Skocz do zawartości
pawel__

duron vs celeron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pamowie. sorki że sie podpinam ale mam bardzo podobne pytanie. Co wydajniejsze bedzie P III 733MHz czy Cel 800MHz??? to w powiązaniu z 2x128 SDRAM i GF2MX400 32MB(samsungi 4,5ns) i HDD 20GB(sigejt U5)

:mrgreen: :mrgreen: Gościu jeśli chodzi o porównanie wydajności Pentium III 766 i Cela 800 na tym samym configu to oczywiście że lepszy będzie Pentium III :D Po prostu o jego wydajności zaważy przewaga w ilości Caschu L2 :!: :!: :!:
I nie tylko, bo o ile się nie mylę to ten P3 działa na magistrali 133 a Celeron 100.

Tak to prawda pracuje na magistrali 133MHz tak więc mój błąd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O.K. 8) więc wezme P3.

To bedzie komp dla mojej dziewczyny więc ona pewnie i tak nie zauważy różnicy, ale skoro mogę wybierać :) to wazme ten ciut mocniejszy.

Dzięki i sorki za takie pytanie ale zawsze miałem AMD, no i przyznaje się bez bicia nie chciało mi się specjalnie szukać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celek 2ghz 0,18 kreci sie do 2,1

ale 0,13 bez problemu na 2,66, nawet na 3ghz

kumpel bez specjalnego chlodzenia mial tyle

no i co z tych 3000MHz ,jak tanszy 1700+ chodzi spokojnie na zwyklym wentylu na 2000MHz i bije tego celerona z kretesem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze byłem z AMD i polecam wszystkie procki tej firmy. Jak dla mnie są bezkonkurencyjne.

Dobra :D :D :D Cieszę się że klan AMD rośnie w siłę :!: :twisted: :twisted:

Tak więc AMD IS THE BEST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam pamowie. sorki że sie podpinam ale mam bardzo podobne pytanie. Co wydajniejsze bedzie P III 733MHz czy Cel 800MHz??? to w powiązaniu z 2x128 SDRAM i GF2MX400 32MB(samsungi 4,5ns) i HDD 20GB(sigejt U5)

:mrgreen: :mrgreen: Gościu jeśli chodzi o porównanie wydajności Pentium III 766 i Cela 800 na tym samym configu to oczywiście że lepszy będzie Pentium III :D Po prostu o jego wydajności zaważy przewaga w ilości Caschu L2 :!: :!: :!:
I nie tylko, bo o ile się nie mylę to ten P3 działa na magistrali 133 a Celeron 100.

Powiem tak, BO TESTOWAŁEM TE PROCESORY:

Celeron 800 jest w grach odpowiednikiem PIII600!

W kodowniu MP3 i DIVX nie ma praktycznie między P3_766 a C800

A co do tego MĄDREGO kolegi, który się tak upiera, że C2000 nie da sie pdkręcić, to niech poczyta. Masz tu jak byk:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=247...ht=celeron+2ghz

http://holicho.lib.net/top/020922/020922.htm /tylko nie wiem, jakie chłodzenie/

http://www.tomshardware.pl/cpu/20021016/ce...celeron-07.html

Jest tego jeszcze więcej! Tylko, ze TY zawsze ściemnisz, że to wyjątek...

Powiedz mi jeszsze, dlaczego uważasz, że nie da się tego proca podkręcić. Znajdź jakieś dowody! Tylko bez:"bo tak coś czuję"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego MĄDREGO kolegi...

................................................"bo tak coś czuję"...

Mam tylko jedno pytanie do kogo ten tekst ????

Aha i jakoś nie zauważyłem ani jednej osoby która użyłaby zwrotu "bo tak coś czuję" :idea: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz durona. mój spokojnie chodzi na 800@1000 i więcej po prostu nie próbowałem. celerony są wyraźnie słabsze, jakoś brakije im "kopa".

a jak kupisz durona to później możesz wsadzić jakiegoś 3 razy szybszego athllona na tę płytę a przy celeronie znowu cały sprzęt do wymiany.

podkręcalnością się nie kieruj.

nie żałuję że mam durona, niedługo wymiana na D 1200. kiedyś miałem K6-2 300 i wtedy celerony były lepsze ale Durony wymiatają i tyle.

poszukaj testów to się przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos kręcenia duronów to mam jedno pytanko:

skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tablice mostków, chodzi mi o mnożniki od 7,5 do 10. Dorwałem w necie takie jak poniżej

mostki Z - zamknięty ; O - otwarty , grupy: L6;L3;L4

7,5 OZZO;OZZO;ZOOZ

8,0 ZOZO;ZOOZ;ZOOZ

8,5 OOZO;OZOZ;ZOOZ

9,0 ZZOO;ZOZO;OZOZ

9,5 OZOO;OZZO;OZOZ

10 ZOOO;ZOOZ;OZOZ

i u mnie na Morganie (D1000)fabrycznie na 10x odpowiada ZZZZ;ZOOZ;OOZZ, z czego wynika ta różnica?

