Skocz do zawartości
voyteck8

Cpu, Mb, Ram, Psu - Zakupy

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu awarii zapewne będę zmuszony na modernizację kompa (na którą i tak się szykowałem)

Dotychczas byłem raczej wiernym Intelowcem, ale jak poczytałem forum to większość w tym zakresie cenowym poleca jednak AMD.

Wstępna zapatrywania z mojej strony są następujące:

Proc: AMD Phenom II X3 710

Płyta Główna : ASRock A780GXH

Na te dwie pozycje jestem w zasadzie zdecydowany bo polecacie je niemal w każdym przypadku.

Ramy: no tutaj zapewne G.Skille, GoodRamy lub OCZ 2x2GB za ok. 180-230 PLN

Zasilacz: może Corsair za 199 PLN? Tylko chciałbym żeby był cichy. Mam już dość piszczących cewek i szumu wiatraka 80mm

Reszta zostaje. Przez jakiś czas pociągnę na grafice zintegrowanej a potem się pomyśli.

Przeznaczenie kompa: obróbka zdjęć (amatorska), filmy, internet. Od czasu do czasu gry (najmniej ważne).

Proszę o uwagi, propozycje, komentarze :)

Edytowane przez voyteck8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup GOODRAM PRO 4GB (2x2) 1066

Warto? Rozumiem, że są szybsze niż OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Titanium EPP czy G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK, ale marka GoodRam a G.Skill czy OCZ trochę mi się gorzej kojarzy... nie będę żałował wyboru?

Powiedzcie mi też, bo szukam sklepu, żeby kupić wszystko w jednym. I trochę jest problem szczególnie z tą płytą. W komputroniku na przykład jej nie ma. W jakim sklepie najlepiej tego wszystkiego szukać? esc.pl?

Edytowane przez voyteck8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] ale marka GoodRam a G.Skill czy OCZ trochę mi się gorzej kojarzy... nie będę żałował wyboru?

W jakim sklepie najlepiej tego wszystkiego szukać? esc.pl?

Nie będziesz żałował. Świetne pamięci - poczytaj wątek o Goodramach na naszym forum. W dodatku to polska firma :wink: .

Kupuj w ESC, ciężko będzie znaleźć te części razem w innym sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam wątek bo po 2 miesiącach dalej nie zmieniłem sprzętu :oops: (oprócz zwalonej zasiłki) z powodu zwiększonych wydatków wakacyjnych. Pocykałem trochę fot, potrzeba trochę mocy obliczeniowej, trochę kaski jest, a zatem:

Proc: AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 430,00 PLN

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C6000259

MB: ASRock A780GXH/128M 239,55 PLN

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C6520046

RAM: tutaj zagwozdka albo coś stamtąd, żeby nie utrudniać sobie życia:

A-Data GAMING (Seria dla graczy) 2 X 2GB 1066MHz DDR2 CL6 215,00 PLN ???

http://www.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C4310408

lub polecane przez Was wcześniej

GoodRam Pro 2x2GB 1066 MHz CL5 222,00 PLN

http://www.agito.pl/pamieci-do-pc/goodram-...?external=ceneo

- w obu przypadkach odbiór osobisty jest na Jagiellońskiej więc aż tak dużego problemu z tym, że inny sklep by nie było.

Zasiłka:

Corsair CMPSU-400CXEU 400W 172,35 PLN

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C9800308

(tak jak pisałem na początku zasilacz ma być cichy przede wszystkim; drugim wymogiem jest żeby był cichy :); zapas mocy nie jest potrzebny bo grafiki-potwora nie zamierzam wkładać; najwyżej jakąś wydajniejszą do gier ale to, jeżeli w ogóle do tego dojdzie, w dalszej przyszłości:)

Zależy mi na tym, żeby wszystko kupić w jednym sklepie a ten emarket jest konkurencyjny cenowo. Proszę o sugestie co do RAMów i zasiłki.

SUMA: niecałe 1100 PLN (mam trochę zapasu na ewentualnie lepszy/cichszy zasilacz lub jakieś wypaśne RAMy)

PS. Będzie kręcone. Na razie na boxie, jak zacznie przeszkadzać hałas to kupię jakieś chłodziwo.

Edytowane przez voyteck8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zamówiłem CPU, MB i PSU jak powyżej.

Ramy zakupię GoodRam ale wstrzymuje mnie decyzja co do chłodzenia proca. Chcę od razu zapewnić lepsze chłodzenie niż boxowe. Mojego Celerona obsługuje Scythe Katana Al. Wczoraj w domu miałem sprawdzić czy da radę założyć go na Socket AM3, ale zapomniałem. Jeżeli dałbym radę go założyć to nie zamawiałbym już w Agito Karakorum. Nie chcę z kolei czekać do wieczora, bo to opóźni realizację zamówienia o kolejny dzień.

Pamięta ktoś czy ten cooler wejdzie na ten socket?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy żeby pasowała na 939 to i na AM3 wejdzie ;) Budowa socketu się nie zmianiła za bardzo, koszyk jest trochę inny ale zaczepy ma w tych samych miejscach.

Nie wiem jaką dokładnie tą Katane masz, (1, 2, 3?), kiepsko jeżeli to model katana 775, bo wtedy tylko na intela pasuje.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy żeby pasowała na 939 to i na AM3 wejdzie ;) Budowa socketu się nie zmianiła za bardzo, koszyk jest trochę inny ale zaczepy ma w tych samych miejscach.

Nie wiem jaką dokładnie tą Katane masz, (1, 2, 3?), kiepsko jeżeli to model katana 775, bo wtedy tylko na intela pasuje.

Scythe Katana (I) Al. Ten jeden z pierwszych modeli. O ile pamiętam to na pewno jest to model pod s478 i s775 (bo pod tym kątem kupowałem), ale chyba było też coś pod AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe Katana (I) Al. Ten jeden z pierwszych modeli. O ile pamiętam to na pewno jest to model pod s478 i s775 (bo pod tym kątem kupowałem), ale chyba było też coś pod AMD.

Do wiadomości innych: sprawdziłem, zgodnie z informacją na pudełku będzie się dało założyć tą Katanę na Socket 939.

Do myślenia daje natomiast załączona instrukcja, która pokazuje jak zamontować ten cooler ale tylko na s478 i s775, natomiast słowa nie ma o socketach AMDowskich.

Prowadzi to do dwóch możliwych rozwiązań - albo montaż na s939 jest tak banalnie prosty, że nie potrzeba nawet instrukcji albo informacje na pudełku sobie, a życie sobie :)

Tak czy tak zamówiłem wczoraj w Agito tylko RAMy.

Sprzęt w eMarkecie już do odebrania, czekam na RAMy i będę składał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy masz w pudełku odpowiednie zapinki na s.939.

Edit: Jeśli Tutaj jest katana pierwszej generacji i taką posiadasz, nie założysz jej na am2/3. Ta testowana w artykule jest mocowana śrubami przez mobo. Socket 939 miał koszyk mocowany na 2 śruby, am2/3 ma mocowany na 4 śruby. Dostosowanie tego na am2/3 nie będzie trudne,wystarczą minimalne umiejętności oraz proste narzędzia.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy masz w pudełku odpowiednie zapinki na s.939.

Edit: Jeśli Tutaj jest katana pierwszej generacji i taką posiadasz, nie założysz jej na am2/3. Ta testowana w artykule jest mocowana śrubami przez mobo. Socket 939 miał koszyk mocowany na 2 śruby, am2/3 ma mocowany na 4 śruby. Dostosowanie tego na am2/3 nie będzie trudne,wystarczą minimalne umiejętności oraz proste narzędzia.

Nom, chyba taką katanę mam z tym, że wersję Al. W tym artykule Katana mocowana była do soc. 754, natomiast socket 939 wygląda inaczej. Przyjrzałem się wczoraj podczas montażu proca i wydaje mi się że ilość śrub które mocują socket do płyty nie ma znaczenia, natomiast jedyna istotna różnica między soc. 939 i AM2/3 (jeśli chodzi o montaż chłodziwa to taka, że w tym pierwszym są po 3 wystające dzyndzle z dwóch stron koszyczka a w am2/3 jest po jednym.

Załączam 3 zdjęcia:

1) zestaw montażowy Katany z prośbą o potwierdzenie czy za pomocą tej zapinki oznaczonej czerwoną strzałką montuje się ten cooler do proca?

2) socket 939

3) socket am2/3

Czy dobrze kombinuję, że żeby zamontować Katanę do tego socketu wystarczy jak w zapince (z 3 otworami z każdej strony na 3 dzyndzle w sockecie) utnę po dwa skrajne otwory i zostanie tylko ten środkowy?

Po południu dodam jeszcze zdjęcia które zrobiłem wczoraj jak przymierzałem się do montażu coolera

post-23359-1250673117_thumb.jpg

post-23359-1250673127_thumb.jpg

post-23359-1250673134_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S.745 od s.939 się różni posdtawką pod cpu ale nie ramką / mocowaniem radiatora. Gdy ja mosowałem chłodzenie z s.939 na am2 to tylko delikatnie odgiąłem te boki (może tak jak wskazówki zegara o godzinie 6.05). Problem jest inny u Ciebie. To co wskazujesz strzałką to jest zapinka na socket A/462. No s.939 mocuje się jak w artykule, przynajmniej tym zestawem co dałeś na obrazku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi