Skocz do zawartości
manfr3d

Asrock P5b Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem na esc.pl komputer (konfiguracja podobna do zestawu za 2800 zł na czerwiec z działu Co kupić?), niestety skończyły im się Asusy P5B Premium. W zamian zaproponowano mi płytę wymienioną w tytule. Nie mogę nic o niej znaleźć ani na forum, a nawet w internecie. Czy ta płyta jest porównywalna do Asusa (nazwy mają podobne:))? A może warto dopłacić i wybrać z esc.pl coś innego (składam cały zestaw, więc nie będę teraz cofał zamówienia, żeby kupić płytę na allegro)? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączam się do pytania, mam podobną sytuacje jestem wstanie dopłacić około 100-200 zł - co jest godnego polecenia ? W zasadzie będę prawdopodobnie kupował 2 zestawy jeden dla teścia do którego potrzebuję po prostu porządną płytę o standardzie P5B pro asusa a drugi dla siebie E5200 docelowo Q5500 4GB Radeon HD4550 DDR5 chcę jakieś porządne mobo do kręcenia w rozsądnej cenie (do 500-600zł). Pozdrawiam i z góry dzięki.

Edytowane przez Swistaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, P5B Pro z P5B Premium łączy jedynie nazwa... Słaba płyta, biedna wręcz.

W ESC jedynie P45XE, ewentualnie droższa o 15 zł wersja -R z RAID 0.

http://www.tomshardware.com/reviews/intel-...re,2110-21.html

http://www.blazingpc.com/forum/showthread....7673/index.html

A temat IMO do zamknięcia... Zły dział.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeśli można prosić moda o przeniesienie do działu co kupić byłoby fajnie :)

Wracając do pytania miałem na myśli premium nie pro nie wiem czemu tak głupio napisałem, zadając pytanie jeszcze raz w sposób bardziej konkretny: Robie 2 zestawy:

1.

OCZ ModXStream Pro 400W

Asus GeForce 9600GSO 384MB DDRIII /192bit/

Intel Pentium Dual Core E5200

GoodRam 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PRO

2.

OCZ ModXStream Pro 500W

Palit HD4850 DDR5

Intel Pentium Dual Core E5200

GoodRam 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PRO

W obu przypadkach docelowo będzie wsadzone Q9550

Do pierwszego potrzebuje poprostu solidną dobrą stabilną płytę - nie będzie żadnego OC i innych wariactw. Ten Asrock w tym przypadku wygląda całkiem fajnie.

Jeżeli chodzi o zestaw drugi to chce z niego wydusić max na powietrzu płyta w okolicach 600zł (chyba że naprawdę warto dołożyć jeszcze więcej to też proszę).

Ważna sprawa to kwestia kompatybilności tych GoodRamów z tymi płytkami.

Pozdrawiam.

PS.

Nie musi to być oferta tylko i wyłącznie esc (przynajmniej w moim przypadku)

Edytowane przez Swistaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi