Cinek91 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam! Chciałbym rozdzielić internet między dwoma budynkami, a że w tych sprawach jestem całkowicie zielony, mam kilka pytań ;D. Odległość pomiędzy budynkami wynosi ok. 300m, na drodze nie ma żadnych przeszkód. W budynku, z którego chciałbym rozdzielić internet są dwie sieci - Neostrada i radiówka. Najlepiej by było gdyby się dało rozdzielić się obie ;). Jaki sprzęt potrzebuje aby dało się to zrobić jak najniższym kosztem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) 1. Łączysz oba budynki albo kablowo albo radiowo. Zależnie co jest możliwe. Przy połączeniu kablem pośrodku drogi pasowałby jakiś switch/hub dla wzmocnienia sygnału. Jeśli nie to trzeba radiowo. 2. Kupujesz taki router http://www.allegro.pl/item661172942_router...rnet_2_wan.html i do niego wchodzisz swoimi łączami internetowymi. W przypadku neo potrzebujesz jeszcze modem adsl, w przypadku radiówki AP. 3. Całość składasz do kupy wg. poniższego schematu: internet radiowy>> antena>> AP1>> Router CISCO <<modem ADSL <<Neostrada I teraz - wersja kablowa: router CISCO>> switch>> >> jeden kabel do twojego kompa >> drugi kabel do kompa kolegi (po drodze switch) - wersja radiowa: router CISCO>> switch>> >> AP2>> antena>> antena>> AP3>> komp kolegi >>kabel do Ciebie do kompa Koszt całości dosyć duży. Może da się coś taniej na jakimś Linuxie. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinek91 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) OK, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że to trochę tańsza sprawa xD. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taka antena może być? Mógłbyś jeszcze napisać jak sprawa wyglądałaby jeśli chciałbym rozdzielić tylko neostradę? W tym momencie mam liveboxa więc: Livebox>> AP1>> antena>> antena>> AP2 Dobrze myślę? Edytowane 16 Czerwca 2009 przez Cinek91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Raczej to lipa jest. Kup markową np. http://shop.interline.pl/product_info.php?...43822812d7ca69b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taka antena może być?Nie może być, anteny z allegro to zło i w żadnym wypadku nie należy ich kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...