marco Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Poszukuje czegoś co spełniało by następujące warunki: - mATX - zintegrowana grafika do której są działające sterowniki dla Linux'a - wyjście DVI lub hdmi - Gigabit LAN - DDR2 - reszta standard: 2 sata, 4 usb czyli co absolutnie każda ma Nie mam jakichkolwiek wymagań co do wydajności karty graficznej (nie gram), ani "akceleracji" dekodowania filmów (blueray'a nie planuje. 720P w MKV i tak procesor dekoduje wystarczająco sprawnie). Skłaniam się raczej ku AM2 ze względu na niższe ceny procesorów (planowany dowolny dualcore z segmentu lowend. Czy jest jakikolwiek sens dokładać do nowych konstrukcji czy też szukać spokojnie starszych płyt np. na Nvidia GeForce7050PV/nForce630a (około 140 PLN) czy na AMD 690 (190PLN). jakieś spostrzeżenia czego unikać jak ognia a co nie sprawia większych problemów? Z góry dzięki za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Polecam Foxconna 690G, plytka rewelacja, ma DVI, a i OC zacne. Jesli bys kiedys potrzebowal wydajnosci, to 3Ghz robi bez problemu. Nie wiem jak ze sterami pod Linuxem, bo z tym kiedys byly cyrki jesli o ATI chodzi, ale z tego co widzialem na stronie producenta, to sa juz sterowniki pod ten system praktycznie dla kazdej karty, wiec czemu by nie sprobowac :) Plytka niedroga i bezproblemowa, zlozylem na niej 2 kompy i do dzisiaj smigaja jak zloto. EDIT: Tylko w przypadku tej plyty dokladnie sprawdz czy wersja, ktora bys bral ma DVI, bo byly dwie takie same, rozniace sie tylko literka w nazwie i jedna z nich nie miala DVI. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 http://allegro.pl/item637599852_hit_najlep...ullhd_gwar.html takie cos kupilem i jestem fest zadowolony ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Poszukuje czegoś co spełniało by następujące warunki: - mATX - zintegrowana grafika do której są działające sterowniki dla Linux'a - wyjście DVI lub hdmi - Gigabit LAN - DDR2 - reszta standard: 2 sata, 4 usb czyli co absolutnie każda ma Myślę że możesz poszukać na alledrogo czegoś na nV GeForce7050PV/nForce630a. Np. mój abit ma stery pod linuxa + wszystko to czego można oczekiwać od pg. w tej klasie.Spełnia Twoje wyśrubowane wymagania w 100 % ;) W sumie cokolwiek wybierzesz na tych chipsetach, to myślę że nie będzie to zły wybór - do tego procek dual-core np. 4850e (45W TDP) i można się bawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Polecam Foxconna 690G, plytka rewelacja, ma DVI, a i OC zacne. Jesli bys kiedys potrzebowal wydajnosci, to 3Ghz robi bez problemu. Nie wiem jak ze sterami pod Linuxem, bo z tym kiedys byly cyrki jesli o ATI chodzi, ale z tego co widzialem na stronie producenta, to sa juz sterowniki pod ten system praktycznie dla kazdej karty, wiec czemu by nie sprobowac :) Plytka niedroga i bezproblemowa, zlozylem na niej 2 kompy i do dzisiaj smigaja jak zloto. EDIT: Tylko w przypadku tej plyty dokladnie sprawdz czy wersja, ktora bys bral ma DVI, bo byly dwie takie same, rozniace sie tylko literka w nazwie i jedna z nich nie miala DVI. Potwierdzam, płyta jest bezproblemowa i pozwala na o/c. Wersja A690GM2MA którą używam posiada DVI i D-Sub, natomiast A690VM2MA posiada tylko złącze D-Sub. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Jesli gdzies są do dostania to Którys z Asrocków serii AliveNF7G Szkoda tylko ze najwyzsza z serii czyli AliveNF7G-HDReady nie jest juz w sprzedazy bo to taki "standardzik" mATX * DVI-D * DSUB * Audio 7.1 * 12x USB * 4x SATA * LPT * 2x IEEE 1394 I jak to zawsze przy nvidii nie ma zadnych problemów z linuksem itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...