Caleb Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Temat powraca, teraz bowiem zagościło u mnie QX960 – zamierzam więc sięgnąć po 4 GHz, ale Ninja już średnio daje sobie rade. Mógłbym ją wyszlifować dorzucić lepszy wentyl etc, ale chyba czas na zmiany. Przy 3800 i 1.29v CPU grzeje się do nawet 80C (1 jajo jest najgorsze – reszta max 73C). Tak więc zastanawiam się czy brać od razu Thermlaright Ultra 120 Extreme z wentylem 2000 RPM, czy jest coś jeszcze wydajniejszego? Edytowane 4 Lipca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zainteresuj się Noctua NH-U12P (jest na 775, ale istnieje też przejściówka na 1366) albo ThermalRight Ultra-120 eXtreme (tylko nie wiem jak tutaj wygląda sytuacja z 1366). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jakies testy, najlepiej uwzględniające Ninję i Thermalright Ultra Extreme? Żeby nie płacić 250 zł za zbyt mała różnice w temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Poczytaj sobie ten art http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3838 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Marny w tym interes widzę. Przejrzałem test i zarówno Thermalright Ultra 120 Extreme jak i Noctua NH U12P wiele lepiej o Ninja nie wypadają: C2D @3250 1.5v Ninja rev B 1200 RPM = 79C Thermalright Ultra 120 Extreme 1150 RPM = 72 Noctua NH U12P 1200 RPM = 75,5 Jak za 150 zł więcej ile musiałbym dopłacić, to dość mała różnica na korzyść Noctua – już chyba lepiej wejść w posiadanie Ultra 120 Extreme. Jeszcze przyglądam się Tuniq 120 Tower - dośc tani (~180 zł) i niewiele ustępuje Noctua. Edytowane 11 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Tuniq Tower Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Jeszcze przyglądam się Tuniq 120 Tower - dośc tani (~180 zł) i niewiele ustępuje Noctua. Przy takiej cenie to rozejrzał bym się za Scythe Mugen/Mugen2 albo Ninja2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zdecydowanie Mugen 2. Dobry stosunek cena/jakość/wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Mugen 2 nie wygląda źle, backplate solidny itp. Tylko musze zmierzyć czy mi to wejdzie i o chłodzenie NB zawadzac nie będzie oraz jak to się ma do Ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaB Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Ja jednak jestem za Ultra Extreme. Można kupić w cenie od 180zł. Kolega na C2D 2,0 wykręconym na 3Ghz pasywnie osiąga w loadzie 60C, w idle nawet 32-35. Poza tym praktycznie we wszystkich testach Ultra jest na pierwszym miejscu. Sam się przymierzam do jej kupna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Tyle ze na Ultre trzeba miec miejsce - szerokosc 132mm oznacza ze mozna ja tylko zamonotwac poziomo - Thermalright - kompatybilnosc. No chyba ze zaraz sie wywali standardowe chlodzenie i wsadzi inne produkty TR'a. Co do samej idei wymiany - jesli Ninja jeszcze wytrzymuje to moze sie wstrzymaj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Co do samej idei wymiany - jesli Ninja jeszcze wytrzymuje to moze sie wstrzymaj?Jeszcze pomyślę, ale bym z chęcią coś nowego zapodał bo i te pare C mniej by sie przydało :> Z tego co widze Ultra Extreme ma problemy z wejsciem na MSI P7N2 a byc moze bede sie na to przesiadał, więc odpada ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zdecydowanie Mugen 2 - gdybym miał potrzebę wymieniać chłodzenie, to właśnie na ten produkt Scythe. Tu masz ciekawy teścik: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=211739 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Temat powraca, teraz bowiem zagościło u mnie QX960 – zamierzam więc sięgnąć po 4 GHz (10x400), ale Ninja już średnio daje sobie rade. Mógłbym ją wyszlifować dorzucić lepszy wentyl etc, ale chyba czas na zmiany. Przy 3800 i 1.29v CPU grzeje się do nawet 80C (1 jajo jest najgorsze – reszta max 73C). Tak więc zastanawiam się czy brać od razu Thermlaright Ultra 120 Extreme z wentylem 2000 RPM, czy jest coś jeszcze wydajniejszego? Na oku mam takie cuda: Prolimatech Megahalems Intel CPU http://www.cooling.pl/prolimatech-megahale...ukt,551505.html Xigmatek Thors Hammer S126384 http://www.cooling.pl/xigmatek-thors-hamme...ukt,551592.html Thermalright HR-01 Plus http://www.cooling.pl/thermalright-hr01-pl...ukt,154216.html Opłaca się dopłacać do Thermalright TRUE Copper 120 i jak ma się to do Extreme? http://www.cooling.pl/thermalright-true-co...ukt,551158.html Do tego jakiś bardzo wydajny wentyl 120mm z RPM na poziomie 2000 oraz najlepsza pasta (byle nie Coollaboratory Liquid Pro :) Cóż więc możecie polecić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VisionMaster Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Czy za pomocą tego Kitu: http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=PRT+RM+AM2+AM3 na pewno można zainstalować Prolimatech Megahalems na platformie AM3??? Bo na innych stronach ten kit jest opisywany jako: AM2! Czy w takim razie czy NA PEWNO podejdzie pod AM3??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 AM2 = AM3, jeśli dobrze kojarzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Temat powraca, teraz bowiem zagościło u mnie QX960 – zamierzam więc sięgnąć po 4 GHz (10x400), ale Ninja już średnio daje sobie rade. Mógłbym ją wyszlifować dorzucić lepszy wentyl etc, ale chyba czas na zmiany. Przy 3800 i 1.29v CPU grzeje się do nawet 80C (1 jajo jest najgorsze – reszta max 73C). Tak więc zastanawiam się czy brać od razu Thermlaright Ultra 120 Extreme z wentylem 2000 RPM, czy jest coś jeszcze wydajniejszego? Na oku mam takie cuda: Prolimatech Megahalems Intel CPU http://www.cooling.pl/prolimatech-megahale...ukt,551505.html Xigmatek Thors Hammer S126384 http://www.cooling.pl/xigmatek-thors-hamme...ukt,551592.html Thermalright HR-01 Plus http://www.cooling.pl/thermalright-hr01-pl...ukt,154216.html Opłaca się dopłacać do Thermalright TRUE Copper 120 i jak ma się to do Extreme? http://www.cooling.pl/thermalright-true-co...ukt,551158.html Do tego jakiś bardzo wydajny wentyl 120mm z RPM na poziomie 2000 oraz najlepsza pasta (byle nie Coollaboratory Liquid Pro :) Cóż więc możecie polecić? A może V8 od Coolermaster ? A jeszcze chyba lepiej pomyśleć powoli nad wodą ;). Edytowane 27 Lipca 2009 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Zaopatrzyłem się już w TRUE Black + Wentyl ~1700 RPM i efekty widać. Gdy temperatura otoczenia wynosiła 23C, podczas testu w Prime95 miałem 60C +/- 2/3C na jajku. Dla Ninja + Wentyl 1400 RPM było to około 80C, ale wtedy temperatura otoczenia była też trochę wyższa. Różnica jest kolosalna, aż sam się mocno zdziwiłem. Edytowane 27 Lipca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Zaopatrzyłem się już w TRUE Black + Wentyl ~1700 RPM i efekty widać. Gdy temperatura otoczenia wynosiła 23C, podczas testu w Prime95 miałem 60C +/- 2/3C na jajku. Dla Ninja + Wentyl 1400 RPM było to około 80C, ale wtedy temperatura otoczenia była też trochę wyższa. Różnica jest kolosalna, aż sam się mocno zdziwiłem. Tak na serio to nie powinno byc takiej roznicy... Jakas skopana miales ta Ninje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Tak na serio to nie powinno byc takiej roznicy... Jakas skopana miales ta Ninje ;)Dobra była, bo od czasu X2 3800 Toledo służyła :> Jeszcze na E8400 @4GHz 1.32v temperaturki były w okolicach 60C. Ale z Quadem wyjątkowo dawała ciała - nie wiem czemu, kombinowałem różnie i temperatury nie chciały spadać. Nie była to kwestia mocowania, bo rewizja A Ninji ma je bardzo sensownie przemyślane. Fakt, szlifowanie podstawy która już trochę ucierpiała pewnie by przeniosło efekty, ale nie chciało mi się z tym babrać. Z TRUE Black jest gigantyczny skok i tylko to mnie teraz interesuje :> Edytowane 27 Lipca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Dobra była, bo od czasu X2 3800 Toledo służyła :> Jeszcze na E8400 @4GHz 1.32v temperaturki były w okolicach 60C. Ale z Quadem wyjątkowo dawała ciała - nie wiem czemu, kombinowałem różnie i temperatury nie chciały spadać. Nie była to kwestia mocowania, bo rewizja A Ninji ma je bardzo sensownie przemyślane. Fakt, szlifowanie podstawy która już trochę ucierpiała pewnie by przeniosło efekty, ale nie chciało mi się z tym babrać. Z TRUE Black jest gigantyczny skok i tylko to mnie teraz interesuje :> A OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 OC jak w sygnaturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 OC jak w sygnaturze. Czyli takie jak na Ninja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 Na Ninja było 3812 MHz przy tym samym napięciu. Tu jest 4 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Na Ninja było 3812 MHz przy tym samym napięciu. Tu jest 4 GHz. No prosze :) Daj WC, bedzie wiecej... :) hehe Az sie boje co by bylo z moim starym , dobrym E8400 na wodzie :) Joke... Edytowane 27 Lipca 2009 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...