raguel Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Dzien dobry wszystkim. Dojrzewam do kupna nowego komputera. Służyć ma on do normalnej pracy typu internet, office, amatorskiego fotoszopa i gier. Chciałbym zatem prosić o ocene sprawności zestawu, który sobie wymyśliłem: 1. procesor AMD Phenom II x3 720 BE 2. płyta główna AM2+ ASUS M3N-HT Deluxe link 3. pamięć DDR2 1066 5-5-5-15 4GB (coś markowego) 4. hdd 320 7200rpm 5. karta graficzna (narazie) zintegrowana. 6. zasilacz ENERMAX MODU82+ 625W link 7. Obudowa ENERMAX Phoenix Neo link. Dlaczego tak a nie inaczej? 1. Bo nie stać mnie na Phenom II 955 w tej chwili. Jeżeli trójrdzeniowy procesor przestanie mi wystarczać pomyślę nad nowszym dostępnym. 2. Płyta główna oparta na układzie 780a nvidii ze względu na funkcję HybridSLI. 3. DDR2 ponieważ nie znalazłem zdecydowanej opinii w której DDR3 drastycznie by zwyciężał w aplikacjach biurowych i grach. Ponoć z dobrymi timingami DDR2 może konkurować z DDR3. No i nie ma jeszcze płyty na układzie 980a z pamięciami DDR3 i obsługą HybridSLI. 4. W dalszych planach drugi HDD do RAID i nagrywarka Blue-Ray 5. Wraz z przypływem gotówki GForce 260 jeden, potem drugi do SLi. Dlaczego SLI a nie CROSSFIRE? Ze względu na sterowniki, CUDA i PhysX. Nawet jeżeli nie znajduje to jeszcze realnego odzwierciedlenia w programach i grach to podoba mi się kierunek w którym zmierza NVIDIA. 6. Zasilacz wygrał kosztem procesora :) Sądzicie, że uciągnie on SLI, RAID i nagrywarke BR? A także, może, w dużo dalszej przyszłości dwie karty dwuprocesorowe? Pytanie jest jeszcze takie: jakie wtyczki sa potrzebne do podłączenia nowych kart graficzny? Czy to te PCI-E 2.0 8pin ? 7. Obudowa rzecz gustu. Ta ma jednak ładny, duży wiatrak na boku :) może też być inna z podobnym chłodzeniem bocznym. Nie rozpatrywałem dokładnie cen tego zestawu. Chodzi mi też po głowie I7 920, bardziej przyszłościowy niż AMD, jednak nie chciałbym, aby po włączeniu komputera przygasało mi światło w domu. Prądożerność jest tą cechą, która skłania mnie do HybridSLI. OC mnie niespecjalnie interesuje. Może w jakimś minimalnym zakresie (ustawienia pamięci itp) Z góry dziękuje za oceny i porady. Pozdrawiam Edit: kasa to tak +/- 3k by się zebrało. Cena Asusa to tak ok. 450zł. O ile wiem, to nie zrobię SLI na układach AMD, prawda? Edytowane 7 Czerwca 2009 przez raguel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Przede wszystkim - ile masz kasy do dyspozycji...? Od razu odpowiem, że chipset nVidii odpada. Przede wszystkim na temperatury i pobór prądu. Cena też nie jest zachęcająca. Pobór prądu kart nie jest aż tak duży. Karty mają tryby 2D. Kręcenie jest wręcz niezbędne. Polecam spojrzeć na mój mini-test. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Na ATI masz Hybrid CrossFire. Na BE podkręcanie jest łatwiejsze niż obsługa kalkulatora. Biorąc płytę z chipem AMD np. Asrock A780GXH która ma ACC, masz możliwość odblokowania czwartego rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Tego PII w połączeniu z wspomnianym Asrockiem możesz zmodować do 4 rdzeni . SLI tak jak i CF jest średnio opłacalne , na kartach pokroju HD48xx/4770/GTX2xx pójdzie ci praktycznie każda gra przy dobrych detalach ( 1680x1050 AAx4 , AF8x , HDR ) . Bierz HD4850 DDR5 lub HD4890 . Ram - Goodram , GSkill , OCZ - już od ~ 150 zł możesz mieć 4 GB . HDD - obecnie różnica cenowa pomiędzy HDD 320GB a 500 GB to kwestia 15-30 zł , więc bardziej opłaca się dołożyć do 500GB np. Samsung z serii F2E . Zasilacz spokojnie pociągnie taki sprzęt . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) kasa to tak +/- 3k by się zebrało. Cena Asusa to tak ok. 450zł. O ile wiem, to nie zrobię SLI na układach AMD, prawda? Do Photoshopa lepszy będzie Intel. Zresztą, w tym przedziale cenowym i tak w tej chwili króluje: Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1070 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5B Premium - 245 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition - 520 zł Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł Obudowa : Aerocool AEROENGINE plus - 269 zł (dzięki temu transport za 1zł całego zestawu) RAZEM : 3083 zł SLI/CF się nie przejmuj - zawsze lepiej wyjdzie sprzedając starą kartę i kupując nową. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raguel Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) dziękuje za zainteresowanie tematem :) hybrid CrossFire to raczej coś innego: wspomaganie GPU poprzez mGPU. czyli u nvidii to GeForce boost. W jednym i drugim przypadku funkcja raczej bez większego sensu. HybridSLI to możliwość wyłączenia kart graficznych poza mGPU. poza tym NVIDIA mi bardziej odpowiada. SLI to kwestia dłuższego czasu. Zakładam, że pierwszą kartę dokupie jak pojawi się wolna gotówka, albo korzystne raty. Drugą, jak gry zaczną kuleć na pierwszej :) Wydaje mi się, że szybciej rosną wymagania co do kart graficznych, niż procesorów. rozmiar dysku twardego to kwestia drugorzędna poniekąd. równie dobrze mogą to być dwa małe szybkie dyski w RAID na system i trzecia kobyła na dane. co do odblokowania 4go rdzenia to spotkałem się na sieci z opinią, że producenci płyt będą blokować tą możliwość i po kupieniu nowej płyty z nowym biosem P2 720 zostanie... P2 720 :) Jeżeli ktoś jeszcze chce się udzielić w wątku to zapraszam serdecznie. Edit: Ciekawa konfiguracja Gi3r3k. Muszę poczytać o tych podzespołach! thx!! Edytowane 7 Czerwca 2009 przez raguel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 x3 720 się nie opłaca w porównaniu do x3 710. Za różnicę w cenie kup Karakorum + AS5 i pomogę ci podkręcić tego proca na ~3.6GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Skoro tak każdemu oferujesz pomoc to może lepiej napisz poradnik oc do fenomów ? ;> Jak tak każdemu piszesz na gg to podziwiam za cierpliwość :D Co do zestawiku to dobra opcja. Imho SLI jest nieopłacalne. Edytowane 8 Czerwca 2009 przez Mario_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zastanawiałem się nad tym, ale na razie nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Płyta Główna : Asus P5B Premium - 245 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł A powiedz mi jak to jest ze wspolpraca tej bardzo nowoczesnej płyty i pamieci 1066? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ależ ironia... Zestaw jest do OC, więc brak obsługi pamięci 1066, czyli braku odpowiedniego dzielnika, nie ma znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zadna tam ironia, tylko po co tej plycie takie pamieci jezeli ich nie wykorzysta, a jeszcze jedno czy nadal zeby odpalic na tej plycie 45nm trzeba miec drugi stary procek zeby przebic bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 To była ironia: tej bardzo nowoczesnej płytyJeśli niezamierzona, to przepraszam za brak taktu :wink: . Nie trzeba. Wszystkie P5B Premium w sklepach mają wgrany najnowszy bios, bo to nowe płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raguel Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Witam ponownie. Nareszcie troche czasu na skrobnięcie czegoś. Dziękuje za wypowiedzi w wątku. Co do prądożerności układu Nvidii to różnice w stosunku do układów AMD nie są takie duże: tweaktown techreport ok. 15 watow na niekorzysc Nvidii. Za to możliwość wyłączenia kart graficznych oddaje znaczne usługi licznikowi energi: anadtech (tabelka w połowie strony) Faktycznie można się zastanowić czy nowa karta będzie wydajniejsza od dwóch starszych. Ale po co wtedy byłby tryb SLI/CF ? Ideą mojego zestawu było to, aby rósł on w miarę potrzeb i lat i składał się z dobrych komponentów. Czy mam rację chyba tylko czas pokaże :) jeżeli go złożę. Rzeczywiście Fotoszopa jest bardziej zoptymalizowana pod Intela, sądze jednak, że i tak mój poziom zaawansowania w tym programie nie jest wart tej różnicy w cenie pomiędzy procesorami :) Mogę poczekać na wyniki :) Nikt nie napisał czegoś, co przekreślałoby mój zestaw pod względem poprawności dobrania podzespołów. Jak napisałem, OC niespecjalnie mnie interesuje, nie jestem maniakiem wyduszania siódmych potów z procesora. Niemniej jednak dziękuje za propozycję pomocy. W sumie elementem, który dałoby się zastąpić czymś innym jest obudowa. Jak pokazał Gi3r3k można znaleźć tańszą niż Phoenix Neo o podobnych funkcjach. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi proszę śmiało pisać. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) 15W... Niech będzie, że tyle. Ale zwróć uwagę, przy jakiej karcie przetestowano Hybrid SLI - ... no, w sumie nie podano, czy 9800GX2, czy 9800GTX. Chodzi mi o jedno - obie karty nie mają trybu 2D, więc w rzeczywistości różnica jest mniejsza. W dodatku nVidia porzuciła Hybrid SLI - nowe karty nie będą tego obsługiwać. Warto dopłacić do Q9550. Zobacz ile PH II 955 potrzebuje megaherców, żeby zrównać się z Q9550... A że warto podkręcać - zerknij do mojej sygnatury. Tu nie chodzi tylko o wyciskanie siódmych potów z procesora... Zestaw jest w porządku złożony, ale po prostu, jak widać po moim zaoferowanym zestawie wyżej - można złożyć coś lepszego od razu. Edytowane 9 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raguel Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Dzieńdoberek! Czy karty Nvidii obsługują ten tryb 2D i gdzie mógłbym coś o tym poczytać? Informacja, iż Nvidia porzuciła HybridSLI jest chyba nieco na wyrost. Faktycznie jednak liczba kart z ta funkcja jest ograniczona. Dodatkowe informacje o poborze prądu w trybie Hybrid SLI. Zapoznalem sie z twoim minitestem Gi3r3k i jeżeli podkrecanie PII Black Edition jest latwejsze od obslugi kalkulatora (copyright by Sopel :legal:) to tylko na tym skorzystam :) Pozdrawiam! EDIT: na szybko TO mi się udało znaleźć. EDIT2: zakładając, że jednak INTEL to (też na szybko, ze strony esc): Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 /2.83GHz, 1333MHz, 12MB, BOX/ 1099 zł Płyta główna: Asus P5Q /intel P45/ 445 zł Pamięć RAM: Corsair 4GB (2x2GB) PC1066 CL7 255 zł Dysk twardy: Seagate 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12 190 zł Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 260 GoldenSample 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI 690 zł Obudowa: Aerocool AEROENGINE plus (black) 269 zł Zasilacz: Antec NeoPower 550W 369 zł Suma: 3317 zł brutto zestaw w momencie kupna mocniejszy od mojego, ale: 1. nierozwojowy specjalnie: z gniazda 775 już raczej sie wiele nie wyciśnie... 2. żeby poprawić grafikę muszę wymieniać kartę graficzną na nowszą i dopłacać. zyskuje ciut szybszą pamięć i dwa razy więcej tej pamięci. także mogę włożyć nieco tańszy zasilacz. Im człowiek więcej wie, tym głupszy jest :mur: Weekend czas zacząć! Bawcie się dobrze! Edytowane 11 Czerwca 2009 przez raguel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...