Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Kupiłem niedawno (w zeszły poniedziałek) nowy komputer z podzespołami poleconymi przez niektórych userów na tym forum. Komputer okazał się być wadliwy, a dokładniej - pamięć ram. Wysłałem kości, wymienili mi i dziś dostałem nowe. Przy instalacji win7 rc pojawił się nagle BSOD z napisem "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL". Po zrestartowaniu komputera zaczął pojawiać się komunikat " BOOTMGR IS MISSING" i nic się nie dzieje. Szczerze mówiąc mam dość już problemów z tym nowym komputerem. Najpierw instalacja chłodzenia, którą pierwszy raz wykonywałem, a teraz ciągłe problemy. Czy mógłby mi ktoś pomóc/doradzić? Mój sprzęt: Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 Płyta Główna : Asus P5B Premium RAM : G.Skill 2x2GB 1000MHZ PI Karta Graficzna : Gainward GTX 260 Zasilacz: OCZ ModXStream 600W HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG Napęd : Samsung SH-223B SATA Obudowa : Cooler Master 335 Dodatkowo mogę napisać, że pamiętam, że podczas montowania chłodzenia nałożyłem pastę na inną (były jakieś resztki) i dopiero się dowiedziałem, że trzeba to przeczyścić już po zainstalowaniu wszystkiego. Ale to raczej nie jest powód do BSOD'ów, chociaż nie wiem. Pomocy .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Jaka temp. proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Kupiłem niedawno (w zeszły poniedziałek) nowy komputer z podzespołami poleconymi przez niektórych userów na tym forum. Komputer okazał się być wadliwy, a dokładniej - pamięć ram. Wysłałem kości, wymienili mi i dziś dostałem nowe. Przy instalacji win7 rc pojawił się nagle BSOD z napisem "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL". Po zrestartowaniu komputera zaczął pojawiać się komunikat " BOOTMGR IS MISSING" i nic się nie dzieje. Szczerze mówiąc mam dość już problemów z tym nowym komputerem. Najpierw instalacja chłodzenia, którą pierwszy raz wykonywałem, a teraz ciągłe problemy. Czy mógłby mi ktoś pomóc/doradzić? Mój sprzęt: Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 Płyta Główna : Asus P5B Premium RAM : G.Skill 2x2GB 1000MHZ PI Karta Graficzna : Gainward GTX 260 Zasilacz: OCZ ModXStream 600W HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG Napęd : Samsung SH-223B SATA Obudowa : Cooler Master 335 Dodatkowo mogę napisać, że pamiętam, że podczas montowania chłodzenia nałożyłem pastę na inną (były jakieś resztki) i dopiero się dowiedziałem, że trzeba to przeczyścić już po zainstalowaniu wszystkiego. Ale to raczej nie jest powód do BSOD'ów, chociaż nie wiem. Pomocy .. Powiedziałbym ,że taką przypadłość ma 7RC, sam instalowałem ją na trzech różnych maszynach i dopóki maszyna nie była w pełni skonfigurowana raczyła mnie BSOD'ami na lewo i prawo. Na stacjonarnym kompie problemem stanowił sterownik od karty WIFI, bez niego system chodził stabilnie, po instalce BSOD odrazu przy logowaniu, jednak gdy poinstalowałem reszte, problemy zniknęły. Tak samo miałem na dwóch laptopach,także to może stanowić problem. Ale nie mogę stwierdzić tego na sto procent. Co do "BOOTMGR IS MISSING" Win zainstalował pliki ale nie ustawił menadżera bootowania i dlatego taki komunikat się pojawił. Nie wiem czy przy 7 też jest opcja naprawy z DVD, która powinna to załatwić, chyba ,że juz postawiłeś nowy system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) @voshik BSOD już się pojawił wcześniej, po montażu kości ramu (które dostałem z ESC z gwarancji), a drugi BSOD pojawił się w czasie instalacji. Próbowałem chociaż zmienić instalacje, ale prawdopodobnie nawet jakby zaczęło się to naprawiać, to i tak znowu BSOD by się pojawił i znowu klapa. @andrew777 Nie mam pojęcia, nie mam nawet jak tego sprawdzić, z resztą coś mi się wydaje, że pewnie coś z tym chłodzeniem nie tak, ale skąd ja mogę to wiedzieć, skoro ja to wszystko pierwszy raz robiłem ... Nie wiem już sam. Do komputera tylko był podłączony ekran/klawa PS2 i kabel zasilający ... edit: I tak w ogóle - to jest pierwsza instalacja systemu na złożonym kompie, wcześniej nic nie było instalowane, ponieważ był problem z ramem. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Temp. możesz sprawdzić w biosie. Proponowałbym zrobić pare screenów z biosu i wkleić na forum, sprawdzimy czy wszystko tam dobrze ustawione masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Temp. możesz sprawdzić w biosie. Proponowałbym zrobić pare screenów z biosu i wkleić na forum, sprawdzimy czy wszystko tam dobrze ustawione masz. W sumie to już do ESC napisałem, czy mogę wysłać całego kompa, ale hmm.. Mogę porobić zdjęcia, tylko musiałbym wiedzieć, które "sekcje", bo tam troszkę zakładek jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 A moze jakis system live cd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 A moze jakis system live cd ? Próbowałem linuxa ubuntu uruchomić, czekałem z 20 minut na uruchomienie bezpośrednio z płyty, były jakieś błędy i nic. Mogłem czekać dłużej, ale nawet już płyta w środku się nie kręciła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) W sumie to już do ESC napisałem, czy mogę wysłać całego kompa, ale hmm.. Mogę porobić zdjęcia, tylko musiałbym wiedzieć, które "sekcje", bo tam troszkę zakładek jest? Ustawienia CPU/pamięci/itd, nie wiem w jakich sekcjach to jest w asusie. Coś co by pokazało jak maszyna jest ustawiona. Sprawdź jakimś liveCD np UltimateBootCD,pamięci i co tam da rade, może to nie kość a płyta główna? W sumie i tak strzelam na ślepo. Nie ma żadnych pisków przy uruchamianiu? Sprawdź jeszcze ze dwa razy wszystkie podłączenia a nuż tu gdzieś siedzi usterka. Pamiętasz jakie błędy miałeś przy ubuntu? Też mogą się przydać. ps.Gwoli ścisłości to raczej zwiecha tudzież restart niż BSOD aka Blue Screen Of Death, o ile się nie mylę BSOD to wydarzenie czysto windowsowe. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez yoshik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Ustawienia CPU/pamięci/itd, nie wiem w jakich sekcjach to jest w asusie. Coś co by pokazało jak maszyna jest ustawiona. Sprawdź jakimś liveCD np UltimateBootCD,pamięci i co tam da rade, może to nie kość a płyta główna? W sumie i tak strzelam na ślepo. Nie ma żadnych pisków przy uruchamianiu? Sprawdź jeszcze ze dwa razy wszystkie podłączenia a nuż tu gdzieś siedzi usterka. Pamiętasz jakie błędy miałeś przy ubuntu? Też mogą się przydać. ps.Gwoli ścisłości to raczej zwiecha tudzież restart niż BSOD aka Blue Screen Of Death, o ile się nie mylę BSOD to wydarzenie czysto windowsowe. Problem w tym, że nie mam innych liveCD i nie wiem gdzie takie zdobyć. Co do pisków przy uruchamianiu. Po zainstalowaniu chłodzenia były takie piski (wtedy był odwrotnie wentylator do radiatora podłączony) - zmieniłem - ale nic niestety nie dało. Wyłożyłem kość ram i komputer zaczął się normalnie uruchamiać (w sensie, że był tylko jeden pisk i uruchamiał się dos) Po zmianie kości ram dziś działało w porządku, jeden pisk na początku (normalny) i wszystko się załączało. Co do błędów w Linuxie - możliwe, że po prostu był źle wypalony. Co do podłączeń - wszystko jest w porządku. Wszystko podociskane, ustawione odpowiednio. Wyłożyłem kabel od karty dźwiękowej i USB z przedniego panelu, żeby sprawdzić w czym tkwi problem, ale to i tak nic nie załatwia - jest jak było wcześniej. Zobaczę co z tym biosem, porobię te screeny. I jeszcze jedno - co do BSOD'u. Pojawił się najpierw jeszcze przed instalacją windowsa (zaraz po wczytaniu plików z płyty), potem w trakcie instalacji. Możliwe jest, że obraz np. nie wypalił się do końca i przez to są BSOD'y? Czy może to wina nowych, wymienionych kości? Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Problem w tym, że nie mam innych liveCD i nie wiem gdzie takie zdobyć. Co do pisków przy uruchamianiu. Po zainstalowaniu chłodzenia były takie piski (wtedy był odwrotnie wentylator do radiatora podłączony) - zmieniłem - ale nic niestety nie dało. Wyłożyłem kość ram i komputer zaczął się normalnie uruchamiać (w sensie, że był tylko jeden pisk i uruchamiał się dos) Po zmianie kości ram dziś działało w porządku, jeden pisk na początku (normalny) i wszystko się załączało. Co do błędów w Linuxie - możliwe, że po prostu był źle wypalony. Co do podłączeń - wszystko jest w porządku. Wszystko podociskane, ustawione odpowiednio. Wyłożyłem kabel od karty dźwiękowej i USB z przedniego panelu, żeby sprawdzić w czym tkwi problem, ale to i tak nic nie załatwia - jest jak było wcześniej. Zobaczę co z tym biosem, porobię te screeny. I jeszcze jedno - co do BSOD'u. Pojawił się najpierw jeszcze przed instalacją windowsa (zaraz po wczytaniu plików z płyty), potem w trakcie instalacji. Możliwe jest, że obraz np. nie wypalił się do końca i przez to są BSOD'y? Czy może to wina nowych, wymienionych kości? Masz jeden Tutaj.Sprawdź pamięci plus jeszcze dane z BIOS'u. Jakoś wspólnymi siłami dojdziemy może co to je? :D ps. co swoją drogą przez ten przeklęty pisk to mam ochote kompa przez okno wyrzucić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Wydaje mi sie że coś masz po prostu źle ustawione i dlatego rzuca BSOD-y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Mam nadzieję, że to pomoże. Ewentualnie mogę też zrobić zdjęcia z wnętrza komputera, o ile to będzie przydatne. btw. Przed chwilą uruchomiłem win7 z cd (tzn menu) lecz nic się nie pojawiło, tylko tapeta wyskoczyła, a tak to zwiecha .. E: I jeszcze jedna rzecz, ja mam 4 GB ram, a bios pokazuje 3 - stara wersja? Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 http://hardwareoc.hu/blog/wp-content/p5kocguide.JPG Znajdz taką sekcję "Configure system Frequency/Voltage" i wklej screena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 http://hardwareoc.hu/blog/wp-content/p5kocguide.JPG Znajdz taką sekcję "Configure system Frequency/Voltage" i wklej screena Pewnie na niewiele się to zda, no ale jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forefox Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Może zwiększ napięcia na pamięciach (DRAM Voltage), daj Ai Tuning na Manual Edytowane 10 Czerwca 2009 przez forefox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Może zwiększ napięcia na pamięciach (DRAM Voltage) Gdybym wiedział chociaż na ile mam ustawić. Sorry z góry, ale jestem w tym wszystkim początkujący, totalny laik. E: Z resztą sam już nie wiem. Raz przy instalacji wywala BSOD, ostatnio teraz zawiecha przed instalacją, ja już nie wiem Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Pisk masz (ten na początku) masz od chłodzenia, piskiem sygnalizuje że wentylator nie chodzi :) Przy starcie wentylator nie zdarzył się rozpędzić i już piszczy:)Mam tak samo przy każdym starcie.Ja bym na twoim miejscu zainstalował xp'ka... ja na swoim kompie miałem same problemy z siódemką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forefox Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zwiększaj o 0,1 i sprawdzaj czy jest stabilnie. Jak dojdziesz do 2,2 to przestań. A pisk też może być przyczyną źle pracującego RAMU, np jeśli ma za małe napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 AI Over: Manual CPU ratio: 10 FSB Freq:300 PCIE Freq: 100/auto DRAM Freq 800 (na początek) DRAM timing: CAS: 5 RAS:5 RAS:5 RAS: 15 (Pierwsze 4 pozycje, reszta na auto) Dalsze opcje na AUTO Potem: CPU Voltage: 1,35 CPU vol ref: auto CPU VOl damper : Enabled DRAM Voltage 2,1 FSB Term: Auto Northbridge: 1,4V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Sproboj z jedna koscia pamieci ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Ok więc ustawiłem takie opcje jak podał szpachla2 W zasadzie to tylko AI Over: Manual FSB Freq:300 PCIE Freq: 100/auto DRAM Freq 800 (na początek) DRAM Voltage 2,1 FSB Term: Auto Northbridge: 1,4V Bo innych tam nie było. Teraz uruchomiłem instalkę Win7 (bardzo powoli wszystko się ładuje) i aktualnie procenty w góre lecą (wolno). W tym momencie był BSOD - teraz poczekam i zobaczę, czy znowu będzie to samo. // W zasadzie BSOD się pojawił na drugim kroku instalacji, przy 15-20%, a teraz nawet się jeszcze nie zaczął. Nie wiem czemu tak wolno, ale poczekam. @forefox Fajnie, że potrafię się połapać czy jest "stabilnie" ^^ Na 2.1 był napis na czerwono, ustawiłem na 2.0 V na pamięci. @Domik Wcześniej próbowałem, nie ma sensu jak na razie. @Duzii Aktualnie to włączałem tego kompa kilka razy, ale pisk przy starcie (od karakorum) to nie jest za miła sprawa ;P Potem standardowe piknięcie płytki i tyle . Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 A jezeli mozesz sprawdz HDD, teraz sobie przypomnialem,fak faktem dotyczylo to laptoka ale problem wygladal identycznie. BSOD podczas instalki,problemy z LiveCD, czy tez przy innych systemach. Okazalo sie ,ze dysk byl uwalony. Zapewne to nie to samo ale sprawdzic chyba nie zaszkodzi?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) A jezeli mozesz sprawdz HDD, teraz sobie przypomnialem,fak faktem dotyczylo to laptoka ale problem wygladal identycznie. BSOD podczas instalki,problemy z LiveCD, czy tez przy innych systemach. Okazalo sie ,ze dysk byl uwalony. Zapewne to nie to samo ale sprawdzic chyba nie zaszkodzi?. Nie zaszkodzi, ale i tak jak na razie nie mam innego dysku (jak już nic nie zadziała to popatrzę co i jak). A teraz chyba przełom: Win7 dokończył instalację. Zaraz zobaczę, co z tego wynika ;) Edit: Windows 7 pomyślnie zainstalowany :) Czyli można powiedzieć, że krok postępu jest i już po cichu mogę wam podziękować bardzo ;) Ale po cichu dlatego, że chcę jeszcze go normalnie podłączyć pod moją klawe itd (na razie szło na testowym sprzęcie) i zobaczyć czy na pewno wszystko jest ok. A co do konfiguracji wyżej - nie spowolni mi to pracy komputera? ;> Czy nie ma znaczenia? (jak napisał DRAM Freq: 800 (na początek) ) ;> Przepraszam z gry, ze pisze post pod postem moim ale jest sprawa. Otoz zainstalowalem windowsa, ustawilem wiekszosc rzeczy tak jak kazaliscie i wlasnie pisze z nowego komputera ;) Jednak jest pare spraw: - W biosie i ustawieniach kompa pokazuje mi, ze mam 3 GB, a mam tak naprawde 2x2 - co moge zrobic z tym? czy to jest blad systemowy, czy po prostu to sie "leczy"? - W Win7 nie moge pobrac aktualizacji, tzn postep jest na 0% - co zrobic? - Czy ktos ma moze siec LAN przez zwykly kabel krosowany win7 - win xp ? - Autoconnect - czy sa jakies pochodne tego programu dzialajace na win7? Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forefox Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Jeśli działa na 800 to zwiększ do 1000 bo tyle mają nominalnie i napięcie na 2,1 nie patrz że jest na czerwono w BIOSIE po zwiększeniu, pamięci są do tego przystosowane. Jeśli masz system 32 bitowy to nie wykryje ci 4 GB. Edytowane 10 Czerwca 2009 przez forefox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 (edytowane) Jeśli działa na 800 to zwiększ do 1000 bo tyle mają nominalnie i napięcie na 2,1 nie patrz że jest na czerwono w BIOSIE po zwiększeniu, pamięci są do tego przystosowane. Jeśli masz system 32 bitowy to nie wykryje ci 4 GB. Ok, w biosie to ustawie pozniej ;) Mam 64 bitowy system. Zobacze na cpu-z btw. we wlasciwosciach komputera jest pokazane ze ma 4 GB i w nawiasie (3 GB usable) o co chodzi? edit: w CPU-Z pokazuje normalnie 4096 megabytes, czyli jest ok? nie rozumiem tego Edytowane 10 Czerwca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aysorth Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Hej... 32-bitowy system potrafi zaadresować (-> używać) tylko ~3.5GB RAM'u. Rozwiązanie - 64-bitowy system albo specjalny moduł do kernela dla Linuxów. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Hej... 32-bitowy system potrafi zaadresować (-> używać) tylko ~3.5GB RAM'u. Rozwiązanie - 64-bitowy system albo specjalny moduł do kernela dla Linuxów. ;) Witam ;) Tak - mam wgrany 64-bitowy system Windows 7 RC. A i jeszcze jedno - w biosie zmienilem z 8xx na 1000 MHz ramy oraz zwiekszylem napiecie do 2.1 V w zwiazku z czym komputer nie chcial sie uruchomic. Bylo napisane "Overclocking failed" cos takiego.. Mam nadzieje, ze nie spadnie wydajnosc przez to ;> A co do 3 GB "widzialnych" w systemie - wie ktos jak to mozna naprawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forefox Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Może pomóc aktualizacja BIOSU. Po aktualizacji pewnie będziesz musiał ponownie ustawić te parametry które ustawiałeś w BIOSIE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Może pomóc aktualizacja BIOSU. Po aktualizacji pewnie będziesz musiał ponownie ustawić te parametry które ustawiałeś w BIOSIE. Chodzi o zwiekszenie ilosci ramu z 3 na 4? Ale komputer widzi 4 GB, lecz tylko 3 GB uzywa nie wiadomo czemu. A z tego z reszta co widze, to Asus P5B nie obsluguje wiecej niz 800 MHz kosci (Dual-channel DDR2 800/ 667/ 533). Czyli ktos sie na tym forum pomylil i zle kupilem ;P No coz, dobrze, ze mozna zmieniac taktowanie. A inni maja jakies porady odnosnie tego ramu? (z 3 na 4) ? Czy to znaczenia nie ma, i jak cpu-z pokazuje, ze jest 4 to jest dobrze? Ostatecznie bede musial uaktualnic bios ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...