Skocz do zawartości
Galactico

Problem Z Bd-rom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam nowy komputer, ma on mniej więcej miesiąc. Niestety wczoraj pojawił się dość poważny problem - system przestał widzieć napęd BD-ROM. Jest to Optiarc BD ROM BC-5100S. Problem wygląda następująco - napęd się otwiera, niby wszystko działa, bo płyta się kręci, ale w systemie Windows Vista w Komputer (dawny Mój Komputer) w ogóle tego napędu nie ma. Więc wchodzę do Menedżera urządzeń i tam widzę, że przy tym napędzie jest żółta ikonka z ostrzeżeniem, klikam, aby dowiedzieć się co jest nie tak i czytam: "System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39)". Próbowałem też w Nero sprawdzać czy widzi napęd poprzez np. testy szybkości, albo sprawdzanie płyty, ale również wyświetla komunikat, że nie widzi napędu. Nie mogę również otworzyć komputera, ponieważ tak jak pisałem, jest on nowy i zaplombowany. Czy ktoś miał podobny problem, albo potrafi mi pomóc? Bardzo proszę o odpowiedź! Z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Uruchomić Edytor Rejestru - polecenie REGEDIT .

2. Utworzyć kopie rejestru .

3. Usunąć całkowicie wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza rejestru : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

4. Następnie zrestartować komputer .

sprawdz to, na zwyklych napedach dziala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi