norules Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Witam. Postanowiłem wymienić wentylator w zasilaczu (zwłaszcza że standardowy już zaczął się sypać, wprowadzał w drgania całą obudowę i hałasował). Dobrałem do niego Zalmana ZM-F3. Jego maxymalne obroty to 1800, ale chodzi wtedy jak suszarka. Podłączyłem go pod płytę pod "sysfan", i chciałbym włączyć sobie na płycie AMD Cool'n'Quiet, żeby się nie bawić ze speedfanem itp. (mam pare partycji z systemami, w tym linuxa, itp.) Cool'n'Quiet spowalnia mi wentylatory do dość niskich obrotów, m.in. ten na zasilaczu do 800-1000 rpm, na procesorze do 2000rpm (standardowy wentylator amd). Czy taka prędkość wentylatora była by bezpieczna dla tego zasilacza? O procesor się nie boję, w razie czego się rozkręci, ale zasilacz ma czujnik w innym miejscu. Standardowy wentylator miał max prękość ok 2200rpm, chodził trochę wolniej, ale chyba nie aż tak wolno. Słyszałem jednak że ten chieftec ostro się grzeje, a nie mam możliwości na bierząco zmierzenia jego temperatury. Poza tym czy powinienem dodać jakiś dodatkowy wentylator wyprowadzający? Np. NoiseBlockera XE2? Obecnie w obudowie nie mam żadnych dodatkowych wentylatorów. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez norules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Po prostu sprawdź w stresie czy zasilacz nie jest gorący.(do 50-60 stopni może mieć)W budzie jak masz gorąco to przydało by się zamontować conajmniej 2 wentyle np : przód dól-wdmuciach!ący zimne powietrze do budy i tyl góra-wyciągający gorące powietrze z budy.Ja na twoim miejscu zainwestował bym w kontroler obrotów :) Oczywiście jak będziesz miał więcej wentylatorów bo do 2 to raczej nie warto. Podał byś konfig to byśmy wiedzili czy trzeba dodatkowy przeciąg w obudowie. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez duzii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norules Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ok, dorzuciłem info o sprzęcie do sig'a. Ustawiłem speedfanem obroty na zasilaczu na 1000, na procu z 3200 na 2000 (wyłączyłem cool'n'quiet na czas testów). Zasilacz robi się ciepły po półgodzinnym graniu, ale to może być spowodowane wyższą temperaturą proca (na tych obrotach podchodzi pod 52-53°C). Prawdopodobnie na przód i tył wentylatory będzie trzeba i tak zamontować, chipset na tej płycie jest "chłodzony" pasywnie (czytać: radiatorem można się poparzyć). Niestety okazuje się że na tyle obudowy mam gniazdo tylko na 80mm wentylator, więc noiseblocker XE2 odpada. Ale tam to chyba można jakiś dobrać na 2000 obrotów na ślizgowym łożysku, na przód jakiś 120mm/1000obr, i chyba powinno wystarczyć. Może schłodzi to też trochę chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...