Skocz do zawartości
Caleb

Problem Z Oc Msi P45 I Wydajnością Gtx 295

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście MSI to dobre płyty tak jak i P45 Diamond, tylko w Twoim przypadku wygląda na jakiś konflikt, nie wiem jaki. Moze bym zobaczył na innych ramkach... Moja MSI sprawuje sie bardzo dobrze, latała na FSB 520mhz nawet, ale nie napisze, że polecam bo bym mógł być skrytykowany... ;)

PS. Jak przekombinowałeś albo poprostu wybrałeś nieodpowiednie ustawienia GTL-i lub skewów to może dlatego proc potrzebuje aż tyle więcej papu? Przecież tymi ustawieniami można nie tylko łatwo zwiększyć stabilność ale także i łatwo zmniejszyć stabilność procka i stąd potrzebne te wysokie vcore??

Miałes MSI na P45, czy tylko tak piszesz, bo widzisz ile ona kosztuje i wiesz co potrafi P45 w wykonaniu innych producentów ?

MSI na P45 to jedno wielkie nieporozumienie. Zarówno Neo2/3-FR jak i Diamond (bo to to samo tylko z innym chłodzeniem na NB i mofach...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI na P45 to jedno wielkie nieporozumienie. Zarówno Neo2/3-FR jak i Diamond (bo to to samo tylko z innym chłodzeniem na NB i mofach...)

No dobra, ale wady według ciebie wynikają z czego?

POoza tym, co z oferty MSI byłoby naprawdę niezłe do kręcenia, acz do granicy 450 FSB - bo na oku mam jeszcze P7N2 Diamond na nForce 790i SLI lub coś na X48 jakby z P45 nie szło się dogadać.

Powoli zaczyna się coś układać, po zabawie z ustawieniami bariera 3900 MHz pękła i półtorej godziny w Orthosie na prio 7 było stabilne, do tego jeszcze przeglądanie neta, GG itp. Temperaturki około 70C, ale niebawem zmieniam chłodzenie na coś z górnej półki to spaść powinny.

CPU Vcore: 1.3201v (CPU-Z 1.352-1.60v...)

GTL REF 0: 0.7601v

GTL REF 1: Auto (kombinuje ale na 444 MHz nie ma jeszcze stabilności)

DRAM: 1.96v

MCH: 1.280

MCH GTL: 0.7125v

VTT FSB: 1.28

ICH: 1.65v

CPU SKEW: 200ps

MCH SKEW: 200ps

Niestety na 444 MHz nie udaje mi się stabilności utrzymać, ale komputer BOSD już nie zalicza co niezmiernie mnie cieszy. Będę jeszcze walczył o obniżenie napięcia CPU, ale może być ciężko. Zastanawiam się, jaka zależność (tzn, różnica w wartości) powinna być na GTL o względem REF 1 – jakieś sugestie?

Kontaktowałem się w tej całej sprawie z polskim oddziałem MSI, który zareagował natychmiast i już dziś na mailu znalazłem nowy beta BIOS mający min. przywrócić możliwość bezproblemowego regulowania vCore. Będę pierwszą osobą która go stestuje. Chłopaki jutro powinni odtworzyć też moją konfiguracje i zabrać się za indywidualne testy i ewentualnie powstanie kolejna wersja. Zobaczymy jak to wpłynie na OC oraz stabilność i czy wreszcie GTX 295 rozwinie skrzydła.

PS: Jak bóg da, to 2x2 GB Reaper 1800 Cl8 wymienię na Patriot Viper o podobnych parametrach i zobaczymy, z Reaperami czasmi bywały kłopoty z kompatybilnością na różnych mobo,.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze - pozbąć się tej płyty jak najszybciej i kup sobie Asusa/DFI/cokolwiek tylko nie MSi :rolleyes: Miałem jedną MSi w zeszły piątek - P45 Neo2-FR. Pomijając fakt, że przeżyła tylko 5h, była niesamowicie problematyczna. Problemy z uzyskaniem 4GHz i więcej, cyrki z pamięciami itp. W sumie miałem do czynienia z szóstką płyt na lga775 - MSI była bez wątpienia najgorsza.

Trochę info o tych płytach masz w temacie o konkursie MSi w ekstremalnym - każdy narzeka, kilka płyt padło - żadnych rewelacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, powiem tylko że jestem ograniczony do oferty MSI :> Upatrzyłem sobie teraz P7N2 Daimond na nForce 790i SLI - w testach wypada yako-tako, FSB około 500 mnie styka 444 wiec wygórowanych wymagań nie mam. Co sądzicie? Nforce podobno nieźle radzi sobie z DDR3 czego o P45 powiedzieć nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawy w OC ciąg dalszy. Mój egzemplarz P45 Diamond poleciał do MSI, zaś w tym samym czasie dostałem inny. No i tu sprawa wygląda zupełnie inaczej. GTX 295 wreszcie rozwinął skrzydła i działa jak należy. Płytę którą mam obecnie jest trochę inna niż poprzednia, brakuje między innymi backplate od systemu chłodzenia.

Co do OC, to sprawa się poprawiła. Obecnie 425 FSB ustawiłem tak na szybko, bo nie miałem na więcej czasu. Chyba znalazłem przyczynę niestabilności systemu. Wygląda na to, że P45 + DDR3 wymaga wysokich napięć mostka północnego – ustawiłem 1.40v i zarówno 3DMark06, Crysis jak i Orthos (30 min tylko – czasu brak) przechodzi.

Co ciekawe, dźwięk już nie trzeszczy, a nawet nie przeinstalowałem systemu więc wcześniej nie była to wina sterów. Pracuję na BIOS 1.6B który ogólnie nie jest dostępny, więc jak ktoś zechce to zapodam :]

Jedyne co mnie wkurza to spore droopy napięcia według CPUZ – od 1.304 do 1.328 w STRESS i 1.344v w IDLE, a w biosie ustawione ledwo 1.320v. Cóż, to nie DFI z sekcją cyfrową....

Zastanawiam się, czy zdjąć ten wynalazek do chłodzenia wodnego, który widać na screenie poniżej. Temperatury są wedle programu MSI (system) na poziomie 50C, więc źle nie jest.

news_msip45diamond_02a_full.jpg

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi