Skocz do zawartości
Danitez

Bsod 0x0000007f Po Wybudzeniu Ze Stanu Uśpienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem mój jest następujący. Zazwyczaj nie wyłączam laptopa tylko zamykam go, a on automatycznie przechodzi w stan uśpienia. Jednak gdy otwieram, on się wybudza, wywala mi BSOD i zrzuca pamięć fizyczną. Problem występuje już jakiś czas, na początku nie występował (po zakupie laptopa). Nie występuje on często, tylko co jakiś czas.

Laptop to IBM Lenovo Thinkpad R61

kod błędu STOP 0x0000007F

Windbg dał mi taką wiadomość:

Probably caused by : CLASSPNP.SYS ( CLASSPNP+1ffc )

ktoś spotkał się z podobnym problemem?, a może wie jak sobie poradzić z nim? może sterowniki reinstalować? tylko jakie?

mam nadzieję że to nie wina hardware, bo też czytałem coś o zasilaniu i kondensatorach wypukłych, występujących przy tym błędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób test, wyłącz wifi, i wtedy zamknij/otwórz klapę, problem powinien ustąpić, miałem podobnie z jednym thinkpadem ;]

rozwiązania brak, ale gdybym miał teraz próbować zacząłbym od sfc /scannow, a później poszukałbym innych driverów do wifi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi

Sprawdziłem pamięci i są sprawne

System jest aktualizowany

Co do przetestowania problemu to jest ciężko, ponieważ nigdy nie wiem kiedy wystąpi błąd, czasem tylko ma miejsce a nie zawsze gdy zamykam i otwieram klape. Właściwie to zawsze gdy otwieram klape to muszę naprawiać połączenie sieciowe ponieważ samo się wyłącza, i teraz nie wiem czy to wifi się wyłącza czy tylko połączenie ustaje.

Co to jest sfc /scann ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, nie napisałem wszystkiego

start -> uruchom -> cmd -> enter -> w czarnym oknie sfc /scannow

przeskanuje pliki windowsa, w przypadku wykrycia uszkodzen poprosi o plyte z windowsem w celu skopiowania oryginalnych plikow

latwo i szybko eliminuje spora liczbe problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, nigdy nie wiadomo do kogo piszesz, lepiej napisać za dużo niż za mało ;]

płytę zawsze można od kogoś pożyczyć, natomiast jak brak możliwości to i tak warto puścić, jeśli przleci i nie poprosi o płytę znaczy że system jet ok, zawsze to jeden element układanki mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisalem wczesniej, masz wyeliminowany system, czyli ze problemem jest sterownik lub sprzet, jesli masz jak mozesz sie pobawic dluzsza chile w awaryjnym, jesli tam sie zwiesi to znaczy ze to wina sprzetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trybie awaryjnym mam zamykać klapę i otwierać ? :D

nigdy nie próbowałem czy hibernacja działa w awaryjnym, ale jeśli działa, to tak, próbuj

przy braku bsoda, wiesz że sterownik jest winny, przy bsodzie wiesz że masz walnięty sprzęt

pięknew swej prostocie, a czy zadziała, spróbuj ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momencik. Nie masz do laptopa dołączoej płytki z systemem, ale Recovery Disc masz na pewno. Ja bym proponował przywrócić system do momentu początkowego lub do tego, w którym jeszcze było w porządku. Chyba, że naprawdę masz dużo potrzebnych danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też się zastanawiałem nad taką możliwością :) i powiem więcej, z tego co pamiętam to przywracanie systemu za pomocą ThinkVantage nie spowoduje utraty danych...

ThinkVantage przewiduje taką opcję, tworzy chyba dodatkową partycję albo umożliwia zachowanie oryginalnych danych na DVD.

Jeśli po przywróceniu systemu nadal będzie padaka to zostaje sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nic nie mam podpięte pod USB :) nawet nie korzystam z myszki pod USB tylko trackpointa :)

nawet się zastanawiałem ostatnio czy problem nie występuje gdy jest bateria lub gdy jest pod kablem...

ale to chyba też nie ma znaczenia

Ciężko znaleźć przyczynę, bo sytuacja nie występuje zawsze gdy wybudza się system, tylko czasem, ostatnio rzadko...

Edytowane przez Danitez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi