Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, też tak uważam. Ale chyba każdy z nas zaczynał - choć w jego własnym mniemaniu - oglądając jakiś hicior, nie?

ja zacząłem od Naruto :D

po ~30 odcinkach w międzyczasie poleciał Noir - dalej już szedłem po Kajiurze Yuki, a potem... już sam nie wiem jak dokonywałem selekcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem po:

Gundam Seed Destiny - Spodziewałem się czegoś lepszego po całkiem fajnej fabule w Seed. Tutaj niestety tak nie jest. Po obejrzeniu wszystkich 50 epków doszedłem do wniosku że jest o odwrócony Seed. Teraz to ziemianie ukradli mobile i chcieli zniszczyć Koordynatorów. Jednak przewodniczący miał swój plan "zbawienia" świata. Co do Shinna to myślę nadal że jest on chyba małym dzieckiem który nic nie rozumie i robi wszystko to co mu każą. W skrócie znowu Kira i Arthur wszystko zniszczyli i uratowali świat :D W mojej ocenie wystawię 7. Pozostaje mi jednak niedosyt po dość ciekawym Seedzie...

Tak na marginesie to faktycznie najciekawsze są epki ze starymi bohaterami. Najbardziej podobała mi się akcja na końcu 23epka jak Kira wleciał we Freedomie i pozamiatał all :P Zna ktoś może ost który leci w czasi tej akcji oraz na końcu tego episodu??

50epków w ciągu 2 dni to trochę męczące więc teraz wezmę chyba coś krótszego. Czeka na mnie Rahxephon, Macross Frontier i Zegapain. Którego polecacie obejrzeć najpierw??

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem po:

Gundam Seed Destiny - Spodziewałem się czegoś lepszego po całkiem fajnej fabule w Seed. Tutaj niestety tak nie jest. Po obejrzeniu wszystkich 50 epków doszedłem do wniosku że jest o odwrócony Seed. Teraz to ziemianie ukradli mobile i chcieli zniszczyć Koordynatorów. Jednak przewodniczący miał swój plan "zbawienia" świata. Co do Shinna to myślę nadal że jest on chyba małym dzieckiem który nic nie rozumie i robi wszystko to co mu każą. W skrócie znowu Kira i Arthur wszystko zniszczyli i uratowali świat :D W mojej ocenie wystawię 7. Pozostaje mi jednak niedosyt po dość ciekawym Seedzie...

Tak na marginesie to faktycznie najciekawsze są epki ze starymi bohaterami. Najbardziej podobała mi się akcja na końcu 23epka jak Kira wleciał we Freedomie i pozamiatał all :P Zna ktoś może ost który leci w czasi tej akcji oraz na końcu tego episodu??

50epków w ciągu 2 dni to trochę męczące więc teraz wezmę chyba coś krótszego. Czeka na mnie Rahxephon, Macross Frontier i Zegapain. Którego polecacie obejrzeć najpierw??

Ja cos walne w spojlerze odnosnie Destiny

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "."
totalnym kretynstwem , debilizmem , idiotyzmem jest to , ze na koncu usmiercaja jedna z najlepszych pierwszoplanowych bohaterek to jest kapitan Talie Gladys. Co jak co , ale jej koniec po prostu sugeruje , ze nie mieli sensownego pomyslu na zakonczenie tego serialu. Jakim sposobem wpadli na to by usmiercic bohaterke , ktora przez 50 epek dzielnie walczyla ze swoja zaloga na komenderowanym przez nia okrecie , wychodzila z najciezszych opresji i pokazala sie jako zdolny dowodca , strateg?!?! Co za debilizm.

Raxhephona tylko na początku będziesz wszędzie widział NGE ale nie bój nic wyklaruje się :)

A ja to nie odradzam ,ale ostrzegam iz jest to lekki przerost formy nad trescia , moze nie jest az tak zle , ale ogladalem to tylko i wylacznie dla 3 damskich postaci. Matki glownego bohatera , Haruki i jej siostry - jedyne jasne i barwne postacie w tym serialu. Szkoda , zawiodlem sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Borys - imho rahxephona jako bardziej odmiennego od gundamowych schematow. Chociaz sam Zegapain to imho jedne z bardziej nie docenianych mechow bo seria jest bardzo dobra , z ciekawie wykreowanym swiatem

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "nie wchodzic przed obejrzeniem ok 20 epków"
z wyraznie matrixowym motywem podwojnej rzeczywistosci
i swietnie narysowanymi walkami robotow.

A co do GSD

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "..."
mi najbardziej podobał się fragment z Aslanem podczas jego pierwszej wizyty na Minervie, a z pozniejszych porwanie Cagalli z wesela i dwie bitwy miedzy ORBem a koordynatoramia gdzie interweniowal Archengel)

PS. Jeśli po tej porcji mechów jeszcze nie będziesz miał dosyć to nie zapomnij o Soukou no Strain , Battle Fairy Yukikaze i ze starszych Gasaraki albo Argento Soma wymienione przez arta.

@ Art385- moje wrażenie z Gundama 00 można streścić w jednym zdaniu "Ktoś zrobił remake gundam winga , ale tym razem fabuła ma troche więcej sensu" :) + dobre animacje walk. A Argento Soma rzeczywiście dobre - może nie powala grafiką czy walkami , ale story ze wszech miar warte obejrzenia.

Acha obejrzałem Rosario to Vampire - beznadziejna komedia z gatunku majtkowo-szkolnego pozbawiona jakiekolwiek fabuły i większej treści nawet na tle innych pokrewnych dzieł. Czujcie się ostrzeżenii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saishuuheiki Kanojo - Another Love Song - rabu songu, hę? Nic bardziej mylnego. Historia Saikano z drobnymi zmianami opowiedziana od wojennej kuchni. Niezły sobie wymyślili powód, dla którego Bronią Ostateczną została akurat ta, a nie inna dziewczyna... Krótko uwypuklając różnice: więcej 3DCG, usilne eksponowanie nagich piersi, niemal zupełny brak części miłosnej, lepsza realizacja techniczna (w końcu OVA jest nieco nowsza), kreska podobna i wciąż bardzo uboga. Jeszcze krócej: schrzaniona robota. Jest jak Blue Gender: The Warrior - nie umywa się do całości... Nie, dobra, nie tak drastycznie, The Warrior to kompletne dno... Skoro już przy nim jestem, to zastanawia mnie, po co to w ogóle powstało.

Polski sub Kami-Squadu to też niezła fuszerka. W odróżnieniu od wydania Byousoku, nie popisali się.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Sunabozu skoro to i tak przytachales. Nie jest to jakies genialne anime ,ale do konca mialem problemy z "rozgryzieniem" glownego bohatera. Troche smiechu , troche powagi , niezly zwrot akcji. Poczatek nuzy , jesli przezyjesz pierwsze 3 , moze 4 epizody tak powinienes wciagnac sie w to. Dopiero gdzies tak od 13 epka zaczyna sie sensowna calosc fabularna , mniej wiecej do tego epizodu widzimy kim jest i co robi Sunabozu aby zyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis wrocilem od sasiada bogatszy o Big O, Murder Princess i Desert Punk... :)

Murder Princess jest fajniutki :) Zwlaszcza muzyka z niego.

Hmm jak was poczytałem to mi sie przypomnialo , ze kiedys zaczalem Saikano i nigdy go nie skonczylem trzeba by to nadrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem po 18 sepkach Mobile Suit Gundam 00 :] Serii 1 czy jak to nazwać. Narazie podoba mi się bardziej niż SD. Zobaczymy jak będzie dalej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć skąd można ściągnąć ost z anime?? Podoba mi się kilka utworów z Seeda i 00. Może ktoś wie jak się nazywa utwór kończący odcinki w 00 tak od 16epka ??

edit

Obejrzałem cały 1 sezon :P Teraz idę spać krótki opis dzisiaj jak wstanę ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis skonczylem Da Capo, znakomita seria, najlepsze od wakacji anime jakie ogladalem.

Takie podobne do Airów, Kanonów i Clannadów. Raczej polecam tylko Gobli'emu bo on lubi KEY.

W skrócie to:

Dołączona grafika

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj, bo pewnie najszybciej dostanę odpowiedź ;)

Szukam anime..

leciało kilka lat temu na Hyperze, było o jakimś kolesiu (chyba nauczyciel), który w nocy był bodajże pogromcą przestępców ale kobietą (mogłem coś pokręcić ale coś takiego mi świta) Chyba miało to jakieś damskie imie w tytule (i tak się nazywało to jego alterego [CHYBA!] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj, bo pewnie najszybciej dostanę odpowiedź ;)

Szukam anime..

leciało kilka lat temu na Hyperze, było o jakimś kolesiu (chyba nauczyciel), który w nocy był bodajże pogromcą przestępców ale kobietą (mogłem coś pokręcić ale coś takiego mi świta) Chyba miało to jakieś damskie imie w tytule (i tak się nazywało to jego alterego [CHYBA!] )

Oto co leciało do tej pory na hyperze:

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "lista"
* Arjuna - córka Ziemi

* Candidate for Goddess

* Chobits

* Cowboy Bebop

* Crest of the Stars

* Cybersix

* Fullmetal Alchemist

* Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of ...Shamballa

* Gene shaft

* Gilgamesh

* Great Teacher Onizuka

* Grobowiec świetlików

* Gunslinger Girl

* Hellsing

* Iria

* Kroniki Wojny na Lodoss

* Last Exile

* Mobile Suit Gundam Wing

* Mobile Suit Gundam Wing: Endless Waltz

* Neon Genesis Evangelion

* Origin: Spirit of the Past

* Paranoia Agent

* Tajemnica przeszłości

* Tajemnica przeszłości OVA

* Tajemnica przeszłości OVA 2

* Vision of Escaflowne

* Tsubasa Chronicle

* Wirtualna Lain

* Vampire Princess Miyu

Z tej listy jedyne co mi przychodzi na myśl to Onizuka, bo on miał takie dziwne jazdy, ale on nie ma zbyt wiele wspólnego z przebieraniem się za kobiety i rozdwojeniem jaźni :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, to był Cybersix. Bądź błogosławiony :rolleyes: :rolleyes: W sumie nie ma to większego sensu, bo nie zamierzam oglądać, ale nie mogłem spać przez to, że nie mogę sobie przypomnieć co to było :lol:

czyli na odwrót, kobieta która zmieniała się za dnia w nauczyciela ^_^

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jetem po kolejnej serii anime :D

Mobile Suit Gundam 00 Sezon 1 - Po nie za ciekawym SD nie spodziewałem się jakiejś super fabuły. Jednak 1 sezon przypadł mi całkiem do gustu. Chociaż przypomina mi bardzo zwykłego Seeda tyle że z innymi bohaterami i w lepszej oprawie. Tym razem mamy 3 strony konfliktu a CB próbuje im przeszkodzić i położyć kres wszystkim wojną. Główne postacie też przypominają mi te z Seeda np. Setsuna i Kira :D Według mnie warte obejrzenia dla osób lubiących tą serie. W mojej ocenie 7.

Mobile Suit Gundam 00 Sezon 2 - Obejrzałem dopiero 9epków bo tyle mam i porównując do sezonu 1 dużo bardziej mi odpowiada. Niecny plan Innowatorów którzy myślą że postępują zgodnie z wolą Aeoli Schenberg oraz CB które postanawia naprawić swoje błędy które doprowadziły do zjednoczenia unii i wyniszczenia państw które nie chcą się przyłączyć. W mojej ocenie narazie 7,5 zobaczymy jak będzie dalej.

Trochę spóźniona recenzja ale zapomniałem całkiem o tym anime :D

Bokurano - Według mnie jedno z lepszych anime jakie miałem okazje obejrzeć. W mojej ocenie 9. Naprawdę interesujące anime które na początku wydaje się conajmniej dziwne. Jednak wraz z każdym epizodem wszystko się wyjaśnia. Ukazanie 15 pilotów Zeartha jest w mojej ocenie genialne. Każda osoba z 15 ma inny charakter oraz inaczej przygotowuje się do swojej ostatniej walki. Walki robotów to tylko wątek poboczny dla całej historii. Dlaczego?? Do tego już musicie sami dojśc oglądając 24 episody tego anime :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZX popelnilo GitS 2.0 w 720p i 1080p, oba z dzwiekiem 6.1. ;)

Wszystko pieknie, ale dlaczego czesc na nowo zrobionych scen jest taka ... plastikowa ... nie zawsze pasujac stylistycznie do okalajacych kawalkow.

Abstraciach!ac od "ilosci p" wole oryginalna wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi, dzięki za rozpiskę

Nie spodziewałem się, że tak szybko będzie następny sezon Tetsuwan Birdy Decode - fajnie, nie mogę się doczekać :D

Edit: Po ponad miesiącu odstawki, wyciągnąłem z powrotem anime To Love-Ru - bardzo dobrze mi to zrobiło.

Sporo osób by powiedziało, że słabe, ale jako, iż manga się podobała, postanowiłem także sięgnąć po ekranizację i tu czekało mnie całkiem pozytywne zaskoczenie - nie jest to dokładna adaptacja, ba, jest parę odcinków, które nijak się mają do mangi. 26 odcinków TV to zaledwie ~30 chapterów mangi (na obecny moment >120 przetłumaczonych na angielski), tak więc pewnie pojawi się coś jeszcze - jak do tej pory całkiem całkiem mi się to podoba. Zarówno w wersji animowanej, jak i czarno-białej (tej mniej dynamicznej, wymagającej więcej wyobraźni) moją ulubioną postacią jest zdecydowanie Haruna :).

A, zapomniałbym - niegłupi op to to ma (ofc dźwiękowo).

I part2 - przez przypadek (od 20ep) załapałem się na Hyperze na Humanoid Monster Bem - lepszy rydz niż nic, chociaż... nie jest aż takie złe, myślę, że dzieciak z podstawówki mógłby się przy tym bawić przednio ;).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jetem po kolejnej serii anime :D

Mobile Suit Gundam 00 Sezon 1 - Po nie za ciekawym SD nie spodziewałem się jakiejś super fabuły. Jednak 1 sezon przypadł mi całkiem do gustu. Chociaż przypomina mi bardzo zwykłego Seeda tyle że z innymi bohaterami i w lepszej oprawie. Tym razem mamy 3 strony konfliktu a CB próbuje im przeszkodzić i położyć kres wszystkim wojną. Główne postacie też przypominają mi te z Seeda np. Setsuna i Kira :D Według mnie warte obejrzenia dla osób lubiących tą serie. W mojej ocenie 7.

Obejrzyj Gundam Winga w takim razie :) Imho o wiele blizszy do 00 niz Seed i taki Setsuna to prawie klon Heero.

A no i w koncu skonczyli fansubowac Ga Rei Zero i szczerze wam go polecam - niby na poczatku zalatuje sztampa - tajne organizacje, dziewczyny z mieczami i walka z potworami - ale pozniej calosc sie rozkreca i mamy porzadne tajemnice, zdrady, akcje trzymajaca w napieciu przez cala dlugosc serii i swietna zabawe chronologia zdarzen. IMHO uczciwe 9/10 już dawno mnie nic tak nie wciagnelo.

Seria jest prequelem do mangi Ga-Rei , wiec jest co poczytac jak sie skonczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mousou Dairinin, szerzej znany jako Paranoia Agent, to świetny serial spod ręki Satoshi'ego Kona. Znając jego twórczość, nie sposób przeoczyć podobieństw - nawet zbyt skrajnych - do innych prac tego autora. Typowy nastrój, tematyka, nawet rysunek. To opis ludzkich zmagań z problemami, które najczęściej kończą się bliskim spotkaniem z kijem bejsbolowym. Niekiedy miałem wrażenie, że oglądam mieszankę Perfect Blue (zapożyczony nastrój), Papriki (kobieta o podwójnej osobowości i detektyw) i niepowiązanego Ningen Kousaten. Znakomity humor i muzyka Hirasawy Sasumu - idealnie! No i dobre zakończenie.

Początek Blood+ zapowiadał kapitalny długi serial o wampirach. Niestety, zachwyciły mnie jedynie odcinki otwierające tę 50-odcinkową serię. Walki są kiepskie, a kreska choć całkiem ładna, to nieszczegółowa. Krzyk Sayi, będący koniecznością przed każdym atakiem, po n-tym razie zaczynał drażnić, tak samo jak równie często powtarzany i niepasujący do postaci śpiew Divy. Fajnie, że było "1 year later"; mizernie, że tak powierzchownie opisano, co się wtedy działo. Ze znacznym wyprzedzeniem można przewidzieć, jak potoczy się akcja - nie znoszę tego - a do finiszu historii przyczyniło się zbyt wiele zbiegów okoliczności. Saya bardzo przypomina mi Suzukę (z anime o takim właśnie tytule) - nie dość że uprawiają ten sam sport, bliźniaczo wyglądają, to są w krytycznym stopniu niezdecydowane, chwiejne i godne pożałowania. Jest gorsza niż niejeden męski bohater bublowatych komedii romantycznych. Pierwsze długie anime, które nieszczególnie mi się podobało. Najlepszą częścią był głos Keiji'ego Fujiwary (mnie najbardziej kojarzący się z Kimurą z Hajime no Ippo, tutaj grający rolę Nathana).

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi