Danitez Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam. Problem mój jest następujący. Zazwyczaj nie wyłączam laptopa tylko zamykam go, a on automatycznie przechodzi w stan uśpienia. Jednak gdy otwieram, on się wybudza, wywala mi BSOD i zrzuca pamięć fizyczną. Problem występuje już jakiś czas, na początku nie występował (po zakupie laptopa). Nie występuje on często, tylko co jakiś czas. Laptop to IBM Lenovo Thinkpad R61 kod błędu STOP 0x0000007F Windbg dał mi taką wiadomość: Probably caused by : CLASSPNP.SYS ( CLASSPNP+1ffc ) ktoś spotkał się z podobnym problemem?, a może wie jak sobie poradzić z nim? może sterowniki reinstalować? tylko jakie? mam nadzieję że to nie wina hardware, bo też czytałem coś o zasilaniu i kondensatorach wypukłych, występujących przy tym błędzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 na prawdę nikt nie ma żadnych pomysłów jak rozwiązać problem ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 1. sprawdz pamieci memtestem 2. wgraj najnowszy bios 3. czy system jest aktualizowany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 zrób test, wyłącz wifi, i wtedy zamknij/otwórz klapę, problem powinien ustąpić, miałem podobnie z jednym thinkpadem ;] rozwiązania brak, ale gdybym miał teraz próbować zacząłbym od sfc /scannow, a później poszukałbym innych driverów do wifi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Dziękuję za odpowiedzi Sprawdziłem pamięci i są sprawne System jest aktualizowany Co do przetestowania problemu to jest ciężko, ponieważ nigdy nie wiem kiedy wystąpi błąd, czasem tylko ma miejsce a nie zawsze gdy zamykam i otwieram klape. Właściwie to zawsze gdy otwieram klape to muszę naprawiać połączenie sieciowe ponieważ samo się wyłącza, i teraz nie wiem czy to wifi się wyłącza czy tylko połączenie ustaje. Co to jest sfc /scann ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 sorry, nie napisałem wszystkiego start -> uruchom -> cmd -> enter -> w czarnym oknie sfc /scannow przeskanuje pliki windowsa, w przypadku wykrycia uszkodzen poprosi o plyte z windowsem w celu skopiowania oryginalnych plikow latwo i szybko eliminuje spora liczbe problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 wystarczyło napisać że to komenda :D zapomniałeś, że do laptopów nie dają płyt z Windowsem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 heh, nigdy nie wiadomo do kogo piszesz, lepiej napisać za dużo niż za mało ;] płytę zawsze można od kogoś pożyczyć, natomiast jak brak możliwości to i tak warto puścić, jeśli przleci i nie poprosi o płytę znaczy że system jet ok, zawsze to jeden element układanki mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 heh, nigdy nie wiadomo do kogo piszesz, lepiej napisać za dużo niż za mało ;]zgadza się ;) skan przeszedł poprawnie, nie poprosił o płytę... Czyli jesteśmy w punkcie startu ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 tak jak pisalem wczesniej, masz wyeliminowany system, czyli ze problemem jest sterownik lub sprzet, jesli masz jak mozesz sie pobawic dluzsza chile w awaryjnym, jesli tam sie zwiesi to znaczy ze to wina sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 W trybie awaryjnym mam zamykać klapę i otwierać ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 W trybie awaryjnym mam zamykać klapę i otwierać ? :D nigdy nie próbowałem czy hibernacja działa w awaryjnym, ale jeśli działa, to tak, próbuj przy braku bsoda, wiesz że sterownik jest winny, przy bsodzie wiesz że masz walnięty sprzęt pięknew swej prostocie, a czy zadziała, spróbuj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Momencik. Nie masz do laptopa dołączoej płytki z systemem, ale Recovery Disc masz na pewno. Ja bym proponował przywrócić system do momentu początkowego lub do tego, w którym jeszcze było w porządku. Chyba, że naprawdę masz dużo potrzebnych danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 też się zastanawiałem nad taką możliwością :) i powiem więcej, z tego co pamiętam to przywracanie systemu za pomocą ThinkVantage nie spowoduje utraty danych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doink Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 też się zastanawiałem nad taką możliwością :) i powiem więcej, z tego co pamiętam to przywracanie systemu za pomocą ThinkVantage nie spowoduje utraty danych... ThinkVantage przewiduje taką opcję, tworzy chyba dodatkową partycję albo umożliwia zachowanie oryginalnych danych na DVD. Jeśli po przywróceniu systemu nadal będzie padaka to zostaje sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 zgadza się, jest partycja awaryjna, z której można przywrócić sprzęt... no nic zobaczymy jak to będzie, na razie dzięki za zainteresowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Masz podpiete cos na usb? Jesli tak, sprawdz jak wyglada sprawa bez dodatkowych urzadzen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danitez Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 (edytowane) właśnie nic nie mam podpięte pod USB :) nawet nie korzystam z myszki pod USB tylko trackpointa :) nawet się zastanawiałem ostatnio czy problem nie występuje gdy jest bateria lub gdy jest pod kablem... ale to chyba też nie ma znaczenia Ciężko znaleźć przyczynę, bo sytuacja nie występuje zawsze gdy wybudza się system, tylko czasem, ostatnio rzadko... Edytowane 21 Czerwca 2009 przez Danitez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...