Skocz do zawartości
Gregu

Jak Dużo Mocy Potrzebujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

Xbit jest jedynym portalem dokładnie mierzącym pobór komponentów. Reszta estymuje wyniki bazując na sprawności zasilacza, czego wynikiem jest uśrednienie wartości poboru - widoczne np. w teście 3dmark.

Choć nowa platforma testowa jest osiągnięciem, to i tak najlepszą perełką jest ich sprzęt do testowania poboru kart graficznych.

a odnośnie samego poboru, to niestety starsze komponenty są najczęściej bardziej prądożerne. I wynika z tego tyle, że nie ma co kupować zasilacza na zapas, gdyż kolejne generacje sprzętu będą pobierały coraz mniej prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiąc się w wróżkę - bym się nie zgodził. Mogą być doskonalsze formy oszczędzania energii ale w stresie pobór nie musi wcale spadać bo w pogoni za wydajnością i tak napakują tyle elementów do gpu i cpu ile sie da. I nie pomoże dalsze zmniejszanie procesu technologicznego, które też zdaje się ma swoje granice.

Ile prądu brał wypasiony sprzęt z pojedynczą grafą w erze gf6800 a ile bierze teraz ? [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

W przypadku drugiego testu reszta platformy (głównie proc) jest znacznie mniej prądożerna, w rzeczywistości sam 2900 XT pobiera więcej niż GTX 260, więcej chyba także od GTX 285.

TDP 2900 XT wynosi jesli dobrze pamiętam 200 W. W momencie premiery była to chyba rekordowa wartość, która nie wiele ponad rok później została pobita przez GTX 280, który obecnie jest rekordzistą jeśli chodzi o jednochipowe karty.

W przypadku dwuchipówek to już wogóle śmieszne wartości są.

Niestety raczej nie ma co liczyć na tendencję spadkową. GT300 ma miec ponad dwa razy więcej SP od GT200, do tego będa one wydajniejsze, a i taktowania wzrosną. Topowy model ma widocznie poprawić wydajność względem GTX 295, tak więc myślę że możemy liczyć na TDP przekraczające nawet 300 W. O ile normalnie 40 nm drastycznie obniżyło by pobór prądu, to jednak dodatkowy milion tranzystorów zrobi swoje. Słabsze wersje zapewne będą dużo bardziej przystępne, zarówno cenowo jak i pod względem poboru prądu. Fajnie by było zobaczyć wersje 384 i 256 SP.

Konkurent dla GT300 od ATI będzie kartą dwuukładową, więc też na cuda liczyć nie można.

Szkoda że tak się ta sytuacja rozwija na rynku GPU. CPU wiele lat temu zatrzymały się na 130-140 W i jakoś więcej nie jest potrzebne do sensownego rozwoju.

GPU spokojnie mogły by być dużo wolniejsze i oszczędniejsze, wystarczyła by lepsza optymalizacja gier. Skoro jest to możliwe w przypadku konsol, to było i by możliwe w przypadku PC. Oczywiście mogli by karty sprzedawać po wysokich cenach, a powoli rozwijać architeORT: ORT: ktury, byle jednak ciągle utrzymywały one ten sam poziom poboru prądu. Idzie to wszystko w złym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może skonstruują kolejnego potworka, być może nawet go wyprodukują, ale z pewnością to się nie sprzeda. u ATI widać tendencję spadkową w poborze mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie na allegro taki miernik. Nie wiem na ile dokładny jest ten wynalazek, ale chciałem mniej więcej zobaczyć ile sprzęcik (sygnatura) ciągnie, bo cały czas coś dokładam, a zasiłce (Enermax 465 - 433W) latka lecą.

start systemu max 220W (chwilowe).

idle (dyski uspokojone) - 140W

Crysis Warhead: 320-360W

UT3: 250-310W

power factor lata od 85 do 97 (zależy co komp robi).

procek na def., bo się trochę zestrachałem, jak ostatnio dokładałem 4 dysk

Tak w sumie zasiłka na styk bez OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja robiłem testy 4870 X2 na PhenomieII 940 na Taganie 500W i dało radę. Swoją drogą pamiętam artykuł, który dementował "straszne" pobory mocy przez "najnowocześniejsze" komputery w kilka miesięcy po premierze 2900XT i przeciętna pięćsetka wystarczała na 2900XT w CrossFire.

Kupiłem sobie w elektroniku taki sobie miernik który pokazuje, że pobór prądu przez zestaw komputerowy jest mocno zależny od psychiki użytkownika i bajek, jakich naczytał się na opakowaniach po sprzęcie ("Recoomended 800W PSU for CrossFire") minus zasobność portfela w sklepie komputerowym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

MDW mam identyczny miernik, przetestowałem kilka urządzeń z deklarowanym poborem prądu i było bardzo dokładnie (lampka z różnymi żarówkami, telewizor, czajnik elektryczny), tak więc chyba miernik jest ok.

Weź sobie zapuść LinX i jednocześnie np. FurMarka, wtedy zobaczysz ile maksymalnie może pobrać twój zestaw i ile masz jeszcze zapasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To jeszcze troche zapasu masz. Jeśli by przyjąć sprawność na poziomie 90% (a taka praktycznie jest nieosiągalna) to zostaje ci jeszcze 50 W. Oczywiście to tak asekuracyjnie patrząc, bo żadna pojedyncza aplikacja aż tak kompa nie obciąży. Możesz procka spokojnie kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było, aby wszyscy mający mierniki wpisywali się do tego tematu z poborem mocy swojego sprzętu.

Oczywiście z krótki opisem tj. idle/stress, bez/z monitora itd.

Można by nawet przykleić zakładając dużą aktywność w temacie :)

Kupiłem sobie na allegro taki miernik. Nie wiem na ile dokładny jest ten

Jaki minimalny pobór "prądu" może zmierzyć to urządzenie?

Właśnie zastanawiam się nad kupnem tego miernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuje wartości całkowite, czyli od 1W

Ciekawostka:

Porównanie (w idle):

sygnaturka (4dyski) - 140W

+ monitor T260HD (podświetlanie 35%) - 176W

do drugiego kompa: X2 3800+ (939)@2GHz, hd2400pro, Asus A8R32-MVP DELUXE, 1 dysk 80GB, Tagan 530-U22 - 82W

+ monitor LG F700P (kineskop) - 170W :lol2:

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

U mnie w idle 90-95 W, w zwykłym stresie 130-140 W, w maks stresie ciut ponad 160 W.

Proc cały czas na 3.5 GHz 1.3 V, grafa 720/1800/2016 1.1 V.

Power Factor non stop 100%, tak więc ten zasilacz wydaje się wybitną konstrukcją. Elektrownia się ucieszy.

Dla porównania na Rampage Formula, Q6600 @ 3.2 GHz i GTX 260-192 w zwykłym stresie miałem pod 350 W, na słabszej klasy zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wydaje się to realne. Proc wprawdze wydaje się nie być podkręcony, chyba że FurMark źle pokazuje. Można by przyjąć po 300 W na grafę, oraz 200 W na proca i resztę, przy sprawności 80% wyszło by te 1000 W, ale to wszystko tak na oko.

Natomiast te 750 W podane przez zzizzy też jest realne. Xbitlabs sprawdza realny pobór prądu przez komponenty, a nie pobór prądu z gniazdka, dlatego jest on dużo mniejszy, i na to patrzymy dopasowując zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się to realne. Proc wprawdze wydaje się nie być podkręcony, chyba że FurMark źle pokazuje. Można by przyjąć po 300 W na grafę, oraz 200 W na proca i resztę, przy sprawności 80% wyszło by te 1000 W, ale to wszystko tak na oko.

Natomiast te 750 W podane przez zzizzy też jest realne. Xbitlabs sprawdza realny pobór prądu przez komponenty, a nie pobór prądu z gniazdka, dlatego jest on dużo mniejszy, i na to patrzymy dopasowując zasilacz.

Zgadzam się z tobą w 100%

Tylko, sądzę że jeśeli pobiera on powiedzmy realnie 750W to kupowanie zasilacza 750W jest pomyłką - gdyż cały czas będzie zbyt obciżążany.... Bezopieczniej jest kupić więcej wat np. 900, 1000 tak by nie chodził na 100% mocy... a przecież jeśli tak bardzo obciążamy zasilacz to - jest głośniej, goręcej i szybciej się eksplaatuje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw . Ja mam obawy co do zasilacza wystarczy ten ModXStrem PRO 500 W ?

Zestaw :

Procesor : AMD Phenom II X4 940 - 775 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps - 179 zł

Karta Graficzna : Palit Geforce GTX 260 896MB DDR3 - 690 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : CM Elite 33x - 149 zł

Bo już zamówiłem i w piątek ma być :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Bez OC to na luzie, może lekko ponad 300 W pobiorą wszystkie podzespoły, a to tylko przy max obciązeniu, co występuje raczej tylko w przypadku benchmarków (kilku na raz). Najlepiej jak byś sobie kupił też miernik, wtedy możesz obserwować jak się zwiększa pobór prądu wraz z OC, tak żeby nie przesadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez przypadek kupiłem miernik vellemana i podzielę się z wami moimi wynikami.

Więc

Monitor samsunga 22" minimalnie 19W podświetlenie 0, optymalnie ustawienie internet czyli podświetlenie ok. 20 - 30W, maksymalnie na max podświetleniu 42W. Dla porównania crt 17" - 60W.

Komp z sygnaturki w idlu 105W-120W, przy włączonych dwóch orthosah prio 9 -155W, odpalony jeden orthos prio 5 + jakaś gierka- 190W max. średnio 175W, Frumark + orthosy średnio 220W max. 235W. Proc v def. 3ghz, grafika 760mhz/2100mhz.

AAO średnio 11-15W, podczas ładowania stałe 31W, więcej się nie bawiłem. Podpinając go do samsunga mam fajny sprzęt do mniej wymagających rzeczy z łącznym poborem ok. 40W :rolleyes: .

Jakiś komp na celeronie 400mhz + dwie kości + jeden dysk w idlu ok. 30W.

Tp-link aż 9W, d-link 5-6W.

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi