Skocz do zawartości
akslow

Obudowa Chieftec DX-01 BD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie obudowy Chieftec Dragon dx-01. Zamierzam ja kupic tylko nie wiem czy doplacac do wersji z twoma wentylatorami w zasilaczu i aktywnym Pfc domyslnie jest pasywne ( zasilacz 360 W ) koszt to jakies 50 zl. Co zyskam kupujac wersje z dwoma wentylatorami? Czy poprawi to znacznie chlodzienie, bowiem w obudowie mozna zainstalowac dodatkowe wentylatory. Co wybrac???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zyskasz mocniejszy zasilacz z dwoma wentylami, ktore poprawia nieco temp. w budzie, i z aktywnym pfc ktory poprawi sprawność elektryczną zasilacza o jakies 2%, bierz, 50 pln to nie majatek a bedziezz mial pewny zasilacz na dłużej. nie zastranawiaj sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy warto dopłacać do tego dodatkoweko wentyla w zasilaczu akurat mam tą ''uboższą'' wersję i jestem Bardzo zadowolony a co do wentyli to zamontowałem sobie dwa dodatkowe jeden z przodu drugi z tyłu a jak wiesz można jeszcze następne dwa dorzucić, - więc chyba więcej zyskasz na obniżeniu temperetury montując te dodatkowe wentyle i nie muszą być wcale jakieś super obudowa jest naprawdę bardzo solidnie skonstruowana i obieg powietrza jest bez zarzutu nawet przy małych obrotach wentyli,- a wybór obudowy oczywiście na 6 !!!!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz by chyba mnie pogielo ok 650 zl za bude. Maksymalnie moge przeznaczyc 500 zl i tyle wlasnie kosztuje DX-01 bd z zasilaczem Dual fan 360W. Tylko nie wiem czy do tej budy warto wkladac z dwoma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jakieś dwa miesiące temu kupiłem MX-01 SLD, standardowo był w niej 360W Single Fan Passive PFC. Też długo się nad tym zastanawiałem, bo chciałem wziąśc 420W, ale po dłuższych namysłach dogadałęm sie ze sklepem że dopłace 70zł (taka była wtedy różnica, teraz staniały) i wstawią mi 360W dual fan. Jestem teraz niezmiernie zadowolony...

Różnica pomiędzy jednym a dwoma wentylami jest taka, że jeden wentyl pracuje dużo szybciej żeby schłodzić bebechy do takiego stopnia jak dwa wentyle, z któych jeden wieje bezpośrednio na elektronikę. Także na pewno Dual Fan bedzie cichszy, ja mam średnio 1400 obr/min co jest praktycznie nie słyszalne. Dodatkowo co mi się przypomina to z Dual Fanem masz na kablach do wtyczki ATX zajefajną czarną koszulkę :) (poprawcie mnie jeżeli takowa występuje również na SF).

Więc jeżeli możesz dołozyć 50zł to nie myśl i dokładaj :)

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno mnie dziwi, czemu nie mozna kupic samej obudowy... na zagranicznych serwisach mozna kupic sama obudowe bez zasilacza, beznadzieja

MOŻNA

Można kupić dowolną obudowę CHIEFTEC z dowolnym zasilaczem CHIEFTEC lub bez zasilacza - więc nie dziw się tak, tylko sprawdź u źródełka http://www.chieftec.pl/

Nie lubię jak ktoś marudzi nawet nie sprawdzając ... wyślij do nich mail a potwierzą Ci moje słowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paranoja dawać 500 a nawet 650 zł za obudowę. przynajmniej dla mnie. owszem, jest łądniejsza, lepiej wykonana no i ma zasilacz chieftec ale to straszna kasa za budę.

a wewnętrzna konstrukcja obudowy nie może się aż tak różnić aby przepływ powietrza był nieporównywalnie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paranoja dawać 500 a nawet 650 zł za obudowę. przynajmniej dla mnie. owszem, jest łądniejsza, lepiej wykonana no i ma zasilacz chieftec ale to straszna kasa za budę.

a wewnętrzna konstrukcja obudowy nie może się aż tak różnić aby przepływ powietrza był nieporównywalnie lepszy.

Są też droższe budy ...

Są tańsze - każdemu wg potrzeb (sam kupiłem budę za 70 zeta ... ale jak będzie trochę luźniejszej kaski to Chiefteca Big Towera dorywam - upchnę w niej WC bo trochę przestrzeni ma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konstrukcja obudowy moze sie roznic i to znacznie - moze nie stricte sama konstrukcja co material z ktorego wykonano obudowe - jak masz kase na zbyciu to polecam maly eksperyment - wytnij np wyzynarka otworek w boku od Codegena i w boku od Chiefteca - zobaczysz na czym polega roznica (jedna buda "z papieru" a druga "pancerna")

PS przypominalo mi sie jak jeden koles (przyzwyczajony do "Codegenow") podnosil pudlo z BigTower'kiem Chieftec'a :D to przerazenie w oczach czy mu jakis cegiel nie naladowali zeby drozej wyszla przesylka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...