grzesiek1035 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 posiadam zasilacz pentagram silent force 430w. jednak obroty jego są zbyt małe. obecnie są na poziomie około 1000rpm. zasilacz posiada automatyczną regulacje obrotów. natomiast obudowa tak jest skonstruowana że zasilacz ten częściowo przykrywa procesor więc jest to dla mnie ważna sprawa. może jest jakiś programik do podkręcania obrotów, może kombinacje w biosie. czekam na propozycję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Chyba tego nie zmienisz programowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Programowo napewno tego nie zmienisz. Zasilacz sam steruje obrotami wentyla, więc nie wiem czemu chcesz w to ingerować. Jedyne co możesz zrobić to fanswap i sterować z regulatora czy mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek1035 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 hmm dlaczego chcę podkręcić obroty?? bo są za niskie. zasilacz częściowo przykrywa procesor. na nim mam obroty 2500rpm natomiast na zasilaczu 1000rpm, co ma przełożenie na temperature procesora 55-60st C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Możesz podąć pełną konfiguracje ? Zasilacz powinien chodzić możliwe najciszej a za wentylację w obudowie powinny odpowiadać raczej dodatkowe wentylatory. Coś więcej da się powiedzieć jak podasz resztę bo ja na razie nie widzę tutaj żadnego błędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 To nie masz żadnego chłodzenia na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek1035 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) athlon 2500+ pentagram silent force 430W chlodzenie na procku 2500rpm płyta głowna Soltek SL-75FRN2-RL poprzednio miałem zasilacz no name ale czuć było jak wiał i problemow z temp nie bylo. odkąd mam silent force, który ledwo co dmucha są problemy. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez grzesiek1035 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Masz wentylator z tyłu obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek1035 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 tylko zasilacz odbiera ciepło. z tyłu nie mam wentylatora osobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) To zamontuj i to poprawi obieg powietrza. Jak możesz to 1 z przodu też. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ty nie masz przypadkiem tak montowanego zasilacza ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dla bartona to rzeczywiście możne być już problematyczna temperatura. Miałem kiedyś tego procka - bez oc dało się zmniejszyć do 1,4v napięcie i był stabilny. Jeżeli nie kręcisz i masz właśnie taką budę bez możliwości domontowania wentylatora, takie zmniejszenie napięcia (o ile płyta pozwala) powinno załatwić sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jeżeli faktycznie masz taką budę to pomoże Ci tylko jej wymiana ;) Zasilacz ciągnie powietrze w lewo a cooler proca w prawo, odstęp między nimi pewnie ma ze 2 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek1035 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 dokładnie. odstep 2cm. amontowanie zasilacza zgadza się z tym z rysunku. pomyślę nad obniżeniem napięcia i zobaczę rezultat... no szkoda że nie można zwiekszyć obrotów na zasilaczu to by dało spadek temperatury... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) dokładnie. odstep 2cm. amontowanie zasilacza zgadza się z tym z rysunku. pomyślę nad obniżeniem napięcia i zobaczę rezultat... no szkoda że nie można zwiekszyć obrotów na zasilaczu to by dało spadek temperatury...Nie ma pewności, że temperatury spadłyby. Miałbyś wentylator o większym ciągu, skierowany odwrotnie do ciągu wentylatora na cpu. Wentylator w zasilaczu obniżyłby ciąg wentylatora cpu bo ma ciąg przeciwny do wentylatora na cpu. Poprzedni, głośny zasilacz miał raczej wentylator 80mm na wylocie powietrza z zasilacza. Te dziwne obudowy nie zostały pomyślane z myślą o zasilaczach takich jak Twój Pentagram (jeśli wogóle zostały pomyślane). Najlepsze wyjście to zmiana obudowy. Jak nie masz kasy na nową to poszukaj używkę, byle była z w miarę grubej blachy oraz w normalnym miejscu zasilacz. Jeśli przewody są na tyle długie a na estetyce nie zależy ci, postaw zasilacz na obudowie. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jest jeszcze coś co można zrobić bez nakładów. Wentyl od cpu odmontować i umocować go tak, żeby wiał do tyłu lub w stronę zasilacza przez radiator cpu. Tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy podołasz takiej modyfikacji? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jest jeszcze coś co można zrobić bez nakładów. Wentyl od cpu odmontować i umocować go tak, żeby wiał do tyłu lub w stronę zasilacza przez radiator cpu. Tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: czy podołasz takiej modyfikacji? ;)Nie rób tak czasem,bo efektywność chłodzenia proca spadnie jeszcze bardziej. W Twojej sytuacji pomoże tylko doprowadzenie dużej ilości powietrza chłodzącego do wnętrza budy-najlepiej daj z przodu 12-kę wtłaczającą powietrze do środka puszki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Na giełdzie kupiłem jakiś czas temu obudowę MC za całe 35 zł, była lekko obita ale nowa ;) więc jak się rozejrzysz to powinieneś coś niedrogiego trafić, ta Twoja jest trochę niereformowalna. Albo spróbuj zamontować zasilacz odwrotnie i wytnij otwór na jego wentylator w bocznej osłonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuckyLuke82 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 no ja mam inny problem posiadam zasilacz pentagram 620 W silent a wcale nie jest cichy, mam cały czas obroty w okolicach 2000rpm co przy korzystaniu np tylko z neta i winampa jest chyba trochę za duże no i ten 120mm wentylator powinien ciszej pracować jak zmniejszyć te obroty? tylko błagam nie piszcie że spedfanem itp tylko dokładnie jak to zrobić pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...