Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

heeee, ale druga seria nie jest w ogole smieszna ( z wyjatkiem jednego momentu )

Właściwie to początek był wyjątkowo dobry, w połowie jest już gorzej.

Jednego jestem pewien - Ni Gakki to jedno z tych anime, których opening oglądam za każdym razem - jest niesamowity (jak i ending, zresztą); muzyka porywająca, fenomenalna!

Moze spasc z powodu braku 3 sezonu (jeszcze...). :lol2:

Czyżby część trzecia miała się pojawić, czy to tylko spekulacje? :)

Dla mnie 350 MB na epek to standard

Prawdziwe 720p H264 ma właśnie około 350MB.

Jeżeli tylko jest taka możliwość, zawsze wybieram taką wersję.

I tak przy okazji: czy ktoś mógłby polecić jakiś dobry horror, najlepiej bez krzty komedii?

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I-baj?

I mam ściągać sobie plakaty z hammeryki? ^^

Raczej miałem na myśli coś bardziej rodzimego :P

Widzę sporo magazynów Kawaii (z plakatami) na allegro, ale te zgięcia i dziurki po zszywaczach jakoś odstraszają :(

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba sie przejsc na jakis konwent, to bedziesz mial plakatow do wyboru. (Hmm musze rozwiesic ten z Ayanami :P)

Zreszta, zawsze mozesz dorwac obrazek w wysokiej rozdzialce i wydrukowac na papierze kredowym w jakies drukarni, albo jak masz uber drukarke to na niej.

Jednego jestem pewien - Ni Gakki to jedno z tych anime, których opening oglądam za każdym razem - jest niesamowity (jak i ending, zresztą); muzyka porywająca, fenomenalna!

Bokura no sekai ga omoshiroku surun da!

Kizutsuki yasui sedai dakedo

Senchimentaru Our generation.

:lol2:

Piosenka elegancka.

BTW. Mam midika z nutkami tak zrobionymi, zeby moc ladnie zagrac na fortepianie albo innym klawiszowcu. (przydalo by sie teraz tego nauczyc grac :D)

Czyżby część trzecia miała się pojawić, czy to tylko spekulacje? :)

Obejrzyj do konca 2 sezon...

Zreszta ile materialu z mangi juz jest... Hmm sporo.

Vennor, twój wishlist mnie rozwalił :blink:

Eee... Normalny, prawie jak moj. Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwe 720p H264 ma właśnie około 350MB.

prawdziwe ?

taki rozmiar to standard grup ktore robia tak aby weszły 2 odcinki na CD-R

co do instrumentow klawiszowych,

od 2ch tygodni męcze kolege ktory umie dorbze na panienie, zeby mi nagral jak gra

5cm ( http://pl.youtube.com/watch?v=CScTeU065dA )

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vennor, twój wishlist mnie rozwalił :blink:

Trochę się tego uzbierało, ale przecież nie planuję zrywać z anime w przeciągu przyszłych paru lat.

Bokura no sekai ga omoshiroku surun da!

Kizutsuki yasui sedai dakedo

Senchimentaru Our generation. :lol2:

Piosenka elegancka.

Widzę, że nie mi jedynemu wpadła ona w ucho ;).

prawdziwe ?

Prawdziwe, czyli nie upscale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocy :-P

GTO

Pytanie 1

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Ile wreszcie lat mieli uczniowie. W ktoryms odcinku gdzies mi sie obilo o uszy iz 14. Jesli tak to romansik i ciaza (watek z Miyabi) jest dziwny. Ponadto na wikipedi pisza iz Kanzaki ma 19 lat. Jesli tak to w tym momencie wiek Juli , czyli matki Kunia tez jest niepoprawny :blink: Ta ma ponoc 30 :blink:

Pytanie 2

Czy w mandze on uczy w USA??

THX.

Pytanie 1

Mają koło 14 - Kanzaki ma więcej, bo dzięki papierom z ministerstwa mogła nie chodzić na zajęcia i nie zaliczać roku. A matka Kunia zaszła w ciążę, również będąc w młodym wieku (14 / 15) więc ten wątek z ciążą chyba nie powinien dziwić (chociaż jeszcze do niego nie doszedłem).

Pytanie 2

Nie czytałem mangi, ale wydaje mi się, że nie. Na wikipedii pisze, że na końcu mangi ucieka do USA przed policją - to może Cię zmyliło (jeżeli tak się kończy anime to sorry za spoiler)

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie 1

Mają koło 14 - Kanzaki ma więcej, bo dzięki papierom z ministerstwa mogła nie chodzić na zajęcia i nie zaliczać roku. A matka Kunia zaszła w ciążę, również będąc w młodym wieku (14 / 15) więc ten wątek z ciążą chyba nie powinien dziwić (chociaż jeszcze do niego nie doszedłem).

Pytanie 2

Nie czytałem mangi, ale wydaje mi się, że nie. Na wikipedii pisze, że na końcu mangi ucieka do USA przed policją - to może Cię zmyliło (jeżeli tak się kończy anime to sorry za spoiler)

1:

Jesli oni maja po 14 to jakim cudem Kanzaki majac 19 jest z nimi w klasie. Skoro miala papiery to powinna byc na wyzszym roczniku - swoista nagroda za dobre wyniki , znajomosc 5 jezykow itd. Tymczasem tutaj wychodzi pewna niespojnosc bo majac 19 lat lazi do klady z 14 letnimi dzieciakami , wiec gdzie ta jej nagroda ?? Skoro mogla nie zaliczac roku to i tak niewiele to zmienia , lazi do klasy z dziecmi. To tak jakbys u nas mial 19 lat i zamiast byc w ogolniaku lazilbys do gimnazjum badz konca podstawowki. Wydaje mi sie to bledem logicznym. Logicznie to wygladaloby , gdyby ona majac 14 lat lazila do grupy 19 latkow - albo nie lazila za wyniki wcale , tez pasuje ale nie w odwrotna strone majac 19 lat i lazac do klasy 14 latkow. Tutaj nie widac , ze jest uzdolniona a raczej opozniona :D

2:

Widzialem juz cale GTO wiec jesli to ja dalem spoilera to soreks , po prostu mialem refleksje na podstawie konca ostatniego epizodu

Thx...

Za mna ponad polowa Slayers Next. Wielu gagow nie ma , ale to sympatyczna [ciach!]la i jakos zle mi sie tego nie oglada. Przerwynik bo teraz beda "ciezsze" animce :)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piosenka elegancka.

O! Dodajmy do tego jeszcze Futari ha Wasurechau w wykonaniu Ami Koshimizu (drugi ending - od 17 odcinka), który jest równie cudowny... Rozpływam się.

A samo anime znów zaczęło robić się śmieszne. Po 16 odcinku potrzebowałem chwili przerwy na złapanie tchu.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1:

Jesli oni maja po 14 to jakim cudem Kanzaki majac 19 jest z nimi w klasie. Skoro miala papiery to powinna byc na wyzszym roczniku - swoista nagroda za dobre wyniki , znajomosc 5 jezykow itd. Tymczasem tutaj wychodzi pewna niespojnosc bo majac 19 lat lazi do klady z 14 letnimi dzieciakami , wiec gdzie ta jej nagroda ?? Skoro mogla nie zaliczac roku to i tak niewiele to zmienia , lazi do klasy z dziecmi. To tak jakbys u nas mial 19 lat i zamiast byc w ogolniaku lazilbys do gimnazjum badz konca podstawowki. Wydaje mi sie to bledem logicznym. Logicznie to wygladaloby , gdyby ona majac 14 lat lazila do grupy 19 latkow - albo nie lazila za wyniki wcale , tez pasuje ale nie w odwrotna strone majac 19 lat i lazac do klasy 14 latkow. Tutaj nie widac , ze jest uzdolniona a raczej opozniona :D

Nie wiem dokładnie jak wyglądał ten proces przyznawania nagrody, ale pewnie została zanotowana, jako osoba obdarzona niezwykłym talentem z "wolną kartą" na studia. Jednak "wolna karta" wymagała zapewne jej zgody, a że na studiach straciłaby kontakt z nauczycielami (i możliwością prowadzenia terroryzmu klasowego) zdecydowała się zostać na tym roku co była, a że szybko jej się to znudziło to przestała chodzić na zajęcia i uczyła się w domu. Jako że aby przejść na rok wyżej trzeba w Japonii zdać test (które pisała na ocenę jaka jej wystarczała, albo specjalnie robiła błędy aby nie przejść) i obecności na zajęciach (a że nie bywała na zajęciach - pod względem prawnym nie była uprawniona do przejścia na następny rok, tak więc jakby dyrekcja chciała, nie mogła jej przepchnąć i/lub vice-dyrektor nie był pewnie chętny aby to zrobić, bo zawsze można się chwalić uczennicą z IQ 200 - a jej wiek to sprawa drugorzędna) to zostawała cały czas na tym samym roku (w między czasie w domu przejrzała pewnie już dawno wszystkie książki do interesujących ją studiów - więc na studia jej się nie spieszyło - zawsze mogła napisać jakiś test na zawrotną ilość punktów i odzyskać "zieloną kartę", jednak sama twierdziłą, że chce się po prostu zabawić i być tam gdzie jest ciekawie czy coś w tym stylu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos ostatnio odrzucilo mnie od nowosci - mialem troche czasu zajac sie "starszymi" tytulami.

Dla fanow / maniakow motoryzacji moge spokojnie polecic serie Initial D (pomijajac oczywiscie zbedne zupelnie Battle Stage). Miejscami przynudnawe (szczegolnie gdy przez caly odcinek trwa jeden wyscig, a kolesie przedstawiaja expertyzy zahaczajace o filozofie :) ), ale oglada sie na ogol przyjemnie.

Kolejnym tytulem jest VanDread. Calkiem dobra komedia, ktora moznaby zakwalifikowac jako swiatna gdyby nie powtarzalnosc gagow i czestos przynudnawych "naparzanek w przestrzeni". Mimo wszystko warto zobaczyc, szczegolnie ze fabula dosc zwariowana / zaskakujaca.

Master Keaton - ni to przygodowka, ni anime detektywistyczne, miejscami komedia, miejscami dramat. Przygody archeologa pracujacego jako detektyw ubezpieczeniowy. IMHO perelka - szkoda tylko ze zrobiona w konwencji 1 eps 1 historia. Ale coz wszystkiego miec nie mozna.

Aktualnie siedze nad Kareshi Kanojo no Jijou i ciesze sie ze sie tym tytulem zainteresowalem. W koncu potwierdzenie tezy, ze Hana Yori Dango to nie jedyna niekonwencjonalna komedia romantyczna :)

BTW moze ktos polecic jakies fantasy najchetniej na poziomie Juuni Kokuki czy Saiunkoku Monogatari - najlepiej bez super powers ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak sama twierdziłą, że chce się po prostu zabawić i być tam gdzie jest ciekawie czy coś w tym stylu).

To brzmi sensownie :D

Dla fanow / maniakow motoryzacji moge spokojnie polecic serie Initial D (pomijajac oczywiscie zbedne zupelnie Battle Stage). Miejscami przynudnawe (szczegolnie gdy przez caly odcinek trwa jeden wyscig, a kolesie przedstawiaja expertyzy zahaczajace o filozofie :) ), ale oglada sie na ogol przyjemnie.

Kolejnym tytulem jest VanDread. Calkiem dobra komedia, ktora moznaby zakwalifikowac jako swiatna gdyby nie powtarzalnosc gagow i czestos przynudnawych "naparzanek w przestrzeni". Mimo wszystko warto zobaczyc, szczegolnie ze fabula dosc zwariowana / zaskakujaca.

BTW moze ktos polecic jakies fantasy najchetniej na poziomie Juuni Kokuki czy Saiunkoku Monogatari - najlepiej bez super powers ?

Hehe , poza 12 Kingdoms wszystko czeka sobie.

Ukonczylem Slayersow Next - mocne 7/10. Zdecydowanie lepsza fabula niz ta z pierwszego sezonu , ale ta lepszosc w obrebie tych dwoch sezonow.

Teraz mordoklepka , Tenjou Tenge - juz po 2 epkach mi sie podoba :-P

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tenjou Tenge... Odstresowywacz , to jest to może i dobry ale niestety niczego więcej się po nim nie spodziewaj... ;)

Fabularnie strasznie miałkie, nie sądzę żeby ktoś komu podoba się np. 12 Kingdoms był tym zachwycony.

Ot tak, z nudów można obejrzeć :P ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tenjou Tenge... Odstresowywacz , to jest to może i dobry ale niestety niczego więcej się po nim nie spodziewaj... ;)

Fabularnie strasznie miałkie, nie sądzę żeby ktoś komu podoba się np. 12 Kingdoms był tym zachwycony.

Ot tak, z nudów można obejrzeć :P ;)

Jestem na 9 epce. Daje sobie na dzis spokoj bo lacznie z koncowka Slayersow trzaslo 12 epek. Czas spac.

Wiem czego mozna sie po tym spodziewac , czytalem recenzje i inaczej do tego jak do mordoklepki nie podchodzilem. Jednak to sie przyjemnie oglada i jak narazie 8/10. Swoja droga , to anime chyba celowo kierowane do meskiej czesci , gdyz panienki sa swietnie narysowane i dziwnym trafem czesto pokazuja je od pasa w dol z nakierowaniem na majty :lol2: :lol2: oraz maja dosc mocno uwypuklone cechy kobiece , a biusty graja glowna role ... :lol2:

Mordoklepka ale dosc dobra , zresztą takich mordoklepek to jest wiele , w sumie nawet i Bleach jest mordobiciem , Samurai Deeper itd. W zasadzie mozna powiedziec , ze chyba co 3 anime korzysta z motywu walk...

12 Kingdoms to pokaz jak powinno sie robic anime ,wystawilem 10/10 , a mimo to moze nie tyle jestem zachwycony Tenjou co stwierdze raz jeszcze : to sie dobrze oglada. Przy okazji.... Black Lagoon to tez po czesci "giweroklepka" :lol2: :lol2: wiec podobny gatunek :D

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresuj się Seirei no Moribito ;) Do poziomu Dwunastu Królestw, to mu troszkę brakuje, super moce (delikatnie) też są ale nie kłują w oczy... Ogólnie seria IMO na 8,5+/10 ;)

Seirei no Moribito - ukonczone miesiac temu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na 9 epce. Daje sobie na dzis spokoj bo lacznie z koncowka Slayersow trzaslo 12 epek. Czas spac.

Wiem czego mozna sie po tym spodziewac , czytalem recenzje i inaczej do tego jak do mordoklepki nie podchodzilem. Jednak to sie przyjemnie oglada i jak narazie 8/10. Swoja droga , to anime chyba celowo kierowane do meskiej czesci , gdyz panienki sa swietnie narysowane i dziwnym trafem czesto pokazuja je od pasa w dol z nakierowaniem na majty :lol2: :lol2: oraz maja dosc mocno uwypuklone cechy kobiece , a biusty graja glowna role ... :lol2:

No to muszę przyznać, oglądało się całkiem nieźle ;)

Hehe, więcej biustów = większa oglądalność... chyba :P

Mordoklepka ale dosc dobra , zresztą takich mordoklepek to jest wiele , w sumie nawet i Bleach jest mordobiciem , Samurai Deeper itd. W zasadzie mozna powiedziec , ze chyba co 3 anime korzysta z motywu walk...

12 Kingdoms to pokaz jak powinno sie robic anime ,wystawilem 10/10 , a mimo to moze nie tyle jestem zachwycony Tenjou co stwierdze raz jeszcze : to sie dobrze oglada. Przy okazji.... Black Lagoon to tez po czesci "giweroklepka" :lol2: :lol2: wiec podobny gatunek :D

Hmm... Jest chyba różnica między korzystaniem, a opieraniem się na walkach? ;) O BL akurat bym nie powiedział, ze jest taką zwykłą "strzelanką" ;)

Seirei no Moribito - ukonczone miesiac temu :)

No to nie wiem co Ci więcej dobrego polecić w tych klimatach :P Mało jest dobrych tego typu serii :( ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienie chyba pytanie :)

Przefiltrowujac wyniki zapytan z anidb i Anime Planet dostalem w sumie taka liste:

Haibane Renmei

Kamichu!

Utawarerumono

Kyou Kara Maou!

Fushigi Yuugi

O ile opinie o Haibane Renmei (jakby nie patrzec pozytywne) pojawily sie juz na forum. To co mozecie powiedziec o pozxostalych tytulach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utawarerumono - pisałem już o tym, możesz poszukać parę stron wstecz.

W skrócie jednak - od zera do głowy państwa w liczbę odcinków, mniejszą niż 10.

Anime mogło być dobre, ale wyszło jedynie przeciętne.

Twój post przypomniał mi też, że muszę obniżyć mu ocenę, bo o ile dobrze pamiętam, wystawiłem 8. Dam 7.5.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i skończyłem Ni Gakki. Zajęło mi to dość sporo czasu, bo niektóre odcinki były okropnie nudne i nieśmieszne (cyborgi, Mai Dream i inne).

W każdym razie cieszę się, że jest szansa na kolejną część, bo bardzo zżyłem się z bohaterami i pomimo tego, że School Rumble nie jest genialnym anime, trudno mi się z nimi rozstać.

Zakończenie drugiego sezonu jest bardzo pocieszne (zresztą przy tej muzyce wszystko byłoby dobre).

Wystawiam ósemkę - tak, jak w przypadku poprzednich części, i czekam na kontynuację.

A jutro Eureka Seven!

Skorzystałem też z opcji "hint" na anidb i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Na szczycie listy spodziewałem się Monstera.

Lista:

Dołączona grafika

GTO, arr... Muri desu!

Bądź, co bądź, zasoby mojego wishlist znacznie wzrosły :).

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestey okazalo sie ze z Kareshi Kanojo no Jijou nie jest tak rozowo jak sie zapowiadalo :(

Do polowy bylo swietne, pozniej zaczelo sie robic dziwne / nudne.

Ocena 7.5/10 ...

dziwne ?

czy zaczelo sie robic tak dziwne jak dziwny zaczął sie robic evangelion ?

bo to anime autora evangeliona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne ?

czy zaczelo sie robic tak dziwne jak dziwny zaczął sie robic evangelion ?

bo to anime autora evangeliona

Moze nie az tak dziwne jak evangelion, ale i tak kompletnie to nie pasuje do poczatkowej konwencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi