową obudowę, w której możesz zamontować wentylatory 120mm, to daje sporo kożyści, mniej wentylatorów, mniejszy hałas, więcej powietrza wtłoczą. Z rozsądnych wentylatorów mogę polecić też Acutake i AAB, tanie i pracują naprawdę znośnie.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli faktycznie masz taki procek, czyli socket 478 to Karakorum odpada. P4 3,2 GHz częściej są spotykane na socket 775 wtedy Karakorum pasuje.

Czy wystarczy wymiana wentyli obudowy to musisz sam ustalić, sprawdź co powoduje hałas. Prędzej stawiał bym na grafikę albo zasilacz, miałem kiedyś HD 2600 i doprowadzał mnie do szału, zmieniłem jej chłodzenie na to z podpisu, już trzecią grafikę mi obsługuje i jestem z niego b. zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie twierdzę że mój HD 2600 był stary, wytrzymałem z nim ze 2 tygodnie ;)

W zasilaczu masz wentylator 8 czy 12 cm?

Na proca najlepszym wyjściem w tej sytuacji był by Scythe Shuriken, albo jakieś inne Scythe zależnie od funduszy, w dodatku miał byś cooler na wyrost, bo pasują do praktycznie wszystkich platform. Ewentualnie Arctic Cooling Freezer 4, ale ten już jest nie produkowany a kupując używany pewnie musiał byś wymienić wentylator co wiąże się z kombinacjami bo wentylatorki na nich są udziwnione.

Więc najpierw zajmij się chłodzeniem proca i zasilaczem ew. grafiką.

Wentylki do obudowy zostaw sobie na deser tu masz do wyboru z tanich i zupełnie wystarczających Acutake, AAB, SilentiumPC Zephyr, z droższych, cichszych i wydajniejszych nasz Noseblockery, Scythe Gentle Typhoon, Fander, droższe jak Noctua, to już przerost formy nad treścią, chyba że koniecznie chciał byś mieć wentylki brązowo-kremowe bo pasują do dywanu np. :lol:

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego kompa składałem 4 lata temu a kartę zmiwniłem w zeszłym roku.

Wiesz nie sprawdziłem procka tylko w instrukcji płyty Asus P4P800 Deluxe na schemacie jest socket 478?

W zasilaczu raczej 120mm.

Wiesz ten scynhe ma gorsze parametry głośności od Arctic Cooling.

http://www.allegro.pl/item650138874_scythe...40_am2_am2.html

niż

http://www.allegro.pl/item650138874_scythe...40_am2_am2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek mamy w takim razie ustalony ;)

Karta u mnie chodziła w ten sposób że wentylator włączał się na sekundę na max. obroty, wyłączał się na 2-3 sekundy i tak w kółko. Było to strasznie denerwujące i musiałem coś z tym zrobić.

Więc w zasilaczu też trzeba będzie zmienić wentylator, napisz jeszcze co to za zasilacz.

Podałeś 2 te same linki ;) Ale sam radiator w Scythe jest nowszy, większy i lepiej oddaje ciepło, wentylator to już drugorzędna sprawa bo jak masz wydajniejszy radiator to wentylek może się wolniej kręcić. Co do głośności to bym się nie zakładał, mam kilka wentylatorów Arctica 80mm z czujnikiem temperatury i są niemiłosiernie głośne. Może rozejrzyj się wśród używanych coolerów Scythe, ja kupiłem niedawno za 100 Mugena z wentylatorem S-flex.

Do pełni szczęścia mozna się pokusić o dokupienie jakiegoś regulatora obrotów, tak żebyś sam sobie ustawiał głośność kompa ;) np w czasie grania podkręcasz obroty, a przy normalnej pracy skręcasz na minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawny link

http://www.allegro.pl/item646824426_arctic...oc478_12db.html

Mugen chyba nie jest pod 478

Mam regulator TT zarówno do zailacza jak i wentylatorów.

To jest w zasilaczu

Specyfikacja:

Thermaltake PurePower 480W - W0026

Maksymalna Moc: 480W

Active PFC

Wymiary (L/W/G): 150x140x86mm

Waga: 2,5 kg

Kolor: czarny

Wentylator:

Dual Fan (L/W/H): Two Ball Bearing 90x90x25 mm, Two Ball Bearing 80x80x15 mm

Typ łożyszka: podwójne kulkowe

Optymalna prędkość: 2000 obr./min

Głośność:

17 dBA przy 1400 obr./min

30 dBA przy 300 obr./min

Co zamiast i jak wymienić?

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego Arctica nie masz co porównywać do jakiegokolwiek Scythe, szczerze powiedziawszy to niektóre boxowe chłodzenia są lepsze i trwalsze, w tych wentylatorkach AC masz ośki wirników z plastiku ;)

Mugen i inne Scythe mają zapinki do 478, 775, 754, 939, 940, AM2. Masz jeszcze Scythe Katana 2 we w miarę sensownej cenie, i z bardziej standardowym wentylatorem niż Shuriken. Wg. mnie warto nać 120 zł za Katanę niż ~40 za tego AC. Bo jak pisałem kiedyś przesiądziesz się np. na platformę 775 i chłodzenie masz już załatwione.

Musisz sobie wszystko przemyśleć, bo chyba wszystko już zostało wyjaśnione.

Wybór coolerów na 478 jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeszcze fajnie jakbyś dobrał mi cos do zasilacz.

Aha wolę dołożyć 50 czy 100 do wentylatora i być w 100% zadowolony niż potem żałować wywalonej w błoto kasy.

Ten Mugen waży około 1kg płyta wisi bokiem czy nie ma mozliwości że płyta nie wytrzyma takiego obciążenia?

Przy doborze zwróć uwagę na zakres obrotów..ten w zasilaczu ma do 3000RPM no ichyba tam są dwa wentylatory...myślisz że da się je wymienić na inne?

Aha nie chciałbym wyciągać płyty głownej i dobrze aby można było ręcznie sterować obrotami wentyatora procesora oraz tych w zasilaczu(mam regulatory).

Okey podsumowująć

Do chłodzenia

Procesora...?

Zasilacza.....?

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasilaczu masz zdaje się 8 i 9 cm wentylki, 9 cm możesz kupić Fandera albo Gentle Typhoona a 8 cm Noiseblockera albo Akasę. Kable wyprowadzasz na zewnątrz razem z wiązką kabli zasilacza i możesz sobie nimi sterować jak chcesz.

Płycie nic się nie stanie od ciężaru radiatora, boxowe coolery potrafią tak wygiąć płytę że aż trzeszczy ;)

Na procka bierz Katanę, Mugena albo Ninję w zależności który Ci będzie pasował bardziej.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na procka bierz Katanę, Mugena albo Ninję w zależności który Ci będzie pasował bardziej.

Można sterować regulatorem ich obrotami?

Wielkie dzięki pewnie niebawem spróbuje podziałać.

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie podałeś mi inne wentyle to spytam którą parę byś wybrał i czy jest ona korzystniejsza od podanych przez Ciebie Qrchak pod względem głośności?

pierwsza para

http://www.allegro.pl/item650939215_noctua...acichy_7db.html

http://www.allegro.pl/item653775432_noctua...chy_7_9_db.html

druga para

http://www.allegro.pl/item655376482_scythe..._2db_gw_fv.html

http://www.allegro.pl/item654567671_scythe...lko_13_dba.html ukłon w stronę Qurczaka czy może z 92

http://www.allegro.pl/item655376465_scythe..._4db_gw_fv.html

No i do procka chyba jednak Katana 3

http://www.allegro.pl/item650138877_scythe...54_939_am2.html

lub http://www.allegro.pl/item647745477_xilenc..._478_19_db.html

Choć te max 31,07 dB to jakis koszmar????Może lepiej Katanę 2 22dB a może ten xilence ?

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noctua to wg. mnie jak napisałem wcześniej przerost formy nad treścią ;) Poprostu nie warto płacić tyle kasy za wentylki.

Scythe S-flex i Gentle Typhoon to b. dobre wentylatory, cena może też nie najniższa, ale warte są tej kasy, mi ostatnio strasznie się tajfuny spodobały. Do zasilacza weź S-flexy a do obudowy i ew. na radiator procka Typhoony. Ale pamiętaj żeby nie dawać wentylatorów we wszystkie możliwe miejsca, bo to czasem wręcz pogarsza wentylację.

O tym coolerze Xilence nawet nie myśl, to się może nadaje do jakichś wolnych celeronów, bierz Katanę, możesz jej wymienić wentylator na Gentle Typhoona i będziesz miał spokój.

Podejrzewam że jak już zrobisz porządek z tymi wentylami to zacznie Ci przeszkadzać grafika ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia wątpliwość to prędkości obrotowe ten Typhoon ma 1000RPM a w zasilaczu są wentyle do 3000?Czy aby nie będzie zbyt mało odprowadzonego powietrza?

A gdyby Noctua były w cenie Scythe to jaki byłby wybór?

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na max. obroty wentyli, ważne jest ile powietrza są w stanie przepompować. Te 2 S-flexy w zasilaczu wystarczą, ja mam w Chieftecu 450 Noiseblockera 12cm podpiętego pod regulator, w normalnej pracy chodzi skręcony na min. jak włączę jakąś gierkę podkręcam gdzieś do 1/3 zakresu regulatora i nic się nie dzieje.

O Noctuach niewiele jestem w stanie napisać, napewno są to b.dobre wentylatory, ale cena jest z kosmosu wg. mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2500rpm vs. 1450rpm, ten na katanie ma większy zakres obrotów ale na max. będzie chodził jak odkurzacz ;) Ma kontrolę obrotów PWM ale Twoja płyta tego nie ma, więc to nieistotne.

Tajfuny możesz podpinać pod 12V i będą praktycznie niesłyszalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując do procesora Katana 3 czy Katana 2 lub Ninja2(choć 850g mnie przeraża, ale 20,5 dB i pasywne chłodzenie) z Gentle Typhoonem(Katany) 1700obr/min(tam jest 92mm nie 120).Zarówno Typhoona jak i ten standardowy went Katany można podłączyć pod kontroler i sterować obrotami?

Poza tym z jakiegos powodu w przypadku Katany stosują tak wydajny wentylator?Czy nie jest tak że tak duza wydajność jest potrzebna do chłodzenia wentylatora a co za tym idzie ori katany może pracować na 50% i to wystarcza i jest cicho podczas gsy Typhoon musi wtedy pracowac na 80% i moze się okazać że jest głośniej???

Do Zasilacza 92- ten że Gentle 1700obr/min a

80 Scythe 1000obr/min http://www.allegro.pl/item655376484_scythe..._5db_gw_fv.html

czy Scythe 1500 obr/min http://www.allegro.pl/item655376482_scythe..._2db_gw_fv.html

. Wolałbym tak nie jak proponowałeś bo wolę mieć te wentyle jednej firmy no chyba że twoja propozycja jest bardziej odpowiednia dla bezgłośnego kompa?

Jak wygląda sterowanie tymi dwoma wentylatorami bo ja mam jeden regulator do nich9orginalny kupiony razem z zasilaczem)?

Qurczak jeszcze jedno. Załączyłem celowo tą fotkę mojej płyty głównej. Wątpię by zmieścił się tutaj Ninja Lub Katana.Jak widzisz pod procesorem jest northbrige.On wystaje na jakieś 5 cm.Poza tym na około pełno tranzystorów. Co Ty na to?

Może poleciłbyś jakis dobry radiator na który załzyłbym cichy wydajny wentylator i też byłoby by cicho?

Czy można kupić zestaw zapinek do 487 i podłączyć któryś radiator z szerokiej gamy dedykowanej do s775?

post-171679-1244975256_thumb.jpg

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię żeby radiator miał aż 5 cm, zazwyczaj mają ok. 3 cm albo mniej. Żaden z elementów nie powinien Ci przeszkadzać w zamontowaniu Katany czy Mugena, bardziej bym się obawiał odległości do zasilacza, ale raczej powinno być ok.

BTW wentylator na tylnej ściance masz założony odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się .Kupiłem Ninja 2. Niestety musiałem wyciągnąć płytę aby wstawić radiator, niestety musiałem też zrezygnować z dwóch bocznych wentylatorów nawiewnych bo nie mieśzczą się z radiatorem. No i teraz efekt. Niestety nie jest ciszej a gdy obroty zmieniam na min to komp się nadal wiesza.

Czy powodem może być przegrzewanie się zasilacza?W zasilaczu wentyli jeszcze nie zmieniłem.

Proszę podajcie relatywnie najcichsze przy dobrej wydajności wentylatory 92 i 80(poza Noctua)-wiem że się powtarzam ale mam do wymiany 5 wentyli i nie chciałbym mieć poczucia niedosytu jak po Ninji.

Czy warto zamienić ten Kaze-Jyuni 120 z radiatora 1000RPM na xtermala BTF Pro?

Wentylatory z zasilacza powinny wyrzucać powietrz?

Jakim programem najlepiej podejrzeć temperaturę procesora?

Edytowane przez Tomky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać nie wymieniłeś tych wentyli które hałas powodują ;) Boczne wentylatory przy takich coolerach są zbędne.

Zwieszanie kompa mogą powodować powysychane kondensatory w zasilaczu i na płycie, albo sam system.

Do podglądania temperatur masz np speedfana.

W zasilaczu dolny wentylator powinien tłoczyć powietrze z obudowy do zasilacza a ten z tyłu wywalać je na zewnątrz.

Sprawdź jeszcze czy radiator i heatpipy na procku się nagrzewają, może źle odprowadza ciepło, może nałożyłeś za dużo pasty. Qrcze powodów może być b. dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi