Skocz do zawartości
Stigma

Komputer Do 2200zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

z góry dziekuje za zaangażowanie.

zatem.

do 2200 zł chcialbym złożyć jakis konkretny zestaw do grania ofc.

myslalem o:

intel pentium dual 2.5 --> oc do iluśtam.

Radeon 4770

2x 2gb ram OCZ ddr 2 800hz

450W zasilacz [ nie znam sie na firmach :unsure: ]

płyta głowna [ to dla mnie czarna magia, o tym nie wiem nic. ]

dvd

obudowa

dysk twardy tak z 320gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X3 710

Płyta Główna : ASRock A780GXH/128M

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Napęd : Samsung SH-223B SATA

I do tego np Sharkoon Rebel 9 Economy, albo CM Elite 33x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X3 710

Płyta Główna : ASRock A780GXH/128M

RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG

Napęd : Samsung SH-223B SATA

I do tego np Sharkoon Rebel 9 Economy, albo CM Elite 33x.

co ? :unsure: co to jest Sharkoon Rebel 9 Economy, albo CM Elite 33x ? ^^

rozumiem tylko " albo "

a zliczyles moze ile to bedzie kosztowac ?

i czemu phenom nie intel ?

Cos wiecej piszcie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego amd a nie intel , bo w przedziale cenowym jaki zaproponowałeś jest najlepszym wyborem , dostajesz 3 rdzeniowy procesor z szansą na odblokowanie 4 rdzenia i prawie pewne oc do 3,6G. Za całość z przesyłką zapłacisz mniej niż 2200zł . Dostajesz także HD4850 na ddr5 , który to po małym oc zmienia się w HD4870.

A Sharkoon Rebel 9 Economy i CM Elite 33x to obudowy (jakieś 150zł za każdą). Na upartego może by się udało także wcisnąć karakorum i arctic silver 5 zamiast boxowego coolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego amd a nie intel , bo w przedziale cenowym jaki zaproponowałeś jest najlepszym wyborem , dostajesz 3 rdzeniowy procesor z szansą na odblokowanie 4 rdzenia i prawie pewne oc do 3,6G. Za całość z przesyłką zapłacisz mniej niż 2200zł . Dostajesz także HD4850 na ddr5 , który to po małym oc zmienia się w HD4870.

A Sharkoon Rebel 9 Economy i CM Elite 33x to obudowy (jakieś 150zł za każdą). Na upartego może by się udało także wcisnąć karakorum i arctic silver 5 zamiast boxowego coolera.

:o

co to znaczy z szansa na oblokowanie ? ^^

taka zdrapka tam bedzie, i sie dowiem czy mam 3 a nie 4 ? :P

Edit :

a jak se kupie ten zestaw, to potem np zbierac na drugiego 4850 i je na crossfire dac ?

czy co innego zupelnie ?

i czy warto w ogole ? ^^

Edytowane przez Stigma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie zmieniasz 1 opcje, uruchamiasz kompa, włączasz program Orthos i testujesz ze 3-4 godziny, jak się nie wysypie to masz szczęście i za cenę 3 rdzeni będziesz miał 4. Potem możesz jeszcze kręcić, żeby był jeszcze wydajniejszy. No a jak 4 rdzeń nie będzie działał to tylko kręcisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie zmieniasz 1 opcje, uruchamiasz kompa, włączasz program Orthos i testujesz ze 3-4 godziny, jak się nie wysypie to masz szczęście i za cenę 3 rdzeni będziesz miał 4. Potem możesz jeszcze kręcić, żeby był jeszcze wydajniejszy. No a jak 4 rdzeń nie będzie działał to tylko kręcisz.

sam tego i tak nie zrobie ^^

za głupi na to jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz. Ja osobiście radziłbym inne płyty, bo do asrocka podchodzę z pewną dozą nieufności. Jest to firma o raczej niskiej renomie, która powstała w 2002 r i od 2003 produkuje płyty główne. Fakt płyta jest wypasiona i jeśli z jakością będzie ok to polecam. Szkoda, że daje 2 lata gwarancji ( dziś 3 to standard). Jeśli boisz się podkręcania to możesz kupić droższy procesor o ok. 80 zł AMD Phenom II X3 720 Black Edition i od niego rozpocząć przygodę z oc. Jest to o wiele prostsze wystarczy jeden parametr w biosie przestawić z 14 na 15 d0 18 i już jest gotowe a 4 rdzeń tak samo możesz odblokować. A dlaczego nie intel. Aby dostać tak samo wydajny procesor intela musisz zapłacić za Core2 D E8400 jakieś 200 zł więcej lub za Core2 D E8500 300 zł więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, ze jest to moj pierwszu post tu, to na poczatek witam wszystkich:)

Przechodzac do tematu (mam nadzieje, ze autor nie obrazi sie, ze pisze w jego temacie, ale nie chce robic 2 watku praktycznie identycznego, jezeli jednak to przeszkadza, prosze o usuniecie posta;])

Wiec tez zamierzam kupic kompa, w podobnej cenie, wiec ten zestaw wlasciwie by mnie satysfacjonowal, ale mam kilka pytan odnosnie tego;P

1. RAM - 1066 oplaca sie brac? - wydajnosc bedzie wieksza, czy jednak bardziej oplaca sie zostac przy 800? No i jakiej firmy, bo co kawalek polecacie pamieci innego producenta

2. Procek - ok ten phenom II, ale mam jedno pytanie:

Tu pytanie, a nawet 2:) w sprawach podkrecania jestem kompletnie zielony:P - podczas proby odblokowania w razie tego scenariusza, ze sie "wysypie" proc moze sie uszkodzic?^^ ew przy pozniejszym podkrecaniu, cos moze pojsc nie tak?, czy przy kreceniu w rozsadnych granicach, nic sie mu nie stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ten RAM jest polecany ze względu na swoje możliwości OC. Nie zaoszczędzisz wiele kupując 800-setki...

2. Orthos się zatrzyma z komunikatem błędu / pokaże się niebieski ekran, a potem reset / zwiecha i reset. Tylko to się stanie - nie ma żadnego zagrożenia dla procesora, nic się nie uszkodzi. Jedynie chodzi o komfort użytkowania, bo nikt nie lubi, jak mu się nagle komputer resetuje... Testy w Orthosie mają to sprawdzić.

Jak podkręcasz, trzeba patrzeć jedynie na temperatury i nie przesadzać z podwyższaniem napięcia zasilającego procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz

To jeszcze tylko co do tego RAMu, to brac tez OCZ jak bylo w zestawie, tylko 1066 (np te: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6136, czy np tansze takie:http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18993

Moze pytania wydaja sie glupie:P, ale jestem zielony ze sprzetu wiec nie bardzo wiem co brac;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ten RAM jest polecany ze względu na swoje możliwości OC. Nie zaoszczędzisz wiele kupując 800-setki...

2. Orthos się zatrzyma z komunikatem błędu / pokaże się niebieski ekran, a potem reset / zwiecha i reset. Tylko to się stanie - nie ma żadnego zagrożenia dla procesora, nic się nie uszkodzi. Jedynie chodzi o komfort użytkowania, bo nikt nie lubi, jak mu się nagle komputer resetuje... Testy w Orthosie mają to sprawdzić.

Jak podkręcasz, trzeba patrzeć jedynie na temperatury i nie przesadzać z podwyższaniem napięcia zasilającego procesor.

czyli...

jak sie nie uda zrobic 4ch rdzeni to zostaja 3,

i nic sie nie moze stac podczas tej proby ?

ja tez sie za bardzo nie znam :[

a jak juz poleci ten 4rty rdzen to on tez bedzie mial 2.6 jak reszta ?

i czy podkrecanie potem tego proca bedzie " normalne ", bez zadnych szczegolnyc problemow ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko , że na korzyść x3 a nawet x4 działa a właściwie będzie działał DX 11 który umożliwi wykorzystanie na masową skalę wielordzeniowości w grach. Co więcej karty graficzne nie będą musiały obsługiwać DX11 aby DX 11 mógł wykorzystać wielordzeniowość procesorów. Wystarczy tylko odpowiednio napisany kod. Wzrost wydajności na wielordzeniowcach od 0 do 50% średnio 20%. Dużo zważywszy, że już teraz jest nieźle z PII..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (ESC.pl) :

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 470 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition - 539 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Razem : 2217 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (ESC.pl) :

Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 470 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł

Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition - 539 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł

Obudowa : Tacens Prior - 115 zł

Razem : 2217 zł

nie lepie ramy 800mhz? te sie nadaja bardziej do podkrecania.

a ja caly czas jestem bardziej przekonany do hd4770 ;[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi