Tomky Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Wiesz myslę że jeśli powodem byłoby źle odprowadone ciepło to obroty wentlatora nie miałyby nic do rzeczy.Najbardziej hałasuje zasilacz a potem wentyl wywiewający powietrze. Jeśli kondensatory są wyschnięte to na stałe a komp wiesza się gdy obroty zmniejszę. Co to za temp w speedfanie 125 stopni!!!!????(obraz w załączniku). Edytowane 21 Czerwca 2009 przez Tomky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość D3s3rttt Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Nie mierz speedfanem, to najgorsze co może być, zrób pomiar Everest Home/Ultimate Edtion, Core Temp, lub Hwmonitor. Osobiście polecam HWmonitor (W którejś wersji pokazuję temperatury na -, wystarczy nie patrzeć na -) Moim zdaniem najlepiej wyjąć i wyczyścić boxa (wodą destylowaną - czyściłem zwykłą i wszystko jest ok) a potem wysuszyć zmienić pastę i włożyć. Kompa nalepiej przeczyścić dmuchawą do ognia. PS: Jeśli oddychasz tlenem - nie czyść dmuchawą w pomieszczeniu do 20x20 m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomky Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Uzyłem tej pasty która była w komplecie z Ninją. Raczej zbyt duzo jej nie było. Kurde poza tym procesora, bo pisząc box chyba to masz na myśli nie bardzo chce mi się wyciagać bo to demontaż całej płyty po raz 3 w ciagu dwóch dni. W CPUID również widnieje wartość 125 stopni przy TMPINO co to jest i czy jest to właściwa wartość, jeśli nie to jaka powinna być? Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Tomky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 Czyli na tą pastę która była w boxowym chłodzeniu nałożyłeś jeszcze tą z Ninji??? Żeby zdjąć cooler nie musisz wyciągać płyty z obudowy. Nieważne jakiego programu się używa, wszystkie zczytują temperaturę z tych samych czujników tymi gigantycznymi temperaturami się nie przejmuj to jakiś błąd, w speedfanie możesz powyłączać co chcesz i zostawić tylko te temperatury które Ci są potrzebne. Czasem problem jest właśnie z rozpoznaniem który czujnik do czego się odnosi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomky Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Ta i posmarowałem masłem :-D . Pewnie że zmyłem pastę z procesora i posmarowałem nową z kompletu od Ninji.Zaraz po co zdjąć cooler(to wentylator)bo jeśli radiator to muszę wyciągnąć płytę bo nie mam miejsca. Okey czyli rozumiem że wskazania są oki? Swoją drogą co to za temp to 125 stopni? Czyli teraz aby było ciszej muszę wymienić pozostałe wentylatory(3 90mm i 2 80mm :angry: )? Ktoś mi mówił że nie zawsze wymiana wentyli w zasilaczu daje porządany efekt z uwagi na jego budowę? Jakie wtyki musi mieć wentylator aby było widać jego obroty na kontrolerze? Edytowane 22 Czerwca 2009 przez Tomky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomky Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Czy mogę zamienić Top fana który jest wywiewny na nawiewny? Miałbym nawiew na przodzie i górze, a wywiew z tyłu poprzez 90 i zasilacz(90i80mm). Chciałbym aby można było sterować je za pomocą kontrolera no i odczytywać na nim RPM-jakie wtyki muszą mieć ?Do zasilacza jest kontroler więc pewnie również. Edytowane 23 Czerwca 2009 przez Tomky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Gorące powietrze idzie do góry, nie walcz z prawami fizyki ;) Do odczytu prędkości obrotowej masz żółty przewód w wentylatorze, żeby odczytywać tą prędkość i kontrolować obroty najlepiej mieć panel z wyświetlaczem, albo spod windowsa przez speed fana, ale to nie na każdej płycie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomky Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Mam Hardcano, czyli każdy wentyl ma "żółty"przewód? Hmm do tego nawiewu pokuszę się chyba o 80-front nawiew NOCTUA NF-R8 800/1300/1800 RPM . 90 wywiew-SCYTHE S-FLEX 92mm 2000 rpm GENTLE TYPHOON 92mm 1700 NOISEBLOCKER BlackSilent XE2 lub Fander FX 92-B 90 zasilacz-j.w 80 zasilacz-SCYTHE S-FLEX 80mm 1500 rpm NOISEBLOCKER 8x8 Black Silent Fan X1 XTHERMAL BTF 80 PRO 80 top-jw Co sądzisz o takiej wstępnej selekcji. I ostatnia prośba, które ty byś wybrał,,,??? i można zamknąć wątek :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Niektóre wentylatory mają tylko 2 przewody, ale to raczej rzadkość. Co do wentyli, ostatnio stałem się fanem Tajfunów, więc 120, 92mm brał bym właśnie te, 80mm Noiseblocker lub Scythe (raczej w tej kolejności). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...