Stigma Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam. z góry dziekuje za zaangażowanie. zatem. do 2200 zł chcialbym złożyć jakis konkretny zestaw do grania ofc. myslalem o: intel pentium dual 2.5 --> oc do iluśtam. Radeon 4770 2x 2gb ram OCZ ddr 2 800hz 450W zasilacz [ nie znam sie na firmach :unsure: ] płyta głowna [ to dla mnie czarna magia, o tym nie wiem nic. ] dvd obudowa dysk twardy tak z 320gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Procesor : AMD Phenom II X3 710 Płyta Główna : ASRock A780GXH/128M RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG Napęd : Samsung SH-223B SATA I do tego np Sharkoon Rebel 9 Economy, albo CM Elite 33x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Procesor : AMD Phenom II X3 710 Płyta Główna : ASRock A780GXH/128M RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG Napęd : Samsung SH-223B SATA I do tego np Sharkoon Rebel 9 Economy, albo CM Elite 33x. co ? :unsure: co to jest Sharkoon Rebel 9 Economy, albo CM Elite 33x ? ^^ rozumiem tylko " albo " a zliczyles moze ile to bedzie kosztowac ? i czemu phenom nie intel ? Cos wiecej piszcie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Czemu Phenom II? Bo jest sporo wydajniejszy. Ten śmieszne nazwy, to nazwy obudów. Koszt to ok 2000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Dlaczego amd a nie intel , bo w przedziale cenowym jaki zaproponowałeś jest najlepszym wyborem , dostajesz 3 rdzeniowy procesor z szansą na odblokowanie 4 rdzenia i prawie pewne oc do 3,6G. Za całość z przesyłką zapłacisz mniej niż 2200zł . Dostajesz także HD4850 na ddr5 , który to po małym oc zmienia się w HD4870. A Sharkoon Rebel 9 Economy i CM Elite 33x to obudowy (jakieś 150zł za każdą). Na upartego może by się udało także wcisnąć karakorum i arctic silver 5 zamiast boxowego coolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Dlaczego amd a nie intel , bo w przedziale cenowym jaki zaproponowałeś jest najlepszym wyborem , dostajesz 3 rdzeniowy procesor z szansą na odblokowanie 4 rdzenia i prawie pewne oc do 3,6G. Za całość z przesyłką zapłacisz mniej niż 2200zł . Dostajesz także HD4850 na ddr5 , który to po małym oc zmienia się w HD4870. A Sharkoon Rebel 9 Economy i CM Elite 33x to obudowy (jakieś 150zł za każdą). Na upartego może by się udało także wcisnąć karakorum i arctic silver 5 zamiast boxowego coolera. :o co to znaczy z szansa na oblokowanie ? ^^ taka zdrapka tam bedzie, i sie dowiem czy mam 3 a nie 4 ? :P Edit : a jak se kupie ten zestaw, to potem np zbierac na drugiego 4850 i je na crossfire dac ? czy co innego zupelnie ? i czy warto w ogole ? ^^ Edytowane 12 Czerwca 2009 przez Stigma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 CF się nie opłaca. 1 opcje w biosie zmieniasz i możesz mieć x4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 W biosie zmieniasz 1 opcje, uruchamiasz kompa, włączasz program Orthos i testujesz ze 3-4 godziny, jak się nie wysypie to masz szczęście i za cenę 3 rdzeni będziesz miał 4. Potem możesz jeszcze kręcić, żeby był jeszcze wydajniejszy. No a jak 4 rdzeń nie będzie działał to tylko kręcisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 W biosie zmieniasz 1 opcje, uruchamiasz kompa, włączasz program Orthos i testujesz ze 3-4 godziny, jak się nie wysypie to masz szczęście i za cenę 3 rdzeni będziesz miał 4. Potem możesz jeszcze kręcić, żeby był jeszcze wydajniejszy. No a jak 4 rdzeń nie będzie działał to tylko kręcisz. sam tego i tak nie zrobie ^^ za głupi na to jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Mogę ci pomóc odblokować i podkręcić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz. Ja osobiście radziłbym inne płyty, bo do asrocka podchodzę z pewną dozą nieufności. Jest to firma o raczej niskiej renomie, która powstała w 2002 r i od 2003 produkuje płyty główne. Fakt płyta jest wypasiona i jeśli z jakością będzie ok to polecam. Szkoda, że daje 2 lata gwarancji ( dziś 3 to standard). Jeśli boisz się podkręcania to możesz kupić droższy procesor o ok. 80 zł AMD Phenom II X3 720 Black Edition i od niego rozpocząć przygodę z oc. Jest to o wiele prostsze wystarczy jeden parametr w biosie przestawić z 14 na 15 d0 18 i już jest gotowe a 4 rdzeń tak samo możesz odblokować. A dlaczego nie intel. Aby dostać tak samo wydajny procesor intela musisz zapłacić za Core2 D E8400 jakieś 200 zł więcej lub za Core2 D E8500 300 zł więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja osobiście radziłbym inne płyty, bo do asrocka podchodzę z pewną dozą nieufności. Jest to firma o raczej niskiej renomie,Teraz jest lepiej niż kiedyś z tymi płytami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Teraz jest lepiej niż kiedyś z tymi płytami. dziekuje za rady :) może ktoś ma jeszcze jakies ciekawe opinie ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja się wtrącę - Asrock należy do Asusa i płyty tej firmy są produkowane w ich fabrykach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chevalier Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jako, ze jest to moj pierwszu post tu, to na poczatek witam wszystkich:) Przechodzac do tematu (mam nadzieje, ze autor nie obrazi sie, ze pisze w jego temacie, ale nie chce robic 2 watku praktycznie identycznego, jezeli jednak to przeszkadza, prosze o usuniecie posta;]) Wiec tez zamierzam kupic kompa, w podobnej cenie, wiec ten zestaw wlasciwie by mnie satysfacjonowal, ale mam kilka pytan odnosnie tego;P 1. RAM - 1066 oplaca sie brac? - wydajnosc bedzie wieksza, czy jednak bardziej oplaca sie zostac przy 800? No i jakiej firmy, bo co kawalek polecacie pamieci innego producenta 2. Procek - ok ten phenom II, ale mam jedno pytanie: W biosie zmieniasz 1 opcje, uruchamiasz kompa, włączasz program Orthos i testujesz ze 3-4 godziny, jak się nie wysypie to masz szczęście i za cenę 3 rdzeni będziesz miał 4. Potem możesz jeszcze kręcić, żeby był jeszcze wydajniejszy. No a jak 4 rdzeń nie będzie działał to tylko kręcisz.Tu pytanie, a nawet 2:) w sprawach podkrecania jestem kompletnie zielony:P - podczas proby odblokowania w razie tego scenariusza, ze sie "wysypie" proc moze sie uszkodzic?^^ ew przy pozniejszym podkrecaniu, cos moze pojsc nie tak?, czy przy kreceniu w rozsadnych granicach, nic sie mu nie stanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 1. Ten RAM jest polecany ze względu na swoje możliwości OC. Nie zaoszczędzisz wiele kupując 800-setki... 2. Orthos się zatrzyma z komunikatem błędu / pokaże się niebieski ekran, a potem reset / zwiecha i reset. Tylko to się stanie - nie ma żadnego zagrożenia dla procesora, nic się nie uszkodzi. Jedynie chodzi o komfort użytkowania, bo nikt nie lubi, jak mu się nagle komputer resetuje... Testy w Orthosie mają to sprawdzić. Jak podkręcasz, trzeba patrzeć jedynie na temperatury i nie przesadzać z podwyższaniem napięcia zasilającego procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chevalier Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Dzieki za odpowiedz To jeszcze tylko co do tego RAMu, to brac tez OCZ jak bylo w zestawie, tylko 1066 (np te: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=6136, czy np tansze takie:http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=18993 Moze pytania wydaja sie glupie:P, ale jestem zielony ze sprzetu wiec nie bardzo wiem co brac;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Goodramy są lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chevalier Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Dzieki za rady Jak kupie to sie moze zglosze do kogos po rady o OC;) chyba, ze znajde gdzies na necie instrukcje jak to zrobic;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 1. Ten RAM jest polecany ze względu na swoje możliwości OC. Nie zaoszczędzisz wiele kupując 800-setki... 2. Orthos się zatrzyma z komunikatem błędu / pokaże się niebieski ekran, a potem reset / zwiecha i reset. Tylko to się stanie - nie ma żadnego zagrożenia dla procesora, nic się nie uszkodzi. Jedynie chodzi o komfort użytkowania, bo nikt nie lubi, jak mu się nagle komputer resetuje... Testy w Orthosie mają to sprawdzić. Jak podkręcasz, trzeba patrzeć jedynie na temperatury i nie przesadzać z podwyższaniem napięcia zasilającego procesor. czyli... jak sie nie uda zrobic 4ch rdzeni to zostaja 3, i nic sie nie moze stac podczas tej proby ? ja tez sie za bardzo nie znam :[ a jak juz poleci ten 4rty rdzen to on tez bedzie mial 2.6 jak reszta ? i czy podkrecanie potem tego proca bedzie " normalne ", bez zadnych szczegolnyc problemow ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 jak go odblokujesz to masz 4 x 2.6Ghz. Jeżeli będzie całkiem sprawny to oc będzie normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Dodam tylko , że na korzyść x3 a nawet x4 działa a właściwie będzie działał DX 11 który umożliwi wykorzystanie na masową skalę wielordzeniowości w grach. Co więcej karty graficzne nie będą musiały obsługiwać DX11 aby DX 11 mógł wykorzystać wielordzeniowość procesorów. Wystarczy tylko odpowiednio napisany kod. Wzrost wydajności na wielordzeniowcach od 0 do 50% średnio 20%. Dużo zważywszy, że już teraz jest nieźle z PII.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 a ja dalej jestem przekonany do tego ze 4770 jest lepszy od 4850 ddr3... moze ktos cos wiecej na ten temat powiedziec ? ( twoje azdanie andrew juz znam ;p ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Cóż, jak potrzebujesz więcej opinii... Tak, HD4850 DDR3 jest troszkę lepszy od HD4770. Argument za HD4770 to przede wszystkim sporo mniejszy pobór prądu (na poziomie HD4670). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nekto Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 jak bedziesz podkrecac hd 4770 bedizel epszy od 4850 ale jak nie podkrecasz to bedize wolniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 jak bedziesz podkrecac hd 4770 bedizel epszy od 4850 ale jak nie podkrecasz to bedize wolniejszyHD4850 też sie kręci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 HD4850 też sie kręci.właśnie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Proponuję (ESC.pl) : Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 470 zł Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition - 539 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Prior - 115 zł Razem : 2217 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stigma Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Proponuję (ESC.pl) : Procesor : AMD Phenom II X3 710 - 470 zł Płyta Główna : ASRock A780GXH - 279 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO - 230 zł Karta Graficzna : Palit Radeon HD4850 512MB DDR5 Sonic Special Edition - 539 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 299 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 90 zł Obudowa : Tacens Prior - 115 zł Razem : 2217 zł nie lepie ramy 800mhz? te sie nadaja bardziej do podkrecania. a ja caly czas jestem bardziej przekonany do hd4770 ;[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Ten HD4850 jest na ddr5 i jest podkręcony, czyli jest to prawie hd4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...