Skocz do zawartości
Cinek91

Rozdzielenie Internetu Pomiędzy Budynkami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym rozdzielić internet między dwoma budynkami, a że w tych sprawach jestem całkowicie zielony, mam kilka pytań ;D. Odległość pomiędzy budynkami wynosi ok. 300m, na drodze nie ma żadnych przeszkód. W budynku, z którego chciałbym rozdzielić internet są dwie sieci - Neostrada i radiówka. Najlepiej by było gdyby się dało rozdzielić się obie ;). Jaki sprzęt potrzebuje aby dało się to zrobić jak najniższym kosztem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Łączysz oba budynki albo kablowo albo radiowo. Zależnie co jest możliwe. Przy połączeniu kablem pośrodku drogi pasowałby jakiś switch/hub dla wzmocnienia sygnału. Jeśli nie to trzeba radiowo.

2. Kupujesz taki router http://www.allegro.pl/item661172942_router...rnet_2_wan.html i do niego wchodzisz swoimi łączami internetowymi. W przypadku neo potrzebujesz jeszcze modem adsl, w przypadku radiówki AP.

3. Całość składasz do kupy wg. poniższego schematu:

internet radiowy>> antena>> AP1>> Router CISCO <<modem ADSL <<Neostrada

I teraz

- wersja kablowa: router CISCO>> switch>>

>> jeden kabel do twojego kompa

>> drugi kabel do kompa kolegi (po drodze switch)

- wersja radiowa: router CISCO>> switch>>

>> AP2>> antena>> antena>> AP3>> komp kolegi

>>kabel do Ciebie do kompa

Koszt całości dosyć duży. Może da się coś taniej na jakimś Linuxie.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że to trochę tańsza sprawa xD. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taka antena może być?

Mógłbyś jeszcze napisać jak sprawa wyglądałaby jeśli chciałbym rozdzielić tylko neostradę? W tym momencie mam liveboxa więc:

Livebox>> AP1>> antena>> antena>> AP2 Dobrze myślę?

Edytowane przez Cinek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi