TomoMadej Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Witam! Od jakiegoś czasu myślałem nad kupnem kilku wysokoobrotowych dysków i połączeniu ich w RAID 0 z myślą o lepszych wynikach głównie w SPI. W temacie urządzeń SCSI nie jestem orłem, więc prosiłbym o pomoc osoby, które mają o tym jakieś tam pojęcie. Moim zamiarem jest stworzenie macierzy z niewielkim nakładem kosztów, w tym momencie myślę, że max ze 300zł. Pojemność nie jest ważna. Narazie myślałem nad 3 dyskami 18gb 15K RPM, U160, 80pin. Taki jeden kosztuje 29zł, więc całość 87. + Do tego chciałem coś takiego: http://www.allegro.pl/item644914042_macier...csi_80_pin.html + taśma 68pin, to są grosze + I tu zaczyna się problem. Potrzebny mi kontroler, który obsłuży w/w macierz w RADI 0, interfejsem PCI i żeby odpaliła na zwykłych systemach operacyjnych takich jak Win XP. W tym głównie momencie oczekuję waszej pomocy. Pozdro. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez TomoMadej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 A na h. ci backplane :blink: ? nie wystarczy sama karta na PCI/PCI-X ? Ze sterami nie ma problemów - do XP/2000. R0/R1/R5/R10 ma każdy kontroler SCSI - większość potrafi dużo więcej. Mylexa Extreme widziałem za 50 PLN :lol: ...aaa co to ma wspólnego z SPI? - masz chociaż PCI-X w kompie? czy tylko PCI? (PCI-X jest kompatyblne z PCI, jest tylko drobna różnica w wydajności) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Przeciez jak wlozysz ten kontroler do PCI to i tak zadnej wydajnosci nie zyskasz... Bedzie niewiele szybciej niz na JEDNYM nowym dysku (333gb na talerz albo nowsze) moim zdaniem - glupota bo wydasz duzo wiecej kasy niz normalnie a nic na tym nie zyskasz edit: dysk nie ma prawie nic do 'gadania' przy spi Edytowane 6 Czerwca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 powiedz lepiej co tak naprawde chcesz uzyskac bo jak narazie to kompletnie bezsensowna rzeżba w ciach!ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...