Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Witam Przesiadłem się z jednordzeniowego Athlona 3500+ na Athlon X2 64 5400+ Black Edition 65nm. Problem polega na tym, że procesor nie chce działać z nominalną częstotliwością 2.8GHz. Przy większej częstotliwości niż 1.8GHz procesor się wykrzacza. O dziwo program testujący OCCT pokazuje, że to właśnie 1.8GHz jest jego nominalną częstotliwością. Jakie mogą być tego przyczyny ? Przy przesiadce na 2 rdzenie trzeba coś przestawiać w biosie (nie znalazłem takiej opcji) czy sam się powinien "domyślić", że ma 2 rdzenie ? Jakim napięciem powinienem go potraktować ? Reszta sprzętu jak w podpisie. Bios najnowszy ze strony producenta. Z góry dzięki z odpowiedź. Edytowane 9 Czerwca 2009 przez Siemien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Przestaw mnoznik w biosie na x14,ewentualnie daj wszystko na default i powninno smigac jak trzeba. Edytowane 9 Czerwca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Napisałem, że przy większej częstotliwości niż 1.8GHz nie przechodzi testów stabilności min. mnożnik x14 czyli 2.8GHz nominalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) A napiecie jak masz ustawione?? daj na auto,zresetuj bios,zeby wszystko poustawialo sie na default. Edytowane 9 Czerwca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 jakie napięcie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Jezeli sie nie myle,to 1,35V powinno byc,wiec zerknij Edytowane 9 Czerwca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Chodziło mi o ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Przy ustawieniach default napięciu 1,375 procesor niestabiny na tyle, że do Windowsa co trzeci raz udaje się wejść nie mówiąc o przechodzeniu testów jakimikolwiek programami. Dopiero po zmniejszeniu mnożnika do 9x jest w pełni stabilny. Jakim maksymalnym napięciem moge go potraktować żeby go nie spalić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Jeżeli nie robi 2.8GHz to na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Podaj jaki masz bios??moze przydalaby sie aktualizacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Jak pisałem w pierwszym poście najnowszy dostępny ze strony producenta; grudniowy chyba. Jeszcze jakieś pomysły ? Nie chciałbym wysyłać go na gwarancję nie mając 100% pewności, że to wina procesora. Edytowane 9 Czerwca 2009 przez Siemien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 hmm...no to cos lipton,a probowales clear cmos,czy poprostu w biosie pyknales na default. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Tak dałem clear cmos :/ Zamówiłem kartę graficzną i procek w sklepie icomp.pl. Karte dostałem inną niż chciałem a procek jest walnięty :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Nie dziwota, ta płyta ma problemy z Brisbanami (jeżeli mówimy o tej DFI). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Nie dziwota, ta płyta ma problemy z Brisbanami (jeżeli mówimy o tej DFI). Czyli możliwe jest, że z prockiem jest wszystko ok ,a poprostu moja płyta go nie lubi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Bardzo prawdopodobne. Masz możliwość sprawdzenia procka na innej płycie? Edytowane 9 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Niestety nie mam. Ewentualnie jakby któryś z forumowiczów mieszkający w Wrocławiu mógł użyczyć sprzętu to byłbym wdzięczny. Wolałbym mieć pewność co do procka bo dwa wyjścia wchodzą w grę. Albo jeśli jest sprawny sprzedaż na Allegro albo jeśli nie sprawny to reklamacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Niestety nie mam. Ewentualnie jakby któryś z forumowiczów mieszkający w Wrocławiu mógł użyczyć sprzętu to byłbym wdzięczny. Wolałbym mieć pewność co do procka bo dwa wyjścia wchodzą w grę. Albo jeśli jest sprawny sprzedaż na Allegro albo jeśli nie sprawny to reklamacja. A ram jaki masz po po podpisie ciężko dojść ładu Masz Te Patrioty po 1GB(800) czy te po 512Mb?? (667) Jak siedzą i te i te to wyjmij te 667 z kompa bo może one walą sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 a sprawdziles czy dobrze docisniety jest radiator? jaka temperatura? paste dales swiezą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemien Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 A ram jaki masz po po podpisie ciężko dojść ładu Masz Te Patrioty po 1GB(800) czy te po 512Mb?? (667) Jak siedzą i te i te to wyjmij te 667 z kompa bo może one walą sprawę. Mam 4 kości 2x1 i 2x512 ale to nie ramy. Ze starym procesorem wszystkie cztery kości razem chodziły dobrze, a na nowy nie ma wpływu czy wyjmę jedną parę bądź drugą. a sprawdziles czy dobrze docisniety jest radiator? jaka temperatura? paste dales swiezą? Pasta świeża Arctic Silver 5. Radiator siedzi dobrze. Temperatury koło ~35 stopni celcjusza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasio1500 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wygląda na to że wina po stronie płyty głównej leży. Nie widziałem nigdy jeszcze zespsutego Athlona 64 (oprócz pogiętych pinów). A widziałem już dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...