Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

Skonczylem Screyda. Wystawilem 8.5/10. Dobre anime , swietnie to sie oglada i nie czuc zmeczenia. Napierd....z dosc dobra fabula , swietnymi postaciami , ciekawa akcja i brakiem przegadanych patentow jak i na sile wciskanych elementow ogolnie nazywanych "psychologicznym belkotem". Jesli ktos chce sie odprezyc , nie zmeczyc , nadto chce poogladac troche akcji , humoru , pare glebszych scen to niech atakuje. Sa pewne uproszczenia (przemiana jednego z glownych bohaterow wydaje sie lekko smieszna) , a fabula nie jest skomplikowana ("dobrzy" uciskaja "zlych" , ci natomiast walcza z oprawcami) ale to zadne wady bo odejsc nie mozna. Chyba najlepsza klepanka w "post apokaliptycznym" srodkowisku jaka ogladalem.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem zmienić tematykę i obejrzałem Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora.

Przyznam ze z ciekawości, bo nawet nie wiem kiedy się znalazło u mnie na dysku...

Całkiem dobre anime, z nie źle przedstawionymi postaciami. Myślałem że wyjdzie inaczej, ale jednak jest na +.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT: Jak ja się cieszę, że istnieje coś takiego jak temat o anime na PPC, gdyż piszę także na innym forum, w topicu traktującym o podobnej tematyce. Na tym kończą się podobieństwa - tu, na Pure rozmawiamy kulturalnie, nikt nikogo nie obraża, nie obrzuca wyzwiskami ani nie pisze agresywnych postów, tam natomiast cały czas trwa "dyskusja" typu coś tam=win a coś tam to fail, gtfo, nigger itd., po prostu każdy na każdego, a "jak twoje poglądy nie są takie jak moje to ssiesz". Chyba nie będę już zaglądał na tamto forum - przez nie straciłem (po części) chęć do oglądania anime. Ludzie wypowiadający się w tamtym temacie są w różnym wieku (12 - 21 lat), ale najgorsze jest to, że to właśnie ci starsi rzucają najgorszym mięchem, mają w sobie najwięcej nienawiści. My tu na PPC jesteśmy trochę starsi (a nawet jak się znajdzie ktoś młodszy, to i tak potrafi się zachować), prowadzimy dyskusję na poziomie, bez wzajemnej bezsensownej nienawiści i chamstwa - to się nazywa właśnie porządne forum z kulturalnymi forumowiczami, którzy aktywnie (i dobrowolnie) udzielają się w temacie dotyczącym swoich zainteresowań. Jestem szczęśliwy, że istnieje takie forum jak PurePC i ten temat, nie skalany żadnego rodzaju tępą nienawiścią - oby tak dalej :).

Wybaczcie OT, ale nie wytrzymałem - to nawet dobrze, że naświetlam taką sprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi jak to jest z tymi macrossami - trzeba obejzec Macross Zero i nastepne przed podejsciem do Frontiera ?

Wejdz w anime DB , poszukaj Macrossa , daj "relations"...zdebiejesz :D Ogladalbys pewnie rok calosc jesli chcialbys przeleciec to wg. porzadku chronologicznego. Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry że nic o samym anime, ale muszę światu oznajmić... :)

Macross F OST 2 - Nyan Tora został dopiero co wydany przez Nipponsei! :)

polecam każdemu kto już obejrzał, oraz każdemu kto tego nie zrobił, a i tak lubi Yoko Kanno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie ukonczylem piec pierwszych epizodow Shany - OD TEGO ODEJSC NIE MOZNA . Jak narazie - rewelacja , swietny klimat , ciekawa postac Shany , pare ciekawych kwestii , oby tak dalej. Czas polozyc sie spac , choc ogladalbym dalej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie ukonczylem piec pierwszych epizodow Shany - OD TEGO ODEJSC NIE MOZNA . Jak narazie - rewelacja , swietny klimat , ciekawa postac Shany , pare ciekawych kwestii , oby tak dalej. Czas polozyc sie spac , choc ogladalbym dalej :D

pamiętaj, aby po Shanie obejrzeć "Shana-tan" (oraz "Fumina Konoe Strikes Back" - to chyba jest poza Shana-tan'em :) - to krótkie speciale do Shany, nie można ich ominąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shana jest bardzo dobra w kazdym razie pierwszy sezon bo drugi juz nieco slabszy (za dużo romansu). Do obu jest tez kolekcja smiesznych krociutkich bonusowych filmikow wspomnianych przez Gobliego.

Moj ulubiony kawalek to wspomnienia Shany jak zostala flame haze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno obejrzałem pierwszy sezon "Shany" i jakoś mnie nie zachwyciło - mam jakies wrażenie, że był to "Bleach" z żeńskim leadem z dodatkiem ecchi (wylądowało u mnie z ocena 7), aktualnie oglądam drugi sezon, zobaczymy kiedy skończę.

PS O "Nodame Cantabille" drugi sezon - będe musiał wyhaczyć.

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niedawno obejrzałem pierwszy sezon "Shany" i jakoś mnie nie zachwyciło - mam jakies wrażenie, że był to "Bleach" z żeńskim leadem z dodatkiem ecchi (wylądowało u mnie z ocena 7), aktualnie oglądam drugi sezon, zobaczymy kiedy skończę.