A tak woogóle to chyba jest kolejny temat-wojna, ale jak mówią mężowie stanu "nie należy unikać trudnych pytań" - jestem za AMD, owszem kiedyś wyroby $Intela$ to była potęga np. P166MMX było o 40% szybsze od K5166@200, ale teraz to cena/jakość tylko AMD, apropos kręcenia duronów to mam jedno pytanko:

skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tablice mostków, chodzi mi o mnożniki od 7,5 do 10. Dorwałem w necie takie jak poniżej

7,5 OZZO;OZZO;ZOOZ

8,0 ZOZO;ZOOZ;ZOOZ

8,5 OOZO;OZOZ;ZOOZ

9,0 ZZOO;ZOZO;OZOZ

9,5 OZOO;OZZO;OZOZ

10 ZOOO;ZOOZ;OZOZ

i u mnie na Morganie (D1000)fabrycznie na 10x odpowiada ZZZZ;ZOOZ;OOZZ, z czego wynika ta różnica?

A tak woogóle to chyba jest kolejny temat-wojna, ale jak mówią mężowie stanu "nie należy unikać trudnych pytań" - jestem za AMD, owszem kiedyś wyroby $Intela$ to była potęga np. P166MMX było o 40% szybsze od K5166@200, ale teraz to cena/jakość tylko AMD,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos kręcenia duronów to mam jedno pytanko:

7,5 OZZO;OZZO;ZOOZ 

8,0 ZOZO;ZOOZ;ZOOZ 

8,5 OOZO;OZOZ;ZOOZ 

9,0 ZZOO;ZOZO;OZOZ 

9,5 OZOO;OZZO;OZOZ 

10 ZOOO;ZOOZ;OZOZ

A tak woogóle to chyba jest kolejny temat-wojna, ale jak mówią mężowie stanu "nie należy unikać trudnych pytań" - jestem za AMD, owszem kiedyś wyroby $Intela$ to była potęga np. P166MMX było o 40% szybsze od K5166@200, ale teraz to cena/jakość tylko AMD

na morganie jest inny uklad mostkow

zastanow sie czy warto bawic sie tymi mostkami,bardzo ciezko jest je zerwac,no i po gwarancji

moja rada dla ciebie to zebys wymienil swoja plyte (jak kupowales caly zestaw to w jednym sklepie to idz do nich i powiedz ze chcesz inna plyte ECS na sis745 -{chyba ze masz forse na 746}- moze z 10pln doplacisz,a bedziesz mial lepsza plyte z regulacja napiecia do 1.85v i zmiana mnoznika na zworkach) i bedziesz musial tylko piec mostkow polaczyc olowkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz durona. mój spokojnie chodzi na 800@1000 i więcej po prostu nie próbowałem. celerony są wyraźnie słabsze, jakoś brakije im "kopa".

a jak kupisz durona to później możesz wsadzić jakiegoś 3 razy szybszego athllona na tę płytę a przy celeronie znowu cały sprzęt do wymiany.

podkręcalnością się nie kieruj. 

nie żałuję że mam durona, niedługo wymiana na D 1200. kiedyś miałem K6-2 300 i wtedy celerony były lepsze ale Durony wymiatają i tyle. 

poszukaj testów to się przekonasz.

A jak go pusciles . Probowales na 133 fsb ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego MĄDREGO kolegi...

................................................"bo tak coś czuję"...

Mam tylko jedno pytanie do kogo ten tekst ????

Aha i jakoś nie zauważyłem ani jednej osoby która użyłaby zwrotu "bo tak coś czuję" :idea: :?:

hehe najlepiej zmienic temat i nie odpowiedziec, prawda ??? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie próbowałem fsb 133 ponieważ się lekko boję dać mu 1,8V. będę zmieniał procka i chcę ZMIENIĆ a nie musieć kupować nowy.

ale wiem że chodzą ludziom. na 100 po zmianie mnożnika na 7,5 by poszedł (1000 MHz) ale sprawdzę któregoś razu 133*8 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie próbowałem fsb 133 ponieważ się lekko boję dać mu 1,8V. będę zmieniał procka i chcę ZMIENIĆ a nie musieć kupować nowy.

ale wiem że chodzą ludziom. na 100 po zmianie mnożnika na 7,5 by poszedł (1000 MHz) ale sprawdzę któregoś razu 133*8 :)

cykasz sie dac 1.8v ???

czlowieku spojrz na podpis,przez rok chodzi na 1.85v i nic sie nie stalo i temp ponizej 45C w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na fsb 133 przy uruchamianiu windowsa mam komunikat, że na dysku mogły wystąpić złe sektory i scansiska chce mi zapuszczać. po zmianie na default też chce scandiska.

może to zmieg okol;iczności ale dzisiaj nie odpalę, może jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ;) moje zdanie wsumie malo wazne bo widze ze znam sie mniej niz wy le jezeli chodzi o proce to mialem juz 2 k6-2 i teraz brachol ma durnia i nigdy niebylo z tymi procami problemow jedna k6-2 i ten obecny duren byly i sa wykorzystywane do renderingu filmow z 3 d studio maxa i chyba niema bardziej obciazajacej roboty dal proca oprocz dzialania w autocadzie - chociaz sadze ze to porownywalne - tam jeszcze grafa ma znaczenie . Ale nawet z tego zadania te procki wychodzily niezle - a co do celkow zawsze slyszalem niepochlebne opinie i analogicznie wypadaly w testach - co z tego ze keeci sie na 3.0 jak wydajnoscia niedorownuje 1.5 czyli masz przy wlaczeniu kompa napisane 3.0 zebys mogl sie nacieszyc a tak naprawde szajs :| (zreszta kazde krecenie to wychodzenie po za jakies fabryczne normy ktore w wiekszym lub mniejszym stopniu ale zawsze skracaja zywotnosc sprzetu zasami moze to byc kilka dni ale zawsze ... ) - i na moj gust AMD rox , celerony sa raczej slabe a pentaxy sa niezle ale ceny to intel wzial z kosmosu ;) .

To taki krotki wywod ;P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mialbym wybierac pomiedzy clekina ok 1.3 i ponizej a takim samym duronem to na bank wybralbym duroma. Ale nie postawilbym na produkt amd gdyby do boju z duronem 1.3 zestawic szybka ( w ilosci mhz:D ) celine na 0,13, tyle ze peewnie wtedy zamiast tej celiny bralbym athlona xp :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie. durony są bezkonkurencyjne w cenie.

jeśli ktoś chce kupić celerona to w tej samej cenie kupi Athlona który będize 2 razy szybszy przy tej samej częstotliwości.

a pentium 4 wybierają idioci, którzy nie mają co z kasą robić.

kilka lat temu jak mówiłem że mam amd (K6-2 później ten duron) to wszyscy mówili że lepiej było intela itp. ale mi to wisiało bo komp zapierdzielał nieźle. a teraz jak ktoś kupuje celerona to ma zjazd że kupił takie G.Ó.W.N.O.

nie chce mi się próbować odpalać D800@1066 bo po jaki CH_J. może nie zdechnie ale ... posta przechodzi a pzry odpalaniu windy akurat jakiś błą z dyskiem sobie windows wykrył i nie chce mi się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie. durony są bezkonkurencyjne w cenie.

jeśli ktoś chce kupić celerona to w tej samej cenie kupi Athlona który będize 2 razy szybszy przy tej samej częstotliwości.

a pentium 4 wybierają idioci, którzy nie mają co z kasą robić.

kilka lat temu jak mówiłem że mam amd (K6-2 później ten duron) to wszyscy mówili że lepiej było intela itp. ale mi to wisiało bo komp zapierdzielał nieźle. a teraz jak ktoś kupuje celerona to ma zjazd że kupił takie G.Ó.W.N.O.

nie chce mi się próbować odpalać D800@1066 bo po jaki CH_J. może nie zdechnie ale ... posta przechodzi a pzry odpalaniu windy akurat jakiś błą z dyskiem sobie windows wykrył i nie chce mi się :)

ja jestem od poczatku z AMD (no przesada,na poczatku byl Cyrix,w czasach kiedy jeszcze to byl Cyrix a nie IDT i potrafil jeszcze cos zdzialac)

i bylo to nienajlepsze rozwiazanie do gier (celeron byl wtedy dwa razy szybszy od K6-2 w operacjach zmiennoprzecinkowych)

potem kupilem durona,tylko dla tego ze pochodzil od athlona (mialem brac celera) i sprawdzilem wydajnosc zmiennoprzecinkowa:

celer 500 2x K6-2 duron 500 2.5x K6-2 = duron 500 1.25x celeron 500

mierzone niesmiertelnym Q1 bez 3d (czyli software na tych samych grafach)

przy takich cenach nie kupie Intela,chocby i po jego rdzeniu czolgiem mozna by bylo jezdzic bez zniszczenia go :roll:

a bledy ci wywala bo proc nie wytrzymuje i zapisuje bledy na dysku w wyniku nieprawidlowych obliczen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ale nie będę zmianiał mnożnika na 7.5. jak kupię D1200 to owszem, zmienię mnożnik na 9 lub 10.5 . będzie wtedy odpowiedno 9*133=1200 lub 10.5*133=1400. zobaczymy czy wytrzyma D1200@1400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie przyzanm, ze fanem Intela to nei jestem ... mialem tylko jednego Intela - Balerona 633 (zamienilem K6-2 400 na to "COŚ") i bylem z niego baaardzo .... NIEZADOWOLONY !!!! co z tego ze z palcem w [gluteus maximus] mozna go na 1k MHz puscic jak on w grach wysiadal z ta K6 .... baaardzo zalowalem tamtej decyzji i powrocilem spowrotem (szczesliwie :) ) do AMD ... mam w tej chwili dwa AMD: K6-2 300 i XP1700+ Thrb. i jakos nei narzekam, zapie*dala jak sie patrzy, zero przyciec, problemow (nawet pod Unixem ;D - qmpel wiecej problemow mial z konfiguracja P4 pod FreeBSD niz ja ;D ).... JA STAWIAM NA AMD !!!!!

ps. K5 133, K6 200, K6-2 400, XP1,7+, K6-2 300 ....... QRCZE MOZNA POWIEDZIEC, ZE JESTEM DOSWIADCZONYM AMD'kowcem ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ale nie będę zmianiał mnożnika na 7.5. jak kupię D1200 to owszem, zmienię mnożnik na 9 lub 10.5 . będzie wtedy odpowiedno 9*133=1200 lub 10.5*133=1400. zobaczymy czy wytrzyma D1200@1400.

nie kupuj juz durona,bo nie odczujesz duzego wzrostu satysfakcji :twisted:

kup Athlona XP i wykrecisz go na 1666-17X0 i bedziesz mial chlodno :D

albo z drut modem na mnoznik praktycznie ile proc wytrzyma na 1.85v ,wiec cos okolo 2300-2400MHz

to bedzie kop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie przyzanm, ze fanem Intela to nei jestem ... mialem tylko jednego Intela - Balerona 633 (zamienilem K6-2 400 na to "COŚ") i bylem z niego baaardzo .... NIEZADOWOLONY !!!! co z tego ze z palcem w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> mozna go na 1k MHz puscic jak on w grach wysiadal z ta K6 .... baaardzo zalowalem tamtej decyzji i powrocilem spowrotem (szczesliwie :) ) do AMD ... mam w tej chwili dwa AMD: K6-2 300 i XP1700+ Thrb. i jakos nei narzekam, zapie*dala jak sie patrzy, zero przyciec, problemow (nawet pod Unixem ;D - qmpel wiecej problemow mial z konfiguracja P4 pod FreeBSD niz ja ;D )....  JA STAWIAM NA AMD !!!!!

ps.  K5 133, K6 200, K6-2 400,  XP1,7+, K6-2 300   ....... QRCZE MOZNA POWIEDZIEC, ZE JESTEM DOSWIADCZONYM AMD'kowcem ;D

wez chlopie nie wypisuj tu durnot - porownujesz k6-2 400MHz z celkiem 1GHz - chyba na glowe upadles albo ten upal ci uszkodził mozg - nie pokazuj ze jestes takim zwolennikiem AMD bo ci nie wychodzi a tylko durnia z ciebie robisz :( smutne to

nastepnym razem jak cos napiszesz to sie zastanow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie przyzanm, ze fanem Intela to nei jestem ... mialem tylko jednego Intela - Balerona 633 (zamienilem K6-2 400 na to "COŚ") i bylem z niego baaardzo .... NIEZADOWOLONY !!!! co z tego ze z palcem w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> mozna go na 1k MHz puscic jak on w grach wysiadal z ta K6 .... baaardzo zalowalem tamtej decyzji i powrocilem spowrotem (szczesliwie :) ) do AMD ... mam w tej chwili dwa AMD: K6-2 300 i XP1700+ Thrb. i jakos nei narzekam, zapie*dala jak sie patrzy, zero przyciec, problemow (nawet pod Unixem ;D - qmpel wiecej problemow mial z konfiguracja P4 pod FreeBSD niz ja ;D )....  JA STAWIAM NA AMD !!!!!

ps.  K5 133, K6 200, K6-2 400,  XP1,7+, K6-2 300   ....... QRCZE MOZNA POWIEDZIEC, ZE JESTEM DOSWIADCZONYM AMD'kowcem ;D

miales cos nie tak zrobione jak trzeba,bo celerony byly lepsze od K6-2 w grach (i tylko grach) z powodu podwojnej jednostki zmiennoprzecinkowej (K6-2 mial jedna i to jeszcze z 486) ,a 3DNOW to duzo tak nie dawalo (kilka przypadkow ,ze doganialo celera) i rzadko to wprowadzali do kodu gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...