micsre Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam i prosze Was o pomoc Mam na zaliczenie napisac program w ANSI C, ktory bedzie losowal dowolne liczby z 10elementowej tablicy. Program ma kazac mi wpisac dowolna liczbe i ma sprawdzic czy znajduje sie ona w tablicy.Jezeli sie znajduje to ma wyswitlic komunikat ze liczba nalezy do tablicy i wowwczas program ma sie zakonczyc. Natomiast jezeli liczba nie znajduje sie w tablicy ma wyswietlic komunikat ze ejj tam nie ma i mam ponownie wpisac liczbe.Krotko mowiac program ma dzialac dopoki nie znajde liczby z tablicy. Osobisice robilem ten program na zajeciach ale dla danych liczb uzywajac funkcji SWITCH i to bylo bledne. Prosze o pomoc w realizacji tego programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiToLotto Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Mam na zaliczenie napisac program w ANSI C, ktory bedzie losowal dowolne liczby z 10elementowej tablicy. Program ma kazac mi wpisac dowolna liczbe i ma sprawdzic czy znajduje sie ona w tablicy.Jezeli sie znajduje to ma wyswitlic komunikat ze liczba nalezy do tablicy i wowwczas program ma sie zakonczyc. Natomiast jezeli liczba nie znajduje sie w tablicy ma wyswietlic komunikat ze ejj tam nie ma i mam ponownie wpisac liczbe.Krotko mowiac program ma dzialac dopoki nie znajde liczby z tablicy. Proszę sprecyzować treść zadania, bo aktualnie to losowanie z pierwszego zdania nijak mi nie pasuje do reszty treści... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Proszę sprecyzować treść zadania, bo aktualnie to losowanie z pierwszego zdania nijak mi nie pasuje do reszty treści...obstawiam, ze w tablicy ma byc 10 losowych liczb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiToLotto Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Nooo, to dalej mamy prosto: 1. Deklaracja tablicy 2. Wypełnienie tablicy wylosowanymi liczbami 3. W pętli nieskończonej - while(1==1) a) Pobranie od użytkownika liczby b) Sprawdzenie w pętli for, gdzie n zmienia się od 0 do 9 czy liczba w pozycji tablicy o indeksie n jest równa wprowadzonej przez użytkownika. c) Jeśli jest taka to wylot z pętli z punktu 4 (break) d) Wypisanie komunikatu, że się nie udało, to kończy pętlę while i następuje powrót do 3a) 5. Wypisanie komunikatu, że liczba znaleziona 6. Koniec programu To już cały program, w miarę prosto opisany. Wystarczy przekształcić to na program i powinno działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...