PS O "Nodame Cantabille" drugi sezon - będe musiał wyhaczyć.

nie nazwałbym tego drugim sezonem... to tylko "Paris-hen" - wydarzenia z paryża można opowiedzieć w najwyżej 12 odcinkach. a przy takim anime jest to na prawdę mało!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo ostow to ja polecam ten od Sousei No Aquarion (zdaje sie , ze tez Yoko Kanno) jeden z lepszych jakie slyszalem, a w dodatku ma akcenty swojskie bo 1 czy 2 utwory sa w wykonaniu polakow :)

znalazlem :

http://members.shaw.ca/ykdb/discography/VICL-61648.html

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadszedł czas na wyczekiwane przeze mnie od roku Code Geass R2. Kiedy mylny początek wyjątkowo mnie zachwycił, rozwinięcie zaczynało irytować...

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « -
bo Lelouch, zdaje się, ma (miał?) w posiadaniu rękawy niekończących się asów. Gdy tylko sytuacja wskazywać by mogła na jego niekorzyść rzucał na stół kartę, dzięki której przezwyciężał wszelkich antagonistów. A najbardziej uderzyło mnie milion przebranych za Zero osób - niedorzeczne. Kontynuując ogólnikowo - już z uczuciem niesmaku oglądałem dalej. Wreszcie, w okolicach półmetka, głównie za sprawą szalenie słodkiej prawdziwej C.C. anime znów zaczęło mnie wciągać. Kolejne wydarzenia tylko wzmocniły to uczucie. Tak było już do końca, który właściwie nie był trudny do przewidzenia, jeśli wziąć pod uwagę poglądy Zero. Pozostaje kwestia zakończenia - otwartego, bo zielonowłosa podejrzanie podnosi głos wymawiając imię 99. cesarza, a ten wcale nie musi być jej obecnym woźnicą. Nie spodziewam się jednak (długiej) kontynuacji.

Code Geass to niewątpliwie niepowszednie, pierwszorzędne, wybitne anime. Nie pamiętam, by zdarzyło mi się rozpłakać na serialu z tak ograniczonymi wątkami romansowymi...

Treściwie, myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 1 epek Gundama 00 s2 od Conclave-Mendoi 720p 380MB i jakiś 1080p 475MB z trzema wersjami napisów: Conclave, Nyoro i BSS.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Gundam skończony.

Całkiem dobry. Prawie jak pierwszy Seed.

Lost Exile zacząłem, ale muszę to po trochu oglądać bo więcej nie zmęczę na raz. Max 3 epki na dzień chyba będą.

No i właśnie skończyłem pierwszy epek Rosario i naprawdę nie wiem co mam o tym myśleć ;)

Po 2 epku to już w ogóle mam poprzewracane w głowie...

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłem "Shana" drugi sezon, zapowiada się trzeci, choć nie wiadomo kiedy... Ocena 6.5 (do 7.0 zwykłego), rzeczywiście za dużo romansów i fillerów, chociaż musze przyznać, że motyw z assasinem podobał mi sie bardziej niż jakakolwiek walka z obydwu sezonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan - Tsuiokuhen - ciekawa i bardzo smutna historia. Szkoda, że taka krótka, ale po wypowiedzi Michaeliusa nie jestem pewien, czy chcę oglądać sequel.

Afro Samurai - obejrzawszy wcześniej Kenshina, miałem dobre porównanie pod nosem. Dlatego zrezygnowałem z oglądania po 10 minutach (po słowach "Nothing personal, it's just revenge").

Steamboy - najpiękniejsze rysunki, jakie widziałem w anime. Nic dziwnego, że jest to najdroższy film animowany w historii Japonii. Parowy zamek był równie wspaniały, co ruchomy zamek Hauru! A nawet lepszy, bo stworzony ludzką ręką. Fabuła dość prosta, ale nie nudziła. Do tego 1080p i dźwięk we FLAC-u.

Kurenai - na początku widz zostaje rzucony w środek jakiejś kuriozalnej historii o nieletnim negocjatorze i zupełnie nie wie, co się dzieje. Ja nie byłem wyjątkiem, dlatego początkowo odczuwałem niesmak; zwłaszcza że Gobli gorliwie polecał ten krótki serial. Im jednak dalej, tym jaśniej, a zarazem lepiej. Świetne postaci, ładna kreska, interesująca (choć wiele wątków pozostaje niewyjaśnionych do końca) historia. Podobało mi się.

Nowe anime:

Chaos;Head (m.3.3.w.) - wiedziałem, że muszę obejrzeć, odkąd dowiedziałem się, że jest w planach.

ef - a tale of melodies. (?) - omijam Chihiro.

Ga-Rei Zero (AniYoshi)

Kuro Shitsuji (SHS)

Kurozuka (SHS-YuS) - reżyseria: Tetsuro Araki (to widać, i słychać, już po openingu), czyli Death Note 2, ale z mieczem zamiast notatnika.

Shikabane Hime Aka (Lunar)

Toaru Majutsu no Index (Eclipse)

Tytania (ANBU) - jakoś przełknę te renderowane okręty kosmiczne i obejrzę, by porównać z poprzednią ekranizacją space-opery Tanaki.

Mouryou no Hako jeszcze nikt nie tłumaczy...

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem wykończony psychicznie po Rosario. Dałem rade obejrzeć 2 epki dzisiaj i już nie mam zamiaru się tego więcej tykać. Paranoja jakaś...

Z racji tego że w końcu mam nowy napęd z gwarancji, to może wreszcie skończę Planetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi