Skocz do zawartości
fiskomp

Grafika Ati 4650+tv+hdmi - Cuda Na Kiju, Pomóżcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja ma się następująco:

Telewizor Daewoo 37'' DLT-37G1 HDTV Ready.

Komputer z grafiką Ati 4650 podłączony poprzez HDMI.

No i się zaczęło.

Pierwotnie w kompie siedziała Nvidia GF8800GT, ale z racji, że to potwór i mocy potrzebuje w uj, a komp zasadniczo miał robić za HTPC to postanowiłem zmienić grafikę na coś mniej mocożernego. Wybór padł na Ati Sapphire 4650 HDMI (złącza DVi, d-sub, HDMI). Odinstalowawszy stery nvidii i po zamianie kart odpaliwszy komputer, karta ustawiła najniższą możliwą rozdzielczość. Myślę nic, trzeba zainstalować sterowniki i będzie git. Nic bardziej mylnego, po zainstalowaniu z płytki dołączonej do karty, cały czas pluł się że nie ma driverów (??). Nie można też było zmienić rozdzielczości z poziomu drivera, jedynie zmiana możliwa była z poziomu CCC, ale....

Jakakolwiek próba odpalenia aplikacji 3D kończy się wywaleniem erroru że coś tam inicjalizacja D3D i papa.

W pierwszej chwili myślałem że karta jest uwalona, ale po zamontowaniu jej w innym kompie ruszyła jak burza. Z małej już frustracji, postanowiłem zmienić kartę, na pożyczoną GF7300GT DDR2 (paść straszna) i co ?? A poszło bez zająknięcia.

Myślę co jest k..... grane, wsadziłem spowrotem Ati do kompa i podłączyłem monitor 17'' Samsunga. Poszło z buta, nic sie nie sypie, gry 3D chodzą bez bólu.

No mam zagadkę jak cholera. Karty Nvidii współpracują z TV rewelacyjnie, a ta franca nie chce, co ciekawe ta grafika Ati bez problemu chodzi z LCD 32'' Samsunga (modelu nie pomnę, chociaż sam obraz jest o niebo gorszy niż na moim). No ale się nie wyburacza.

Doszedłem do tego, że w sterach jak wyłączę opcję we właściwościach ekranu->monitor->ukryj tryby jakich ten monitor nie może wyświetlać, to mogę zmieniać spokojnie rozdzielczości.

Może ktoś z Was wpadnie na pomysł co z tym fantem zrobić ? Jak zmusić grafikę do współpracy z tym TV, skoro nvidia spokojnie się dogadywała. Powoli mnie zaczyna trafiać.

Za wszelkie sugestie i porady z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam,

Fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee najprościej chyba użyć sposobu "na pieprzonego lamera": reinstall Windy :)

Drivery przy zmianie marki (ATI na nVidię lub odwrotnie) to często wieeelki problem, mimo że teoretycznie powinno działać to nie działa itp.

Sterowniki video i ich dodatki rozsiewają się obecnie po całym systemie, czasem bardzo trudno to dokładnie wyczyścić aby wszysttko było tak jak na świeżej instalce OSa

Jeśli nie jest to duży problem (nie masz w uj dodatkowego softu itp) to najprościej będzie po prostu postawić sys na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym spróbowal potraktowac to Driver Cleaner Pro w awaryjnym, i potem zainstalowac stery do ati, bo jakby nie bylo zwyklym odinstalowaniem sterow z poziomu dodaj/usun programy zawsze cos zostaje, a w tym przypadku instalujesz konkurencyjne oprogramowanie i jakby to powiedziec gryzie sie :) Ja np. zawsze jak wymienialem grafike nawet z Gf na GF to reinstalowalem winde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dopiszę.

Primo, nie napisałem, że wszystkiemanewry robione były tez na reinstalowanej gołej instalce.

Problem jest we współpracy grafiki Ati z TV po HDMI, ten sam identyczny konfig z podpiętym monitorem chodzi jak burza.

I to dlatego mało mnie szlag nie trafia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi