Skocz do zawartości
mmmateusz

Problem Z Grami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku tygodni mam problem z wszelkimi grami (raczej tymi nowszymi). Z początku gry po prostu się zacinały i pomagał jedynie taki malutki przycisk na obudowie (nienawidze tego robić). I prawde mówiąc działo się to tylko w GTAIV, a po pewnym czasie problem sam się naprawił. Po pewnej przerwie, gdy zacząłem znowu grać gry zaczęły się ścinać jedna po drugiej (Far Cry 2, Fallout 3, S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky (wątek dotyczący tej gry to chyba zasługuje na osobny temat), itp. ). Ścinały się, potem wyskakiwały jakieś dziwne obrazki i albo udawało się rzucić zaklęcie "alt+F4" albo trzeba było restartować ręcznie. Sfrustrowany postanowiłem zrobić formata - nie pomogło. Po instalacji najnowszych sterowników do karty graficznej wyskakiwał jeszcze błąd o treści:

Sterownik ekranu nv4_disp przestał normalnie pracować. Zapisz pracę i dokonaj ponownego rozruchu systemu, aby przywrócić wszystkie funkcje ekranu. Przy następnym ponownym rozruchu komputera zostanie wyświetlone okno dialogowe umoźliwiające przekazanie danych na temat tego błędu firmie Microsoft

Odinstalowałem wtedy sterowniki, użyłem Driver Cleaner'a i zainstalowałem ponownie najnowsze. Niby pomogło, bo tego komunikatu już nie widze. Niestety teraz po kilku minutach od włączenia, gra wyłącza się i moim oczom ukazuje się windowsowska "Idylla".

Przeszukując różne fora dowiedziałem się, że może to być spowodowane przegrzewaniem się "czegoś tam". Ściągnąłem program SpeedFan i:

Dołączona grafika

widząc dość sporą liczbe "palących się podzespołów" postanowiłem wyciągnąć go z biurka (komputer znajdował się pomiędzy dwoma ściankami) i teraz wygląda to mniej więcej tak(zmienia się niekiedy nieznacznie):

Dołączona grafika

a gdy gram:

Dołączona grafika

Super ekstra, sprawdziłem na F.3, gra chodzi dobrze, nie scina się, ale już inne (np. GTAIV) po 15 albo 30 minutach (niekiedy nawet po dosłownie kilku minutach) dalej się zacinają. Co dziwne gra tak jakby dalej działa, ale obraz utrzymuje się ten sam (albo niekiedy definitywnie się zatnie). I już naprawdę nie wiem co mogę jeszcze z tym czymś zrobić.

Mój sprzęt:

Intel Core 2 Duo E6850 3.00GHz

MSI P35 NEO2 FIR BOX

DDR-2 GEIL DUAL 2GB/800

GIGABYTE GF 8800GT PX 512

Zasilacz CHIEFTEC 560.

Bardzo proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem co do tego sceptycznie nastawiony, ale spróbowałem (bo przedtem niby go odkurzyłem, ale samej karty nie wyciągałem) i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę ;) po wyczyszczeniu testowałem na kilku grach i teraz już nic się nie zacina. A co do ilości kurzu na wiatraczku to pozostawię to bez komentarza :D

W każdym razie dziękuję za pomoc :)

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam jeszcze jedno małe pytanie, a mianowicie czy wiatraczek na bocznej ścianie powinien wydmuchiwać, czy wdmuchiwać powietrze? (jest na wysokości procesora, a wiatrak z tyłu wydmuciach!e powietrze)

Edytowane przez mmmateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi