Skocz do zawartości
pankracy

Wolny Transfer Na Dc Przez Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli sie powtarzam to przepraszam i prosze o link,

Posiadam router Wi-fi Netgear (chyba taki http://www.netgear.pl/pl/produkt/29/48 ale pewien nie jestem bo to wszystko identycznie wygllada, w kazdym razie Wi-fi standard g)

Do routera sa podlaczone 4 komputery (wszystkie przez wifi) - 3x laptop i 1x stacjonarny

Na stacjonarnym posiadam troche danych, ktore chcialbym udostepniac na DC, problem w tym ze transfer jaki osiagam to 300 kB/s co jest znacznie ponizej moich oczekiwan. Szczerze to spodziewalem sie czegos wiecej szczegolnie po WLAN.

Serwer jest na YnHub 1.033 (na stacjonarnym)

laptop DC++ 0.674

stacjonarny StrongDC++ 1.00 RC10

Jest jakas mozliwosc/opcja ktora nalezy ustawic w klientach DC badz w serwerze ktora pozwoli na osiagniecie tych 2MB/s ? Powiem szczerze ze transfer powyzej 1MB/s bylby juz zadowalajacy, osiagniecie 2MB/s to szczyt marzen w tym przypadku bo to 6x szybciej w porownaniu do tego co sie teraz dzieje.

Acha karta sieciowa

w Laptopie to Atheros AR500GS (g)

w stacjonarnym Netgear WG311v3 (g)

Pozostale komputery nie sa podlaczone do serwera DC, transfer zewnetrzny jest raczej minimalny - zwykle www, gg, skype. Nie rozumiem dlaczego tak wolno sa przesylane pliki, a moze tak powinno byc ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze cie zmartwić... niestety WI-FI to "zabawka" a nie porfesjonalne łacze ...

U mnie wygladało to tak :

DI-524 Stacjonarny na kablu a lapek przez wifi..

Predkosc łacza 2.7mb max..( 21.6 Mbit/s)

A po przełaczeniu kompa na wi-fi predkosc łacza spadła to 220-300kb/s

Jest to całkowicie normalne ( pakiety CRC i przełączanie sie pomiedzy kompami .. do tego bufor w routerze jest niewielki i szybko sie zapycha ) i jestli jest duzo zakłocen to juz potrafi wogole zdychac ..

Nie wiem jak by to wygladało na standarcie N i G ( np laps w N a komp w G )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realny transfer na wifi jaki udało mi się uzyskać, to około 3 MB/s, przy czym komputer stacjonarny był połączony kablem, a laptop rzez wifi. Taki transfer jaki Ty masz, jest o wiele za słaby. Mam neta 15 mega z upc i nie ma znaczenia, czy łącze się przez kabel, czy wifi, transfer jest taki, jaki być powinien, prawie 2 MB/s nie zależnie czy sam jestem podłączony do routera przez wifi, czy razem z dwoma innymi laptopami (na nich gg, www itp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piotreek

tak jak mowisz, testowalem rowniez lacze na obu komputerach wyglada podobnie, download 9Mb/s upload 0,5Mb/s. Pomijajac zenujaco slaby upload (ale chyba takie lacze wlasnie posiadam) to transfer odbywa sie pomiedzy komputerami w lokalnej sieci, nie korzystam z DC zewnetrznego, dlatego tez nie wiem skad taki smiesznie niski transfer, czy mozna to gdzies ograniczyc - powiedzmy na serwerze (pomijajac klienta bo w Strong DC++ mam wylaczone ograniczenie transferu).

myslalem ze moze jest to kwestia magicznego rotera firmy Netgear ktory ogranicza upload do 0,5Mb/s ale bylo nie bylo nie daje to 300kB/s wiec nie roter chyba jest t uprzeszkoda.

teoretycznie wifi ma przepustowosc 54Mb/s co powinno dac cos ponad 6MB/s a ja chcialbym sie zadowolic jedynie polowa tego (3MB/s), ba nawet 1/3 - 2MB/s dlatego tez nie wiem co jest grane.

czy jest jakis inny program dzialajacy na zasadzie DC ktory mogli byscie polecic? zalezy mi na latwiej i intuicyjnej obsludze, na zasadzie klik klik i mam dostep do zasobow na udostepnianym dysku badz w udostepnianym folderze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm czyli pozostaje kabel, sprawdze dzisiaj wieczorem, ale wydaje mi sie ze juz probowalem i po kablu bylo to samo.

Kwazor, moglbym sie zgodzic z tym co napisales ze to wina routera, tylko dlaczego z internetu moge sciagac z predkoscia powyzej 300kB/s (nie kb/s tylko wlasnie kB/s) a po WLAN nie bardzo? wazam ze skoro z netu idzie cacy to i po WLAN powinno przynajmniej z taka predkoscia dzialac, chyba ze faktycznie ten roter jest nie najwyzszych lotow i np pozwala na sciaganie z predkoscia X ale wysylanie np 0,1X, co by wszystko tlmaczylo bo wtedy komputer wysylajacy (a raczej router) powodowalby taki wolny transfer. Jest to conajmniej smieszne rozwiazanie i nie ukrywam dosc idiotyczne ale w dzisiejszych czasach wszystko jest przecierz mozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi