niklot1981 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) Witam Serdecznie Mój problem polega na tym, że od kilku dni wyświetlacz LCD Poster umieszczony z tyłu płyty ASUS Striker Extreme wyświetla niekompletne komunikaty, chodzi głównie o to, że wyświetla on częściowo tylko cyfry i litery, wygląda to tak jak wyświetlacz kalkulatora z wyczerpaną baterią, cyfry i litery są po prostu niekompletne i nie wiem skąd się wziął ten problem. Płytę mam 1,5 roku, i działa wszystko bez problemu, nie ma błędnych komunikatów, po prostu wyświetlacz wyświetla całość z ubytkami. Parametry płyty nie były zmieniane i działa ona na fabrycznych ustawieniach. Wersja biosu jest najnowsza - 1901. Wspomnę, że miałem okazje się zetknąć z identycznym problemem przy płycie ASUS Commando, która również posiada LCD Poster, stąd moje pytanie - czy użytkownicy płyt ASUSa tych z wyższej półki dla entuzjastów, które posiadają wyświetlacz LCD Poster, spotkali się z takowymi problemami, jakie to płyty ? Czy może wiązać się to np. z baterią biosu ? Czy jest to wada techniczna wyświetlacza ? Spytałem o problem z baterią, bo są oznaki by ją wymienić, np. nie trzyma mi czasu. Czy ktoś już z Was miał takie problemy z tą płytą i LCD Poster ? Proszę o pomoc. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez niklot1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Widziałem problem z mrygającym podświetleniem, ale nie brakujące cyfry. Spróbuj wymienić baterię, to nie jest wielki koszt ale może pomóc. Biosem raczej nie naprawisz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niklot1981 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Widziałem problem z mrygającym podświetleniem, ale nie brakujące cyfry. Spróbuj wymienić baterię, to nie jest wielki koszt ale może pomóc. Biosem raczej nie naprawisz tego. Też właśnie mam takie dość dziwne wrażenie, że może być to problem z baterią BIOSU, a dokładniej z jej wyczerpaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 U mnie czasami na Rampage Formula wyswietla cos co chyba docelowo wygladac mialo jako cyfra 2 ale brakuje kilku kresek. Jesli sie to zdarzy to tylko w cyfrze jednostek od godziny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niklot1981 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) U mnie czasami na Rampage Formula wyswietla cos co chyba docelowo wygladac mialo jako cyfra 2 ale brakuje kilku kresek. Jesli sie to zdarzy to tylko w cyfrze jednostek od godziny. No właśnie o to mi chodzi, brakuje kresek, ale nie tylko w liczbach, a też w literach, ogólnie wyświetlacz jest kompletnie nieczytelny... prawdopodobnie wymontuje go z płyty i schowam by sobie nie psuć humoru choć pozostaje mi opcja z baterią, ciekawe że po za tym problemem płyta chodzi cacy... mam nadziej, że nie jest to oznaka jakiejś większej usterki, i nie posypią mi się problemy lawinowo :unsure: Edytowane 14 Czerwca 2009 przez niklot1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 No właśnie o to mi chodzi, brakuje kresek, ale nie tylko w liczbach, a też w literach, ogólnie wyświetlacz jest kompletnie nieczytelny... prawdopodobnie wymontuje go z płyty i schowam by sobie nie psuć humoru, choć pozostaje mi opcja z baterią, po za tym problemem płyta chodzi cacy... Tyle ze RF wyswietlacz masz na kabelku i u mnei dzieje sie tak tylko w cyfrze jednostek od godziny i to tylko czasami i tylko jak tam jest 2 [a przynajmniej wygladem przypomina 2]. ~~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niklot1981 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 (edytowane) Tyle ze RF wyswietlacz masz na kabelku i u mnei dzieje sie tak tylko w cyfrze jednostek od godziny i to tylko czasami i tylko jak tam jest 2 [a przynajmniej wygladem przypomina 2]. ~~ No właśnie ASUS Striker Extreme jest chyba ostatnią płytą z serii gdzie LCD Poster jest fabrycznie przymocowany z tyłu płyty, każda kolejna miała już oddzielnie wyświetlacz dołączony do zestawu - widać, jakiś cel w tym był i problem mógł występować, a ASUS poszedł po rozum do głowy... Edytowane 14 Czerwca 2009 przez niklot1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...