Skocz do zawartości
smiglo83

Ga-m61pme S2p I Porty Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i zwracam się do was z problemem. Wczoraj kumpel zakupił sobie kompa:

płyta: GA-M61PME S2P

proc: Athlon 64 x2 5200+ 2x2.7 Ghz

ram: 1x2 GB Kingmax

grafa: 8800 Gt Zotac

zasilacz: Modecom MC-400

Przyniusł do mnie żeby mu system zainstalować, bo on sam noga w tych sprawach. System to Win XP Home Edition z Sp2.

Problem polega na całkowitym braku obsugi urządzeń pod USB za wyjatkiem myszy. Pendrive Sandisca nie działa, pad to samo.

Starowniki od układu wgrane ze strony producenta. Normalnie jestem skołowany bo do tej pory nigdy nie spotkałem się z sytuacją że na nowej płycie odrazu coś nie działa. Płyta na gwarancję??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że ta płyta to padaka to mało powiedziane... (Moja GA-M55Plus S3G jest padłem, ale tamto to już przegięcie powinno się zabronic robić takich płyt. Przecież to nie ma żadnych zalet, moja jest chociaż duża hehe i ma jako takie OC)

Problem hmmm Gigabyte ma dziwne pomysły, napewno win XP sp2? Bo na SP1 USB na płycie Gigusia nie zadziała Ci choć-byś nie wiem co robił.

W biosie też jest gdzieś taka opcja jak USB Legancy czy jakoś tak... O ile to ma takie opcje w Biosie bo to S2 więc może być bardzo okrojony Bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podpinam pendriva to nawet mi go bios nie wykrywa i nie mam jak aktualizować biosu. Wszystkie opcje odpowiedzialne za USB które są dostępne w biosie (nawet po wciśnięciu klawiszy Ctrl+F1) są ustawione na włączone. Co mnie do szału doprowadza to działająca mysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prawdopodobne może być to, że wejścia USB są uszkodzone. Na poprzedniej płycie (m61sme-s2l - bardzo podobna ) spaliły się wejścia na RAM, z dnia na dzień.

A na aktualnie płycie też były problemy z USB, ale od razu w sklepie zrobili CCmos i to pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego doszedłęm po próbach z innym sprzętem. Mysz na której instalowałem system działa w każdym porcie usb. Inne urządzenia pod usb nie chcą wcale działać. Stargałem dziś W7 i na nim sprawdzę czy usb bedzie działac pod innym systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi