Skocz do zawartości
GoLo

problem z VooDoo 5 5500

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie kupilem ta grafe..

i mam problem.

Karta niby dziala. windows ja wykryl... zainstalowalem stery z VooDooFiles.com.. najnowsze.. restart kompa....

i doopa. 3Dmarki sie wieszaja i zaraz potem restartuja kompa. gry to samo... poza RollCagem.. ktory chodzi.. ale wolno jak zolw.

Ale ze karta sie grzala zdrowo.. postanowilem polepszyc chlodzenie...

pociolem starego CoolerMastera i przyczepilem na Chipy... jako ze pamieci sie nie grzeja to na nich nic nie dawalem...

chlodzenie sie znacznie poprawilo.. temp. byla letnia ;).

ale nic to nie poprawilo... poza tym ze rollcage tez sie juz nie uruchamia ;)

sciagnolem inna wersje sterownikow z voodoofiles.. ale to tez nic nie pomoglo.

pozniej w biose wylaczylem AGPx2.. to tez nic nie pomoglo...

juz niemam pomyslu..

zastanawia mnie zasilacz(Codegen 300W).. ale w tej chwili napiecia sa w normie..

+5 - 4.91

+3.3 - 3.23

+12 - 12.33

-12 - 11.75

i takie napiecia sie utrzymuja - wachania sa minimalne.

niewiem jak sprawdzic napiecia podczas odpalania jakiejs gry.. poniewasz po odpaleniu gry komp sie restartuje i MBM nie zapamietuje napiec. :/

jakies rady? :)

a moze jacys doswiatczeni VooDoo5 uderzy poleca mi jakies stery pod XP?

Config... K7S5A rev3.1, 512DDR, Duron 1300, SB Live!, 30GB Maxtor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzuc se dwa systemy i po sprawie

a reinstalka sie przydaje (format i system na nowo),bo moj KYRO to bez swiezego systemu ciezko przedzie,czesto instaluje sie z 1mb pamieci i kiepsko chodzi

na swiezym systemie zadnych problemow i speed konkretny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te 14,46V to nie zaden blad tylko sygnal ze lada dzien spalisz dyski :!: Ja w takiej sytuacji wolam "ratuj sie kto moze" i wylaczam komputer. Voodoo5 to karta pradozerna jak zadna inna, ocenia sie ze pobiera ok. 100W (czteroczipowy Voodoo5 6000 pobieral 200W i mial zewnetrzny zasilacz 8O ), wiec jesli masz duzo rzeczy w kompie (nie wiem, nie widac w podpisie) to moga byc problemy. Skoro karta sie grzala to moze jest nienaturalnie podkrecona? Sprawdz zegary, powinna chodzic na 175/175. Swoja droga moglbys sie bardziej postarac i zalozyc cos bardziej wyszukanego niz pociety CoolerMaster :roll:. Tak czy inaczej musisz wlesc pod Winde 98 zeby to sprawdzic. Voodoo5 to jakby nie patrzec leciwa juz karta (choc wciaz swietna) i stery pod XP moga byc nie teges, np. niezbyt dopracowane. Pogadam z kumplem, on ma ta karte, moze cos doradzi...

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obciazenie nie jest duze...

K7S5A

Duron 1300

HDD MAxtor 30GB

VooDoo 5 5500

SB Live!

FDD

2x80x80 - jeden na procu drugi wieje na grafe

zaraz chyba sprubuje te VooDoo podlaczyc pod zasilacz AT... jako oddzielne zrodlo zasilania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha... ten cooler master

on byl bardzo szeroki... i po srodku byla zapinka do socketa...

jak go przeciolem.. to te dwie polowki zakrywaja chipy.. i wystaja z kazdej strony... a sa wysokosci ok 5CM wiec chyba chlodzenie dobre :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takim voodoo 5 to można chałupę ogrzewać ;) jak mały grzejnik chodzi.

może voodoo upadło bo ludzie na prąd nie wyrabiali ;)

poważnie to na XP zawsze są problemy ze starszym sprzętem. jak czegoś nie ma w samym XPerimentalu to może być kiepsko. nie zapominaj, że sterowniki do voodoo rorią ludzie sami sobie, 3dfx nie istnieje więc nie wychodzą nowe sterowniki. co ludzie sklecą to jest do ściągnięcia a przy zamotaniu microsoftu to cud że w ogóle ktoś zribił jakieś stery pod XPerimentala.

więc albo win98 i voodoo5 albo XP i GeForce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczeze to mnie to nie dziwi ....dziwnei mnie tylko jaki miales interes rzeby taka karte kupic i jeszcze 2 zasilki ci bucza ?? ile za nia dales?? .........a co do voodoo to fajne karty pamietam jak u kumpla na takim samym konfingu voodoo2 bylo szybsze w unreala t niz moja riva 2 pro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to zasiłka a może sterowniki ja gdy miałem Voodoo 4

Używałem sterovnika Amigamerlin IMHO najlepszy i bezproblemowy

chodził mi z Windozja 2000 :D

Z innymi miałem problemy szczególnie w grach 3D :?

BTW

Miałem problemy z odpałeniem 32 bitowego koloru :? w niektórych grach OpenGL :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to gratukuję fajnej karty ale za tę cenę ? ja osobiście wolę mx440 a jednak zdecydowałem się już że usunę filtry więc jakość obrazu też będzie wporzo.

ale co voodoo to voodoo. koleś na allegro dawał mi wyniki i wychodził znacznie gorzej od mx440 czyli około GF2 właśnie.

ale 2 zasilacze mieć w kompie? hałas musi być spory, koszt niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz pisalem... kupilem ta karte z sentymentum jakosci obrazu.. i Glide....

wlasnie gralem w UT.. i przy 1024x768 ze wszystkim na full mialem ~200FPS

ale jak juz pisalem... bardzo malo gram.. wiec na wydajnosci w grach mi zbytnio nie zalezy :)

co do dwoch zasilaczy... mi nie przeszkadza :D swojego czasu mialem DELTE w kompie i jakos zylem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...