Skocz do zawartości
thical

Tasma termoprzewodzaca

Rekomendowane odpowiedzi

Litosci Polska to wies a nie kraj . Szukam teakiej tasmy samoprzylepna [dwustronna cieploprzewodzaca] do przyklejenia np. radiatorow juz z miesiac.

NIGDZIE TEGO NIEMOZNA DOSTAC - daja tylko do zakupionego np. crystalorba.

CZY KTOS Z WAS MOZE SIE SPOTKAL ze sklepem w LODZI lub internetowym ktory mial by taka tasme na sprzedaz.

PILNIE MI ZALEZY !!!

PS. Bylem w 2 oddzialach w lodzi firmy 3M Poland i oni tego nie produkuja tylko sprowadzaja na zamowienie z niemiec doze ilosci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:

a po co jak do radiatorkow to polecam silikon uniwersalny neutralny - trzyma dobrze, dobrze tez przewodzi cieplo (oczywiscie trzeba dac cieniutka rowno rozprowadzona warstewke na odtluszczone powierzchnie potem docisnac i odczekac pare/parenascie godzin) - jak juz kiedys pisalem typowe tasmy termoprzewodzace to cieniutki pasek silikonu pokryty z 2 stron klejem (choc ktos pisal o patentach CoolerMastera z jakims drucikami w srodku itp a ja mowie o zwyklych uzywanych w elektronice)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja znalazlem taka we Wrocku :) jak ktos jest z tago pieknego miasta i interesuje go zakup to w Axcelu jest taka tasma

napisz jakiej firmy i jak sie dokladnie nazywa (symbole itp) - bo czasami sprzedawcy nie wiedza co maja w sklepie i jak pytasz o cos to do momentu kiedy nie rzucisz symbolem nie lapia o co biega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie wkoorzylem i zapiolem radiatorki na spinacze a jak narazie to chyba mam najwyzsze radiatorki na karcie poprostu obcenicie sami jak tylko dorwe aparat to wzuce do galeri GFX 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek > masz na mysli ZWYKLY SILIKON SANITARNY???

nie SANITARNY tylko UNIWERSALNY NEUTRALNY - sanitarny ma odczyn kwasny i wżera sie w laczone powierzchnie, natomiast neutralny jak nazwa wskazuje jest neutralny

kiedys uzywalem silikonu jako kleju a pasty jako przewodnika ciepla - ale jak poogladalem podladki silikonowe jakie daje sie miedzy zwykla elektronike a radiatory to pomyslalem ze odpowiednio cienka wyschnieta warstwa silikonu z tuby ma podobne walsciwosci - przykleilem tak kilka radiatorokow na tranzystory/stabilizatory itp i jest OK (tzn trzyma dosyc mocno a radaitory sa cieple :arrow: cieplo jest przekazywane) a w moim przekonaniu utwierdzilo mnie 2 gostkow ktorzy (niezaleznie od siebie) przyklejali tak radiatory - 1 na GPU od kilku kart graficznych a 2 na grafikach (GPU i pamieci) oraz na NB/SB i mosfet'ach od MoBo

ale jak pisalem warstwa musi byc cieniutka i laczone powierzchnie trzeba scisnac zeby nie bylo powietrza "w srodku"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja znalazlem taka we Wrocku :) jak ktos jest z tago pieknego miasta i interesuje go zakup to w Axcelu jest taka tasma

napisz jakiej firmy i jak sie dokladnie nazywa (symbole itp) - bo czasami sprzedawcy nie wiedza co maja w sklepie i jak pytasz o cos to do momentu kiedy nie rzucisz symbolem nie lapia o co biega

tylko ze ja nie kupilem taj tasmy :)

wpadne w poniedzialek do sklepu , napisze symbole, firme itp i zapodam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:

(oczywiscie trzeba dac cieniutka rowno rozprowadzona warstewke na odtluszczone powierzchnie potem docisnac i odczekac pare/parenascie godzin) - jak juz kiedys pisalem typowe tasmy termoprzewodzace to cieniutki pasek silikonu pokryty z 2 stron klejem

benek a niewiesz czy mozna gdzies dostac taka "typowa tasme" np. w sklepie elektronicznym bo moze w zlych sklepach szukamy.

Co do tego silikonu to ciezko mi by bylo docisnac 8 naprawde wysokich radiatrowow na pamieci radka i czekac pare/parenascie godzin na wyschniecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek a niewiesz czy mozna gdzies dostac taka "typowa tasme" np. w sklepie elektronicznym bo moze w zlych sklepach szukamy...

powiem szczerze ze ostatnio nie widzailem :( kiedys (jakis rok temu jak mi to nie bylo do niczego potrzebne to o ile pamietam w SEMICON'ie takie cos mieli ale jak jakis czas temu pytalem to nie mieli) wiec nie znam ani producenta ani innych oznaczen :(

mysle ze w jakis dobrych sklepach elektronicznych powinni miec - skoro jestes z Lodzi to spytaj moze w TME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek: a jak z odklejalnoscia takich radiatorow na silikonie i czy zostaja jakies slady czy cus?

o to za ten sklep axcel i gdzie to to jest?

koles mowil ze tasmy sa w age'u ale wiarygodnosci tej informacji nie potwierdzam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek: a jak z odklejalnoscia takich radiatorow na silikonie i czy zostaja jakies slady czy cus?

...

tak jak odklejanie czegokolwiek sklejonego miekkim klejem - wsuwasz ostroznie i powoli cos cienkiego i ostrego miedzy sklejone powierzchnie i radaitor odlazi potem reszte slikonu mozna zdrapac albo "zwalkowac" paluchem - jak nie porysujesz pamiatek i wczesniej dasz tyle silikonu zeby nadmiar nie powlazil miedzy nozki scalakow to nie powinno byc sladu :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zadzwonilem do tej firmy TEM i maja odzwonic facet mowi ze ma jakas dwustronna tasme ale miedziana i niewie czy przewodzi cieplo ma sie popytac LOL?

tasma miedziana slyszeliscie cos o tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

tasma miedziana slyszeliscie cos o tym ?

tak ale o jednostronnie klejacej i na dodatek z klejem przewodzacym prad :?

jak chcesz to masz adres do dystrybutora przeroznych tasm - termoprzewodzacych tam sie jednak nie doszukalem :(

http://www.astat.com.pl/ ale moze tez maja :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO I WRESZCIE :!:

ta miedziana to jest to - kojarzycie firme 3M www.3m.pl

maja ta tasme w tej firmie TME ale w rolce jest 19m i kosztuje 85zl DROGO !!! ktos chce sie zlozyc ??? :D :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO I WRESZCIE  :!:  

ta miedziana to jest to - kojarzycie firme 3M www.3m.pl  

maja ta tasme w tej firmie TME ale w rolce jest 19m i kosztuje 85zl DROGO !!! ktos chce sie zlozyc ???  :D  :?:

Nie che ale taniej by chyba było kupić thermopoxa :-). Ale tak poaztym to ja kożytam ze zwykłej dwustronnej też przewodzi ciepło :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak poaztym to ja kożytam ze zwykłej dwustronnej też przewodzi ciepło  :lol:

qrna benek co ty na to :?: :D

LOL ?

To nie LOL

Szfagier kleil radiatory na zwykla dwustronna na grafie i na ci.psecie

Sa dosc cieple wiec ta warstwa tasmy zbytnio nie izoluje.

Zwiech tez nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak poaztym to ja kożytam ze zwykłej dwustronnej też przewodzi ciepło  :lol:

LOL ?

To nie LOL

Zwiech tez nie ma

no moje pamiatki na radku po podkreceniu sie smaza z lekka polecil bys z czystym sercem zwykla tasme ?

dodam ze na ta chwile mam radiatorki (wysokie/duze pociete z coolermastera na athlona) zapiete na spinacze.

Jednak nieufam czy te spinacze dociskaja dosc wystarczajaco dlatego wolal bym tasme jakas.

Ps. klej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL ?

To nie LOL

Zwiech tez nie ma

no moje pamiatki na radku po podkreceniu sie smaza z lekka polecil bys z czystym sercem zwykla tasme ?

dodam ze na ta chwile mam radiatorki (wysokie/duze pociete z coolermastera na athlona) zapiete na spinacze.

Jednak nieufam czy te spinacze dociskaja dosc wystarczajaco dlatego wolal bym tasme jakas.

Ps. klej odpada.

Lepsza zwykła taśma niż nic !! Mój kolega tak stosuje na swoim KT133 jak założył radiator :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam przyklejone zwykla dwustronna tasma radiatory na moim G4, radiatory robia sie cieple wiec cos tam przewodzi z tego ciepla, ale niestety bez artefaktow wyciagnalem tylko 570Mhz na pamieciach i raczej to zaden wynik IMHO :( , A moze sie myle?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie pomysl benka mi sie podoba.

Moze wiesz, jak wypada silikon na tle alu albo Cu (termoprzewodzenie)?

no takich testow to chyba nikt nie robil. a w sumie to szkoda. na jakims zimnym procu mozna by sprawdzic jak ktos ma i chcialo by mu sie pobawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie pomysl benka mi sie podoba.

Moze wiesz, jak wypada silikon na tle alu albo Cu (termoprzewodzenie)?

podejzewam ze taki silikon uniwersalny bedzie mial zblizone parametry do pasty silikonowej typ H czyli niezbyt dobry ale lepszy niz jak radza niektorzy zwykle tasmy dwustronnie klejace (ktore zazwyczaj sa z polipropylenu a ten ma wlasciwosci termoizolacyjne raczej) mozna by tez poszukac czegos co nazywa sie filmem klejowym -> sam klej bez nosnika (jak ktos ma czas i ochote)

kiedys podawalem jaki maja wspolczynnik przewodzenia ciepla rozne duperelki http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=250...ghlight=#250431 niby silikon jest slaby ale skoro standardowo styka na procka/GPU/NB to do pamiatek tym bardziej jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie na pamieciach od GF dalem pod radiatory Tt alfa-Gel (najpierw go pocialem na 4 czesci) i przyklilem to do karty klejem termicznym - taki glut z pistoletu. Na pewno jest to lepsze niz tasma dwustronna.

Dzieki za link. Faktycznie bidnie ten silikon wyglada przy innych pastach. Alfa Gel ma chyba cos kolo 6.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Faktycznie bidnie ten silikon wyglada przy innych pastach. Alfa Gel ma chyba cos kolo 6.0

i co z tego - poszukaj testow porownawczych past - wychodzi ze mimo tak slabych parametrow Silikon H jest srednio o 3-4*C slabszy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi