pankracy Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jesli sie powtarzam to przepraszam i prosze o link, Posiadam router Wi-fi Netgear (chyba taki http://www.netgear.pl/pl/produkt/29/48 ale pewien nie jestem bo to wszystko identycznie wygllada, w kazdym razie Wi-fi standard g) Do routera sa podlaczone 4 komputery (wszystkie przez wifi) - 3x laptop i 1x stacjonarny Na stacjonarnym posiadam troche danych, ktore chcialbym udostepniac na DC, problem w tym ze transfer jaki osiagam to 300 kB/s co jest znacznie ponizej moich oczekiwan. Szczerze to spodziewalem sie czegos wiecej szczegolnie po WLAN. Serwer jest na YnHub 1.033 (na stacjonarnym) laptop DC++ 0.674 stacjonarny StrongDC++ 1.00 RC10 Jest jakas mozliwosc/opcja ktora nalezy ustawic w klientach DC badz w serwerze ktora pozwoli na osiagniecie tych 2MB/s ? Powiem szczerze ze transfer powyzej 1MB/s bylby juz zadowalajacy, osiagniecie 2MB/s to szczyt marzen w tym przypadku bo to 6x szybciej w porownaniu do tego co sie teraz dzieje. Acha karta sieciowa w Laptopie to Atheros AR500GS (g) w stacjonarnym Netgear WG311v3 (g) Pozostale komputery nie sa podlaczone do serwera DC, transfer zewnetrzny jest raczej minimalny - zwykle www, gg, skype. Nie rozumiem dlaczego tak wolno sa przesylane pliki, a moze tak powinno byc ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Musze cie zmartwić... niestety WI-FI to "zabawka" a nie porfesjonalne łacze ... U mnie wygladało to tak : DI-524 Stacjonarny na kablu a lapek przez wifi.. Predkosc łacza 2.7mb max..( 21.6 Mbit/s) A po przełaczeniu kompa na wi-fi predkosc łacza spadła to 220-300kb/s Jest to całkowicie normalne ( pakiety CRC i przełączanie sie pomiedzy kompami .. do tego bufor w routerze jest niewielki i szybko sie zapycha ) i jestli jest duzo zakłocen to juz potrafi wogole zdychac .. Nie wiem jak by to wygladało na standarcie N i G ( np laps w N a komp w G ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Realny transfer na wifi jaki udało mi się uzyskać, to około 3 MB/s, przy czym komputer stacjonarny był połączony kablem, a laptop rzez wifi. Taki transfer jaki Ty masz, jest o wiele za słaby. Mam neta 15 mega z upc i nie ma znaczenia, czy łącze się przez kabel, czy wifi, transfer jest taki, jaki być powinien, prawie 2 MB/s nie zależnie czy sam jestem podłączony do routera przez wifi, czy razem z dwoma innymi laptopami (na nich gg, www itp). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankracy Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 @piotreek tak jak mowisz, testowalem rowniez lacze na obu komputerach wyglada podobnie, download 9Mb/s upload 0,5Mb/s. Pomijajac zenujaco slaby upload (ale chyba takie lacze wlasnie posiadam) to transfer odbywa sie pomiedzy komputerami w lokalnej sieci, nie korzystam z DC zewnetrznego, dlatego tez nie wiem skad taki smiesznie niski transfer, czy mozna to gdzies ograniczyc - powiedzmy na serwerze (pomijajac klienta bo w Strong DC++ mam wylaczone ograniczenie transferu). myslalem ze moze jest to kwestia magicznego rotera firmy Netgear ktory ogranicza upload do 0,5Mb/s ale bylo nie bylo nie daje to 300kB/s wiec nie roter chyba jest t uprzeszkoda. teoretycznie wifi ma przepustowosc 54Mb/s co powinno dac cos ponad 6MB/s a ja chcialbym sie zadowolic jedynie polowa tego (3MB/s), ba nawet 1/3 - 2MB/s dlatego tez nie wiem co jest grane. czy jest jakis inny program dzialajacy na zasadzie DC ktory mogli byscie polecic? zalezy mi na latwiej i intuicyjnej obsludze, na zasadzie klik klik i mam dostep do zasobow na udostepnianym dysku badz w udostepnianym folderze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 postaw jakiś prosty serwer ftp, albo zainstaluj najnowszy build opery, ta ma w sobie mozliwość postawienia serwera plików Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Pankracy niestety na to nic nie poradzisz... Pakiety CRC + czas przełaczenia sie pomiedzy kompami.... ( router działa jako bufor z mała pojemnoscia pamieci i dlatego to tak muli... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankracy Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Hmmm czyli pozostaje kabel, sprawdze dzisiaj wieczorem, ale wydaje mi sie ze juz probowalem i po kablu bylo to samo. Kwazor, moglbym sie zgodzic z tym co napisales ze to wina routera, tylko dlaczego z internetu moge sciagac z predkoscia powyzej 300kB/s (nie kb/s tylko wlasnie kB/s) a po WLAN nie bardzo? wazam ze skoro z netu idzie cacy to i po WLAN powinno przynajmniej z taka predkoscia dzialac, chyba ze faktycznie ten roter jest nie najwyzszych lotow i np pozwala na sciaganie z predkoscia X ale wysylanie np 0,1X, co by wszystko tlmaczylo bo wtedy komputer wysylajacy (a raczej router) powodowalby taki wolny transfer. Jest to conajmniej smieszne rozwiazanie i nie ukrywam dosc idiotyczne ale w dzisiejszych czasach wszystko jest przecierz mozliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...