Skocz do zawartości
Depedro

Nowa Płyta

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jeżeli nie będziesz zamieniać k. graficznej na INTEL

---> e5200 + AsRock P45TS lub Gigabyte EP45-DS3/ Asus P5Q (chociaż ja wiem czy p45 do e5200 tak potrzebne)

2. Nie zależnie od sytuacji na AMD (to lepiej)

---> pII 710x3 + AsRock A780GXH/128M (może odblokujesz 4 rdzeń, a jak nie to na pewno wykręcisz na ponad 3.3 GHz, mi poszło na 3.7, ale optymalnie mam 3.5 o tak, żeby się o temp nie martwić ani o głośność karakorum)

Niestety nie ma w esc juz P5B premium, a poza tym zestaw q9400 + p5b premium > 1000 zł

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wybierasz wersje na Intelu to e5200 będziesz musiał podgonić (albo powiem tak: lepiej jeżeli tak zrobisz; myślę, że zostanie Ci kasy na chłodzenie - karakorum) na tak ~3GHz.

Według mnie e8400 za mocny, a poza tym 2 jajka w takiej cenie :/ jeżeli masz już zamiar wszystko wydać to należy kupić wersje AMD phenom II 710 x3 (ew. 720 lub selekta z pewnością odblokowania 4 rdzenia) + AsRock A780GXH/128M + chłodzenie (karakorum).

Ale na razie możesz spróbować podkręcić tego c2d 6420 i porównać wyniki na e5200 @ 3GHz + hd4850 (może w necie znajdziesz jakiś test, albo ktoś na forum ma taki zestaw i pomoże :> ; ja jeszcze pomyśle, może jak wrócę ~ 18 znajdę coś ciekawego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie e8400 za mocny, a poza tym 2 jajka w takiej cenie :/ jeżeli masz już zamiar wszystko wydać to należy kupić wersje AMD phenom II 710 x3 (ew. 720 lub selekta z pewnością odblokowania 4 rdzenia) + AsRock A780GXH/128M + chłodzenie (karakorum).

Te selekty działają na niektórych płytach.

Możesz tez kupić x4 920 za 699zł i płytę za ~300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupotą byłoby zamienianie E6420 na E5200. Raz że E6420 ma więcej pamięci cache(4mb vs 2mb), więc E5200 musiałbyś podgonić troche więcej niż E6420 żeby się zrównały. Pozatym E5200 tak super się nie kręcą, dlatego zarówno E6420 i E5200 mogą się skończyć na około 3,5ghz na rozsądnym napięciu. Jak już zamieniać to jakiś Phenom II X3/C2D E8400 no ostatecznie E7300/E7400.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę swoje 3 grosze do tematu :). Co do ASRocka P45XE-R to płyta rzeczywiście jak za tą cenę niezła, składałem ostatnio zestaw na takiej i wynikła jedna niefajna sprawa - po O/C mobo ma dziwne tendencje do niewstawania po fizycznym odłączeniu zasilania (przycisk na zasilaczu). Działo się tak niezależnie od wielkości O/C i napięć zasilania, pomagał tylko reset biosu. Być może ja trafiłem na taką sztukę, ale możliwość zawsze jest. Bez odłączania zasilania nie zauważyłem żadnych problemów - bios rozbudowany, przydatną sprawą są profile ustawień konfigurowalne przez użytkownika (szybko można przywrócić ustawienia po resecie biosu).

pzdr

Edytowane przez czapla_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że posiadam płytę Gigabyte w biosie jest taka funkcja MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)

CPU Host

C.I.A.2

System Memory Multiplier

Memory Frequency

To które pozmieniać.Napięcie na procesorze jest 1.3 zwiększyć czy zostawić.

W Evereście podaje max częstotliwość taktowania 4Ghz,mam 2.12GHz.

Temperatury na procesorze max 40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi