Skocz do zawartości
Tomek24

Abit NF7-S v2.0 i WIELKI PROBLEM = DÓŁ :(

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam wielki problem z Abitem NF7-S v2.0.

Przy próbie podkręcania procesora (ATHLON XP 1700+ DLT3C 0308) a konkretnie przy podnoszeniu napięcia na procesorze płyta raz startuje raz nie. Jak wystartuje to pracuje różnie od 5sekund do 3min. Potem się nagle wyłancza i wyje spiker (ma sygnał jak karetka pogotowia). Sprawdzałem już z innym athlonem (XP 2000+ DKT3C 02coś tam) i jest to samo. Wszystkie inne napięcia moge podnosić oprócz CPU. Jaka kolwiek zmiana od ustawienia fabrycznego kończy się wyłączeniem. Myślałem że to zasilacz (huntkey 300W) więć kupiłem sobie zasilacz CHiefteca 360W i nic się nie zmieniło.

Przy podnoszeniu FSB udało mi się wycisnąć 180 bez podnoszenia napięcia ale system nie odpalał.

Może ktoś coś mi poradzi na mój problem. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącza się ochrona przeciwpożarowa ;)

Podobne jaja miałem z podkręconym Celkiem 1.2 na Abicie ST6 i shitowym zasilaczu , jak pan hrabia zasilacz się zdecydował to odpalił , jak zupa była za słona to musiałem posłuchać jak wyje straż pożarna , po wymianie zasilacza "atrakcje" odeszły w niepamięć.

Ty jednak masz dobry zasilacz i raczej to wskazuje na źle założone chłodzenie , czym to chłodzisz ? Jakie temperatury to osiąga , jak skaczą napięcia przy podkręcaniu , może masz masę dodatkowego sprzętu , że i 360W to mało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie to Zalman CNPS6000-AlCu do tego copper shim (moim zdaniem wystarczające). Temperatura procka na otwartej obudowie wachała się w granicach 40-45C. Do testowania odłączyłem już wszystko nawet starego cirrusa pci odkopałem i dalej to samo. Podnosze napięcie bah wyłancza się i syrena wyje :( Wyłanczałem i <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>łem ochrone przed zbyt wysoką temperaturą - nie pomogło. Napięcia mam problem sprawdzić bo jeżeli mi już zaskoczy na jakimś tam napięciu to po wejściu do biosa praktycznie od razu się wyłancza (to też jest praktycznie reguła). Przypuszczam że płyta jest walnięta ale nie jestem do końca tego pewnien. Bo w dniu jak ją kupiłem to sprawdzałem ją u kumpal czy jest wszystko ok (sklep był we wrocławiu ja jestem z opola - kumpel mieszka we wrocku). I oczywiście że było ok. Na zwykłym codegenowskim zasilaczu podłączony tylko proc, pamięci i vga (cooler titan ten duży) - jego prock kręcił się jak dziki (Xp 1700+ DLT3C 0308) 12x200 i leciał aż miło na napięciu 1,75. A umnie co, tylko podniose troszeczkę napięcie i klops. Może mu aura mojej wiochy nie odpowiada i dlatego pada, nie wiem jestem troche tym podłamany bo wpakowałem w to kupe szmalu i nie działa tak jak powinno :( a jutro jeszcze się zaczyna ten długi weekend i nic nie załatwie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie załamujcie mnie, niech ktos szybko bardzo łatwe rozwiazanie poda bo własnie skończyłem czytac ten GIGatopik o epoxie i stwierdzilem ze wole jesc suchy chlep poopijajac wode z cukrem niz kupic epoxa.

mowie poczytam o abicie zalety, a tu taki zonk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie załamujcie mnie, niech ktos szybko bardzo łatwe rozwiazanie poda bo własnie skończyłem czytac ten GIGatopik o epoxie i stwierdzilem ze wole jesc suchy chlep poopijajac wode z cukrem niz kupic epoxa. 

Heh niewiem co ty masz do Epoxa. Że ktoś ma problemy bo ma walniety egzemplarz płyty albo nei umnie czegoś skonfigurować to uz jego brocha. Ta płytka jest the best ZERO problemów :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj Solteka.Pewnosc i zaufanie. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek24 , podaj dokładny spis sprzętu , może coś się gryzie i płyta głupieje ?

Na swojej nie miałem problemu z różnymi ustawieniami .

Patrzyłeś może pod radiatorek na mostku ? U mnie to co zobaczyłem bardzo mnie rozbawiło , glut silikonowy na samym środku , musiałem to poprawić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe też się śmiałem jak zobaczyłem tą kropeczke jakiegoś badziewnego silikonu pod coolerem na płycie - wymieniłem go na arcticsilver3.

W płytę główną wkładam jedynie grafikę cirrus logic pci :) i pamięci 2x256 Twinmos 333 na kościach Mteka, no i procka oczywiście. Nie podłanczam nic innego (probowałem też z jedną kością).

Podnosze napięcie na procku i porażka :(

Wystarczy ze zmienie z 1.5 na 1.525 lub 1.55 jest to samo - syrena.

Ale na ustawieniach domyślnych działa normalnie. Dlatego mam na czym pisać tego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko jasne :)

Okazało się że mój Zalman jest za słaby. Założyłem titana (tego dużego) i poszedł na 13x190 przy napieciu 1.775 :)

Także ABIT jest sprawny i jest COOL. Tylko nie wiem dlaczego wyłącza mi kompa w momencie kiedy proc osiądnie temperature 62C skoro w biosie ustawiłem że ma się wyłączyć przy 70C. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOże być tak, że nie zdąży, tempa może zacząć rosnąć tak shybko, że dioda i system mobo nie zdążą odciąć prądu na czas

to chyba jak radiator spadnie z proca,bo na padnietym wiatraku i samym radiatorze to zdazy nawet z odczytu z socketa ,a co dopiero z diody (sprawdzalem z socketa,bo odczytu diody nie mam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ do monitorowania(ten w sockecie) pracuje samodzielnie , wg informacji na forum.abit-usa.com czas zadziałania wynosi poniżej 1 us , więc możliwe , że i bez radiatora ochroni proca , może ktoś sprawdzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko przesmarowane na południowym siedzi sobie zalman (przyklejony) kupiłem wczoraj cooler Spire FalconRock II i podkręciłem swojego 1700+ na 11x207=2277 przy 1.65V :) i to jeszcze nie jest moje ostatnie słowo bo chodzi na 12x200 ale na napięciu 1.7 i się przez to grzeje :( i zaszybko dobija do zaporowych 62C. A tak mam 56C w stresie i jest luzik :) Obudowa zamknięta oczywiście.

Jest jeszcze jedna rzecz której nie rozumiem. Gdy komp postoji jakiś tam czas wyłączony i go włącze to po poscie włącza się syrena. Nie wiem dlaczego bo wentylatory się kręcą radiator na jest jeszcze zimny a ta franca wyje. Zrobie reset i przestaje. Może ktoś zna dobrze angielski i by napisał maila do abita żeby to poprawili :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem wczoraj cooler Spire FalconRock II i podkręciłem swojego 1700+ na 11x207=2277 przy 1.65V :) i to jeszcze nie jest moje ostatnie słowo bo chodzi na 12x200 ale na napięciu 1.7 i się przez to grzeje :( i zaszybko dobija do zaporowych 62C. A tak mam 56C w stresie i jest luzik :) Obudowa zamknięta oczywiście.

ja wlasnie myslalem o FR II - nie jest zly, ale jak czytalem test za ta sama cene masz igloo 2500 ktory jest cichszy i przedewszystkim wydajniejszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na rev 1.2 jest identyczna sytuacja. Pisalem o tym jakis czas temu, pozatym ostatnio bylo pare tematow o tym problemie. Jak wlaczam kompa po nocy np, to wlacza sie wtedy ta syrena, ale dopiero na ekrania loading windows xp. Wystarczy jednak, ze wejde na chwile do biosu, wyjde i wtedy syrena juz sie nie wlacza. A jak juz jestem w win a syrena caly czas wyje to wystarczy ze wlacze Hardware Doctora i juz milknie.To sa moje sposoby na tego pc-speakera, moznaby go w zasadzie po prostu odlaczyc :). Natomiast co do przyczyny to nie mam pojecia. Pierwszy raz alarm wlaczyl sie jak komp byl niepodkrecony i mial czysty dysk, a dokladnie stalo sie to gdy zaczalem instalowac windowsy :)

Co lepsze potem syrena juz sie nie odzywala. Dopiero po jakims czasie, znow sie pojawila. Z tego co pamietam to bylo po tym jak ustawilem fsb 200 i wiecej.Komp dzialal spox, wylaczylem go na noc. Rano wlaczam i witam mnie ten alarm. Procek to of coz athlon 1700+ b0, pamieci tez Twinmosy na Mtec 333ddr., cooler X-dream.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...